di. 7 sep 2021

Bij de West-Vlaamse PVC-verwerker Deceuninck (-1,8%) kondigt zich een wissel aan de top aan. En aan de koersreactie te zien, wordt die op weinig applaus onthaald. Aandeelhouder en uittredend CEO Van Eeckhout kan volgens KBC Securities dan ook terugblikken op een mooie track record. Aan huidig Deceuninck-bestuurder Bruno Humblet om die vanaf januari volgend jaar verder te zetten. KBC Securities sleutelde op basis van de recent gepubliceerde halfjaarcijfers trouwens aan de verwachtingen en puurde er een hoger koersdoel uit.
Nieuwkomer stapt in stevige schoenen
Deceuninck kondigde aan dat Bruno Humblet de nieuwe CEO van Deceuninck wordt met ingang van 1 januari 2022 in opvolging van Francis Van Eeckhout, die benoemd is tot uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. De huidige voorzitter, Marcel Klepfish, blijft in de raad van bestuur van Deceuninck als onafhankelijk bestuurder, lid van het Remuneratie- en Benoemingscomité en lid van het Auditcomité.
Bruno Humblet is sinds oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van Deceuninck. Hij bekleedde voordien verschillende uitvoerende functies bij Bekaert (o.a. CFO en verantwoordelijk voor BBRG) en Procter & Gamble. Francis Van Eeckhout meldt in het persbericht dat hij nauw betrokken zal blijven bij de strategische oriëntatie van de onderneming in zijn toekomstige rol. Francis Van Eeckhout werd referentieaandeelhouder van Deceuninck in 2014. Via de vehikels Gramo en Holve heeft Francis Van Eeckhout momenteel een belang van 29,08% in Deceuninck. Na het vertrek van Tom Debusschere (naar Balta) is hij sinds 2016 ook CEO van Deceuninck.
De erfenis van Van Eeckhout
Onder zijn leiding heeft Deceuninck een aantal strategische projecten opgestart, waaronder de vereenvoudiging van de productportefeuille (één productgamma voor de hele Europese business), initiatieven ter verbetering van de efficiëntie (o.a. het verplaatsen van een deel van de productie van Duitsland naar Polen) en de professionalisering van de IT-backbone (SAP roll-out). KBC Securities ziet steeds meer de vruchten van deze inspanningen en herinnert eraan dat de aangepaste bedrijfskasstroommarge is gestegen van 9,6-10,7% over de periode 2016-2019 naar 12,6% in de eerste helft van 2021.
Bij wijze van opfrissing, hierbij nog even de cijfers over de eerste jaarhelft.
- De omzet steeg over de eerste helft van 2021 met 39,8% tot 404 miljoen euro, wat aanzienlijk boven de prognose van KBC Securities lag van 349,8 miljoen euro of een stijging van 21%. Daarmee deed de groep ook ongeveer 29,5% beter dan in de pre-covid periode van de eerste helft van 2019. De omzetgroei op jaarbasis valt uiteen in een volumegroei van 31,5%, een prijs/mix-effect van 23,8% (voornamelijk doorrekening van grondstofprijzen) en een wisselkoerseffect van -15,7%. De belangrijkste drijfveren voor de sterke omzetgroei in alle regio’s zijn te danken aan hogere volumes als gevolg van een sterke residentiële markt, maar ook de prijsverhogingen die werden doorgevoerd om de impact van de hogere grondstofprijzen op te vangen.
- De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 83% tot 51,0 miljoen euro, iets beter dan de prognose van 50,3 miljoen euro. Ondanks een iets lagere brutomarge (van 30,7% naar 29,4%) ten gevolge van de vertraging in de doorrekening van de hogere grondstofkosten (de pvc-prijzen in West-Europa zijn gestegen van een dieptepunt medio 2020 van ongeveer 700 dollar/ton tot ongeveer 1.770 dollar/ton in het tweede kwartaal van 2021), profiteerde de aangepaste EBITDA-marge van 12,6% van operationele hefboomeffecten en een strikte beheersing van de vaste kosten (dit laatste is voornamelijk het resultaat van de rationalisering van de voetafdruk in West-Europa).
- Deceuninck verwacht dat de sterke prestaties van de residentiële bouwmarkt in de eerste jaarhelft ook in de volgende zes maanden zal aanhouden. Hoewel stijgende vrijetijdsbudgetten en minder overheidsstimuleringsgeld zouden kunnen resulteren in lagere budgetten die volgend jaar aan woningverbetering zullen worden besteed, wordt verwacht dat de EU Green Deal de renovatiegolf in Europa geleidelijk aan zal aanzwengelen. En hoewel de meeste overmachtsituaties aan de kant van de PVC-producenten geleidelijk worden opgelost, verwacht Deceuninck nog steeds dat de grondstofprijzen verder zullen stijgen, wat verdere verkoopprijsverhogingen zal vereisen.
De mening van KBC Securities
Na de solide resultaten van de eerste jaarhelft en rekening houdend met de vooruitzichten van de groep, heeft KBC Securities de EBITDA-prognoses voor 2021 met 3,4% verhoogd tot 103,3 miljoen euro ( 86,0 miljoen in 2020) en voor 2022 met 6,7% tot 107,6 miljoen euro. Op basis van de nog steeds aantrekkelijke waardering en gezien de positieve onderliggende elementen (EU Green Deal) wordt het “Opbouwen”-advies herhaald, maar gaat het koersdoel van 3,6 naar 4,2 euro.
