vr. 18 okt 2019

Wellicht is het ook u niet ontgaan dat dieren nooit ver weg zijn wanneer er wordt gerapporteerd over financiële markten. Stieren, beren, duiven… er wordt een ganse kudde dieren opgevoerd om bepaalde situaties in de financiële sfeer te omschrijven. Maar vanwaar komen die vergelijkingen precies? Analist Dirk Thiels van KBC Asset Management zoomt in deze bijdrage in op de twee meest gekende dieren uit de beursstal: de stier en de beer.
Stier
In Wall Street, de meest legendarische straat uit de beurswereld, prijkt de “Bull” in zijn volle glorie. Wist u dat dit meer dan drie ton wegende exemplaar een geschenk is van een Siciliaanse beeldhouwer, die het na de beurscrash van 1987 liet neerzetten aan de New York Stock Exchange? Voor hem symboliseerde het dat de mens de kracht heeft om ook in moeilijke momenten door te gaan. In het beursjargon wordt de stier geassocieerd met stijgende markten. Zoals elke gefaalde toreador hopelijk nog kan navertellen, legt een stier zijn prooi op de horens. Van onderen naar boven, dus, en dat is ook de richting waarin de beursstieren de markt zien evolueren.
Beer
De beurs van Frankfurt is meer genuanceerd. Hier poseert niet enkel een stier, maar ook een beer voor de ingang. In beleggerstaal symboliseert de beer het omgekeerde van de stier; dalende markten dus. Dat heeft alles te maken met de gevechtstactiek van deze viervoeter. Rechtopstaand probeert hij (of zij) de tegenstander uit te schakelen door die met de voorpoten een stevige tik te verkopen. Hier gaat het dus van boven naar onderen. Uiteraard wordt niet elke beursdaling een berenmarkt genoemd. Om dit label te krijgen, moet de neergang van de markt al flink uit de kluiten gewassen zijn: meestal heeft men het over een daling tegenover het vorige piekniveau van 20% of meer over een periode van zo'n twee maanden. Valt de daling kleiner uit, dan spreekt men eerder van een ‘correctie’.
Echte berenmarkten komen niet zo vaak voor. Sinds het midden van de jaren ’80 noteren we drie echte ‘bear markets’. Niet verwonderlijk vallen deze samen met de drie laatste globale economische recessies. Beren houden duidelijk van de kilte van een economisch neergang. Tussen deze periodes door zijn de stieren in de meerderheid. Ondertussen bevinden we ons trouwens in de langste stierenmarkt ooit. Die begon in maart 2009 en verwees het vorige record - dat van 113 maanden in de jaren '90 - al ruimschoots naar de prullenmand.
