vr. 15 jan 2021
Deceuninck verrast opnieuw met positieve update over vierde kwartaal

Deceuninck publiceerde een tussentijdse stand van zaken en wist daarmee - net als in het derde kwartaal - positief te verrassen. De groep gaat voor 2020 uit van een bedrijfskasstroom (EBITDA) tussen 82 en 86 miljoen euro, een eind boven het cijfer van 2019 en de prognose van KBC Securities. Analist Wim Hoste sleutelde daarom aan het waarderingsmodel en dat leverde een koersdoelverhoging van 1,9 naar 2,7 euro op. Het advies blijft onveranderd op “Opbouwen”. Terwijl stijgende grondstofkosten een aandachtspunt zijn, kan Deceuninck rekenen op de structureel positieve impact van de groei in de VS en de stroomlijning van het Europese productaanbod.
Update
Op 25 februari komt Deceuninck met volledige jaarcijfers, maar de groep lichtte deze ochtend al een tipje van de sluier. De omzet steeg het voorbije jaar van ongeveer 634 miljoen euro in 2019 tot naar schatting 642 miljoen euro, goed voor een toename met 1%. KBC Securities hield rekening met een daling van 1,5% tot 624,1 miljoen euro voor het volledige jaar. Dat cijfer impliceert een omzetgroei van 13% voor het vierde kwartaal (tot 176 miljoen euro), tegenover de KBCS-prognose van 158 miljoen euro of een toename met 1,7%.
Nog uitgesprokener zijn de beter dan verwachte cijfers op het niveau van de aangepaste EBITDA. Die is volgens het bedrijf naar schatting gestegen van 60,6 miljoen in 2019 (9,6% marge) tot 82 à 86 miljoen euro (ongeveer 13% van de omzet) in 2020, wat neerkomt op een stijging van aangepaste EBITDA in het vierde kwartaal van ongeveer 12,1 miljoen euro tot 23 à 27 miljoen euro of een marge van 13 à 15%. Dat is ruim boven de prognose van KBCS van 12,2 miljoen (of een marge van 7,7%).
Covid-19-impact opgevangen
Deceuninck merkte op dat de negatieve gevolgen van de coronapandemie grotendeels gecompenseerd werden door de onmiddellijke invoering van verschillende initiatieven om de kosten te verminderen. KBC Securities wijst er wel op dat Deceuninck in zijn update over het derde kwartaal aangaf geprofiteerd te hebben van lagere grondstoffenprijzen, maar dat die trend is ondertussen gekeerd is. Toch verwacht analist Wim Hoste dat de groep bij de start van het vierde kwartaal nog steeds enigszins zal hebben geprofiteerd.
Krimpende nettoschuld
De nettoschuld is gedaald van 140 miljoen euro eind 2019 naar 55 à 60 miljoen euro op het einde van 2020, wat ook aanzienlijk beter is dan de prognose van 111,6 miljoen euro. Dat werd ondersteund door een extra verkoop van aandelen in Turkish Ege Profil (Deceuninck spreekt van een verkoop van 7,5% terwijl in de update over het derde kwartaal slechts een verkoop van 2,5% voor 3,8 miljoen euro werd vermeld), betere operationele prestaties, een normalisering van de kapitaalinvesteringen, verdere optimalisatie van het werkkapitaal en de verkoop van ongebruikte activa. Ongeveer 15 à 20 miljoen euro van deze lagere nettoschuld (in verband met uitzonderlijk lage werkkapitaalniveaus en tijdsverschillen) zal naar verwachting in 2021 worden teruggedraaid.
Vooruitzichten
Vooruitblikkend merkt Deceuncink op dat - ondanks de onzekerheid op korte termijn als gevolg van de coronapandemie - de belangrijkste drijfveren voor groei intact blijven, nl. de stijgende behoefte aan nieuwe woningen en de nood aan renovatie van bestaande woningen om te voldoen aan de steeds strenger wordende isolatienormen. Het bedrijf verwacht dat deze trend ondersteund zal worden door diverse overheidsinitiatieven zoals de Europese Green Deal.
De mening van KBC Securities
De verbeterde vooruitzichten werden in het waarderingsmodel van KBC Securities gegoten. Maar voor 2021 wordt op een grotendeels vlakke evolutie van de REBITDA-marge gerekend (ten opzichte van de voorlopige cijfers over 2020), omdat de invloed van een toename van het aantal klanten in de VS en de stroomlijning van het productaanbod in Europa gedeeltelijk zou kunnen worden tenietgedaan door stijgende grondstofkosten.
Over het geheel genomen werd de EBITDA-prognose voor het boekjaar 2021 verhoogd met 11% tot 87,1 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van 5,1% ten opzichte van de nieuwe 2020-prognose van 82,9 miljoen euro. Dat vertaalt zich in een koersdoelverhoging van 1,9 naar 2,7 euro. Het advies blijft ongewijzigd op "Opbouwen".