do. 24 aug 2023

De halfjaaromzet bij Deceuninck daalde met 15,7% tot 427,2 miljoen euro, terwijl KBC Securities-analist Wim Hoste mikte op 464 miljoen euro. De verkoop lag op jaarbasis 6,9% lager en de wisselkoersschommelingen hadden een negatief effect van 8,3%. Wel steeg de aangepaste EBITDA met 3,1% tot 59,6 miljoen euro (Wim hoste verwachtte 53 miljoen euro). En de netto-inkomsten stegen van 7,5 miljoen euro in de eerste helft van 2022 naar 17,8 miljoen euro.
Deceuninck?
Deceuninck behoort wereldwijd tot de top drie van producenten van PVC raamprofielen en produceert ook andere bouwproducten zoals terrasplanken in houtcomposiet. Belangrijke markten zijn Europa, Turkije en Noord-Amerika. De referentieaandeelhouder is Francis van Eeckhout, die controleert ongeveer 29,5% van Deceuninck.
Europa
De omzet daalde met 10,7% tot 216,0 miljoen euro (verwachting KBCS: 220,2 miljoen), waarbij de volumes met 12,1% daalden als gevolg van een zwakkere bouwmarkt. De vertraging was vooral zichtbaar in Centraal- en Oost-Europa, waarbij Zuid-Europa meer veerkracht toonde. De aangepaste EBITDA daalde met 38,5% tot 13,46 miljoen euro (KBCS: 18,9 miljoen euro), een weerspiegeling van de moeilijke omstandigheden in de bouwmarkt, negatieve operationele hefboomeffecten en hogere personeelskosten (indexering van salarissen).
Turkije & opkomende markten
Inkomsten daalden met 12,2% tot 127,47 miljoen euro (KBCS: 140,8 miljoen euro), met volumes die stegen met 12,6%, prijs/mix/andere die stegen met 7,4%. Boosdoener waren de wisselkoersen met een negatieve impact van 32,2%. De aangepaste EBITDA steeg met 25% tot 34,6 miljoen euro (KBCS 25,3 miljoen euro).
Noord-Amerika
De opbrengsten daalden met 30,0% tot 83,8 miljoen euro (KBCS: 102,9 miljoen euro) met volumedalingen van 23,3% (hogere hypotheekrente heeft een impact op de bouwmarkt), prijs/mix/overige -7,4% en een positieve impact van wisselkoersschommelingen: +0,7%. De aangepaste EBITDA steeg met 22% tot 11,0 miljoen euro (KBCS: 9,5 miljoen euro), ondersteund door verbeterde fabrieksefficiëntie en een betere mix.
Deceunincks vooruitblik
Deceuninck herhaalde het vooruitzicht om de omzet in 2023 te laten stijgen ten opzichte van 2022 niet. Dat verrast Wim Hoste hoegenaamd niet gezien deze halfjaarcijfers.
De aangepaste EBITDA voor 2023 loopt nagenoeg samen met de prognose van Wim Hoste (104,3 miljoen euro of een stijging met 2%).
Op regionaal niveau verwacht Deceuninck dat de marktactiviteit (en de marges) op een laag niveau zullen blijven in Europa. Zowel de renovatie- als nieuwbouwactiviteit zullen naar verwachting laag blijven in Noord-Amerika, terwijl Deceuninck een sterk momentum ziet in Turkije na het afgelopen solide half jaar.
KBC Securities over Deceuninck
De EBITDA bij Deceuninck steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 3% op jaarbasis en dat was beter dan verwacht. Momenteel rolt het zijn uniforme platformstrategie uit in Europa. Wim Hoste verwacht een aanzienlijke steun van de Europese Green Deal in de komende jaren, terwijl ook de ‘recycling’-activiteiten volgens hem een aanzienlijk structureel groeipotentieel hebben.
Deceuninck opereert in een competitieve sector, maar er zijn steeds meer tekenen dat de kostenefficiëntie en vereenvoudigingsmaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen.
Op middellange termijn zou de overgang naar één enkel productplatform in Europa, capaciteitsuitbreiding in de VS, de uitrol van SAP in de hele organisatie en het vullen de recyclingcapaciteit voor hogere marges moeten zorgen. De blootstelling aan Turkije en de volatiele Turkse lira zijn het vermelden waard als risico.
Maar gezien de sterke balans en de aantrekkelijke waarderingsmultiples behoudt Wim Hoste het ‘Opbouwen’-advies. Het koersdoel van 4,2 euro blijft behouden.