di. 24 nov 2020

Het management van Danone presenteerde gisteren een eerste stap van het plan om het bedrijf terug naar winstgevende en duurzame groei te brengen. Toen CEO Emmanuel Faber in 2014 aantrad, werd het aandeel verhandeld aan een prijs in lijn met andere grote voedingsbedrijven. Sindsdien is die gedaald naar een korting van 30%, hoewel de winst per aandeel 50% aandikte, de aangepaste operationele marge steeg tot 15,2% en de vergelijkbare omzetgroei gemiddeld 3,1% bedroeg. Maar dit laatste is aan de onderkant van de doelstellingsvork op middellange termijn. Sinds 2015 heeft Danone de groeidoelstelling niet meer gehaald. Analist Bob Van Leemputte (KBC Asset Management) verdiepte zich in de toekomstplannen.
Meer groei, minder kosten
Even terug naar de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal, waarbij Danone drie pijlers aankondigde die de groei moeten aanzwengelen en tegelijk de kosten drukken. Eerst en vooral gaat Danone van een globale structuur naar een lokale structuur. Bij de aankondiging ging het over een twee regionale CEO's, één voor Noord-Amerika en één voor 'International' (de hele wereld exclusief de VS). Die laatste krijgt nu zes nieuwe directeurs voor verschillende geografische regio's onder zich, die het directiecomité vervoegen.
Door de lokale focus, een minder gelaagde en meer geïntegreerde structuur hoopt het management tegen 2023 een jaarlijkse kostenbesparing van 1 miljard te realiseren.
Lokale focus
Momenteel kent Danone 3 divisies met 13 regionale teams die 61 landgerichte bedrijfseenheden en 45 marktgerichte bedrijfseenheden aansturen. Dat zou tegen 2023 moeten evolueren naar 6 zoneteams, met 22 landgerichte bedrijfseenheden en 35 marktgerichte bedrijfseenheden.
In sommige landen zijn drie bedrijfseenheden in parallel actief, met eigen productie- en, verkoopafdeling, logistieke voorzieningen, etc. Die 61 units zullen herleid worden naar 22. Daarnaast wordt de organisatie ook eenvoudiger en meer 'lean'. In de huidige structuur worden lagen geschrapt, waardoor een team in een bepaald land nog maar aan één hoger niveau verantwoording zal moeten afleggen.
Ook de silostructuur zal verdwijnen en de nieuwe 'acceleratie-units' zullen samenwerken om meer en sneller te innoveren. De plantaardige afdeling zal uitbreiden in nieuwe geografieën en categorieën. Er wordt ook een afdeling opgericht die zal focussen op het gezond ouder worden en er komt er een centrale e-commerceafdeling.
Momenteel zit e-commerce vervat in de verkoopfunctie, maar die zal in de toekomst op eigen benen komen te staan. Van hieruit zullen de landen voorzien worden van digitale oplossingen en zal gezocht worden naar nieuwe strategische partners. De gespecialiseerde voedingsafdeling blijft haar aparte statuut behouden, omdat er verschillende specifieke zaken zijn zoals klinische studies en relatiebeheer met de gezondheidszorg, die niet direct van toepassing zijn op de andere afdelingen.
De vermelde organisatorische aanpassingen zouden de administratieve kosten binnen 3 jaar met 20% moeten doen dalen, of jaarlijks 700 miljoen euro besparen.
1 miljard euro minder kosten tegen 2023
Dan blijft er nog 300 miljoen euro over om het beloofde miljard te halen. Die moeten komen van wat Danone 'extra-efficiencies' noemt. Actief portfoliobeheer maakt hiervan deel uit, wat analist Bob Van Leemputte aanmoedigt. Hij ziet ook andere grote bedrijven delen van het merkenportfolio afsplitsen, vaak met succes, omdat ze de groei van het bedrijf afremmen. Tegen eind volgend jaar zou Danone zo'n 20% van de zogenaamde 'stock keeping units' schrappen, maar wel grote verpakkingen houden. Dat komt neer op meer dan 2.000 SKU's.
Een ander onderdeel zijn allerlei productoptimalisaties. In dat kader stelt Danone zich o.a. volgende vragen:
- Kunnen de ingrediënten van het één product ook worden gebruikt voor andere producten en dus tot een betere prijs leiden?
- Is de verpakking voor dit product de juiste?
- Is het nog zinvol om koffiemelk per liter te verkopen?
- Kunnen we de tweede verpakkingslaag, zoals het karton rond de yoghurtpotjes, verbeteren?
Ook de ontwerpen van de verpakkingen worden onder de loep genomen. Zo kan er waarde worden gecreëerd voor de consument én mogelijk geld worden bespaard voor Danone.
Digitale optimalisatie
Het voorlaatste onderdeel van de operationele verbeteringen gaat over de digitale optimalisatie van de productielijnen en de logistieke keten. Voor sommige productielijnen zit het capaciteitsgebruik onder de 30% en Danone wil dit verhogen tot meer dan 60%. Verder wordt er meer aan door data gedreven vraagprojecties gedaan en wordt de rest van de logistieke keten geoptimaliseerd. Tot slot is ook het contractbeheer voor optimalisaties vatbaar.
Het totale project, waarbij Danone 1.500 à 2.000 werknemers zal laten gaan, zal zo'n 1,4 miljard euro kosten. Met de besparingen op administratieve kosten zal dit bedrag op 2 jaar terugverdiend zijn.
Vooruitzichten
Voor het huidige boekjaar bevestigt het management de verwachtingen van 14% operationele marge en 1,8 miljard euro vrije kasstroom. Voor volgend jaar gaat het management uit van een moeilijke eerste jaarhelft, nog altijd vanwege de impact van Covid-19 en omdat de uitwerking van de plannen nog maar in de kinderschoenen staat. Voor de tweede jaarhelft mikt het management op een terugkeer naar stabiele groei en margeverhogingen. Voor 2022 stelt het management een marge van meer dan 15% als doel.
De mening van KBC Asset Management
Danone erkent dat er een probleem is en dat beleggers afzijdig blijven, wat analist Bob Van Leemputte als een positief punt ziet. Er worden dan ook verschillende initiatieven genomen om tot winstgroei te komen. KBC AM ziet evenwel vooral initiatieven aan de kostenzijde, en weinig initiatieven die een directe impact hebben op de organische groei. De SKU-reductie kan helpen, maar in een markt waar er een sterke druk van huismerken is (yoghurt, melk) is het nog afwachten of dit effectief tot groei zal leiden. De marges verbeteren er mogelijk wel door, als de volumes op peil blijven. Op vlak van portfoliobeheer krijgen we in de eerste helft van 2021 een verdere update.
Het aandeel Danone wordt verhandeld aan een korting ten opzichte van de markt, maar zolang KBC AM geen duidelijk en sterk groeiverhaal ziet, verwacht het ook geen verandering in deze situatie.
KBC Asset Management heeft voor het aandeel een “Houden”-aanbeveling en koersdoel van 53 euro.