ma. 12 jul 2021

De halfjaarcijfers van Deceuninck (koers aandeel: +7%) staan pas voor midden augustus op de agenda, maar de groep publiceerde vrijdag nabeurs al een stand van zaken met goed nieuws. De omzet groeide in de eerste zes maanden van 2021 met 40% terwijl KBC Securities-analist Wim Hoste op een stijging met 21% had gerekend. Er werd weliswaar geen inzicht gegeven in de winstgevendheid, maar KBC Securities trekt het koersdoel toch op van 3,20 naar 3,60 euro. Het advies blijft "Opbouwen".
Deceuninck profiteert van aantrekkende bouwmarkt en grondstofprijzen
De omzet van Deceuninck steeg over de eerste helft van 2021 met 39,8% tot 404 miljoen euro, wat aanzienlijk boven de prognose van KBC Securities (349,8 miljoen euro of een stijging van 21%). Daarmee doet de groep ook zo'n 29,5% beter dan in de eerste helft van 2019, vóór het covid-tijdperk.
De belangrijkste drijfveren voor de sterke omzetgroei in alle regio’s zijn hogere volumes als gevolg van een sterke residentiële markt, maar ook prijsverhogingen die werden doorgevoerd om de impact van de hogere grondstofprijzen op te vangen. In West-Europa stegen de PVC-prijzen van een dieptepunt van zo'n 700 dollar per ton midden 2020 tot zo'n 1.770 dollar per ton in het tweede kwartaal.
Deceuninck gaf geen inzicht in de evolutie van de marges over de eerste jaarhelft, dus het blijft onduidelijk in hoeverre het bedrijf in staat is geweest om de stijgingen van de grondstofprijzen snel door te berekenen. KBC Securities-analist Wim Hoste merkt daarbij op dat in Noord-Amerika de overgrote meerderheid van de contracten geïndexeerd is (d.w.z. dat prijsstijgingen van grondstoffen automatisch doorberekend worden met één maand vertraging), terwijl in Turkije de inflatie waarschijnlijk een bekend fenomeen is en prijsstijgingen mogelijk gemakkelijker door de klanten worden aanvaard.
De grootste onzekerheid over de snelheid waarmee de grondstofprijzen worden doorberekend betreft Europa, dat voor ongeveer de helft van de omzet van Deceuninck tekent. De omvang van de omzetstijging suggereert echter op zijn minst dat aanzienlijke prijsstijgingen werden bekomen. Deceuninck merkte op dat de elementen die de prestatie in de eerste jaarhelft bepaalden, naar verwachting ook de resultaten in de tweede jaarhelft zullen ondersteunen.
KBC Securities over Deceuninck
Analist Wim Hoste ging met de nieuwe gegevens aan de slag en nam het omzetcijfer voor de eerste zes maanden in het waarderingsmodel op, in combinatie met een sequentiële daling van 3% in de tweede jaarhelft (samen 795 miljoen euro), tegenover de vorige prognose van 708 miljoen. Op het niveau van de recurrente bedrijfskasstroom (REBITDA) werd de verwachting voor de eerste jaarhelft met 11% opgetrokken tot 50,3 miljoen euro en die voor het volledige boekjaar 2021 met 8,5% tot 99,9 miljoen euro.
KBC Securities gaat ervan uit dat de PVC-prijzen volgend jaar zullen dalen en verwacht daarom voor 2022 een sequentiële omzetdaling met 6,5%, maar een stijging van de EBITDA-marge met 100 basispunten tegenover 2021 (tot 13,6%), om een totale EBITDA-prognose van 100,8 miljoen euro te hanteren.
Analist Wim Hoste herhaalt dat een combinatie van aanpassingen van de omvang van het bedrijf en efficiëntieverbeteringen, samen met de stroomlijning van het productaanbod (geleidelijke overschakeling op één enkel platform in Europa) en een verbeterde IT-infrastructuur (invoering van SAP) al hebben geholpen om de aangepaste bedrijfskasstroom in 2020 met 42% te doen stijgen. Het is bovendien duidelijk dat een groot deel van de voordelen van de stroomlijning van het productaanbod nog in de komende jaren mogen worden verwacht.
De waardering blijft volgens KBC Securities aantrekkelijk en daarom wordt het “Opbouwen”-advies herhaald, terwijl het koersdoel wordt verhoogd van 3,2 naar 3,6 euro.