vr. 19 feb 2021

In het vierde kwartaal van 2020 zag Danone de organische omzet met 1,4% dalen. Het deed daarmee beter dan de verwachte krimp van 1,7% en de daling met 2,5% in het derde kwartaal. Voor het volledige boekjaar kwam de omzetkrimp uit op 1,5%. De operationele marge bedroeg 14% en de totale vrije kasstroom klokte af op 2,1 miljard euro.
Trends per divisie
De afdeling zuivelproducten en plantaardige alternatieven (EDP-divisie) kende met een vergelijkbare omzetgroei van 3,4% haar beste jaar sinds 2012. In Europa werd er na jaren van krimpende omzet opnieuw aangeknoopt met groei, en ook in de VS en bij Danone CIS (het Russische dochterbedrijf van Danone, dat actief is in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan) ging de omzet van de EDP-divisie hoger. De omzet van de plantaardige producten steeg in 2020 met 15%. De recurrente operationele marge daalde met 6 basispunten tot 10,2%.
De waterafdeling kende een woeliger jaar en kreeg een klap van bijna 17%. In de verkoopkanalen buitenshuis daalde de omzet met 20% en voor de kleine verpakkingen zelfs met 30%, wat ook druk zette op de prijs per verkochte liter. Europa kampte in het vierde kwartaal met nieuwe lockdowns, maar het marktaandeel bleek wel veerkrachtig. Indonesië en Latijns-Amerika werden ook hard geraakt door social distancing-maatregelen en avondklokken. In China realiseerde het watermerk Mizone in het vierde kwartaal wel een positieve groei. De operationele marge van de waterafdeling bedroeg 7%, tegenover 13% in 2019.
De omzet van de divisie gespecialiseerde voeding daalde met een kleine procent. In China kwam de lokale verkoop in het vierde kwartaal weer op gang, maar de grensoverschrijdende verkopen namen een duik van 45%. In Europa was het herstel voor de babymelk traag. De medische voeding kende wel een normalisering van de vraag. In andere landen presteerde de afdeling wel sterk. De operationele marge bedroeg 24,5%, wat een daling van 74 basispunten ten opzichte van vorig jaar betekent.
Vooruitzichten
Voor het boekjaar 2021 verwacht Danone nog een moeilijk eerste kwartaal, omdat verschillende verkoopkanalen - zoals die voor de waterafdeling - nog gesloten zijn. Vanaf het tweede kwartaal mikt het management op omzetgroei en vanaf de tweede jaarhelft ook op winstgroei. De operationele marge zou in lijn met het niveau van 2020 moeten liggen.
De mening van KBC Asset Management
De kwartaal- en jaarcijfers van Danone lagen volgens analist Bob Van Leemputte in lijn met de verwachtingen en konden ze zelfs licht overtreffen. Door de sterke prestatie lijkt het management optimistisch over de toekomst.
De krimp in de waterafdeling is te wijten aan externe factoren waar het bedrijf geen controle over heeft. De vooropgestelde omzetgroei vanaf het tweede kwartaal zal een duwtje in de rug krijgen door een lage vergelijkingsvoet en mogelijke versoepelingen van de lockdowns, met heropening van verkoopkanalen als gevolg. Anderzijds kan een deel van de sterkte in de EDP-afdeling mogelijk verklaard worden door het vele thuiswerk, waarbij mensen meer tijd nemen voor het ontbijt. Dat effect kan in de loop van het jaar mogelijk afzwakken.
Over de rol van Emmanual Faber als CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur werd in de presentatie van de resultaten niet gerept, noch werd er commentaar gegeven tijdens de conference call voor analisten. Verschillende aandeelhouders sporen aan op een split tussen de twee rollen, of willen zelfs afscheid willen nemen van de CEO-voorzitter om de weg vrij te maken voor grotere veranderingen. Faber zal met de aandeelhouders in dialoog treden om de problemen aan te pakken. In maart komt Danone nog met verdere plannen om de groei aan te zwengelen. Mogelijk komt er tegen dan ook meer duidelijkheid over de rol van Faber bij Danone in de toekomst.
KBC AM bevestigt de "Houden"-aanbeveling en het koersdoel van 53 euro voor het aandeel.