vr. 12 apr 2024

Dit is een bijdrage van Bernard Kepenne, hoofdeconoom van CBC (KBC in Wallonnië)
Christine Lagarde kon zelfs een beetje een watje zijn, gezien het vooruitzicht dat de FED de rente in juni niet zou verhogen, waardoor ze zich kon voorbereiden op een renteverlaging zonder dat expliciet te zeggen.
ECB-vergadering
Er is één zin die alles samenvat in het persbericht van de ECB, namelijk "iindien uit de geactualiseerde beoordeling door de Raad van Goeverneurs van de inflatievooruitzichten, de onderliggende inflatiedynamiek en de kracht van de monetaire beleidstransmissie, blijkt dat de inflatie duurzaam naar de doelstelling (2%) convergeert en indien dit zich verder zou versterken, zou het gepast zijn om de huidige mate van verkrapping van het monetaire beleid te verminderen".
Alles is gezegd en niets is gedaan, maar de ECB geeft zichzelf de mogelijkheid om de rente in juni te verlagen, op voorwaarde dat de gegevens bevestigen dat de inflatie aan het dalen is.
Vooruitkijkend was Christine Lagarde voorzichtig om niet te verzanden in een renteverlagings-scenario en benadrukte ze dat de ECB "data-afhankelijk" blijft. Dat verklaart waarom deze vergadering niet veel reacties uitlokte op de financiële markten. Tijdens de persconferentie waren er maar weinig vragen over het persbericht van de ECB, maar wel over de stijging van de olieprijs en de afhankelijkheid van de ECB van de beslissingen van de Fed.
En hoewel Christine Lagarde meermaals heeft verklaard dat ze niet afhankelijk is van de FED, zal haar schaduw waarschijnlijk groot opdoemen tijdens de volgende vergaderingen en de volgende renteverlagingen belemmeren.Hoewel Christine Lagarde deze keer een soepele rit heeft gehad, kan de situatie in de toekomst om een aantal redenen gecompliceerd zijn:
- Ten eerste, als de inflatie in de Verenigde Staten hoog blijft, kan dat indirect van invloed zijn op de inflatie in de eurozone.
- Ten tweede zou het uitblijven van een renteverlaging door de Fed de ECB kunnen belemmeren in haar streven naar monetaire versoepeling, waardoor het renteverschil groter zou worden.
- Tot slot zou het vergroten van de spread de euro verzwakken, wat al het geval is sinds het begin van het jaar, en de geïmporteerde inflatie doen toenemen, tot ongenoegen van de ECB.
Euro/USD

Meer cijfers uit de Verenigde Staten
De inflatiecijfers die woensdag in de Verenigde Staten werden gepubliceerd, blijven de gemoederen beroeren. De obligatierente blijft stijgen, waardoor ook de obligatierente in de eurozone omhoog gaat. En sinds de publicatie van de cijfers dachten sommige leden van de FED dat ze rustig konden uitrusten tot hun vergadering in juni. John Williams, voorzitter van de New York Fed, zei dat "er op zeer korte termijn geen duidelijke noodzaak is om het monetaire beleid aan te passen".Susan Collins, voorzitter van de Boston Fed, volgde hem en zei: "recente gegevens suggereren dat het langer zal duren dan ik had gedacht om meer vertrouwen te krijgen in het neerwaartse pad van de inflatie voordat we het beleid beginnen te versoepelen". En de voorzitter van de Richmond Fed, Thomas Barkin, vond dat de woensdag gepubliceerde inflatiecijfers moeilijk te "rijmen" waren met een renteverlaging op korte termijn.
In het licht van deze cijfers en verklaringen hebben verschillende Amerikaanse financiële bedrijven, waaronder Goldman Sachs, Bank of America, Barclays en Wells Fargo, hun prognoses herzien en voorspellen nu slechts één of twee renteverlagingen voor dit jaar, of zelfs helemaal geen verlagingen voor sommigen.
Gevolgen
Het vooruitzicht dat de Fed renteverlagingen uitstelt, is geen slecht nieuws voor de ECB.In Zweden zei de vicegouverneur van de Riksbank, Per Jansson, dat "als de inflatievooruitzichten voor Zweden niet verslechteren, de belangrijkste bedreiging voor een renteverlaging in mei zal komen van het uitstel van renteverlagingsplannen door andere centrale banken".En het risico is natuurlijk dat, en ik citeer opnieuw, "als de kroon erg zwak wordt, dit in de toekomst problemen kan opleveren voor de Zweedse inflatie". En hij ging nog verder door te zeggen dat "het niet alleen de vraag is of de Fed besluit om in juni of iets later te handelen, maar dat het hele monetaire beleid voor misschien wel een jaar in twijfel wordt getrokken".
Terwijl de markt een renteverlaging in mei verwachtte, hebben de opmerkingen van Jansson de markt in beroering gebracht. En hij is niet de enige die zijn angsten en twijfels uit: Megan Greene, hoofd monetair beleid van de Bank of England, heeft gezegd dat de renteverlagingen nog lang op zich zullen laten wachten.
Euro/SEK
