ma. 6 jan 2020

Denemarken heeft vorig jaar bijna de helft (47%) van zijn elektriciteit uit windenergie gehaald. Daarmee is een nieuw record gevestigd, laat Energinet, de beheerder van het Deense elektriciteitsnet, weten. Het nieuwe record is volgens het bedrijf vooral te danken aan sterke kostenreducties en een verbeterde offshore technologie. Eén en ander bevestigt opnieuw dat wind, met name zeewind, aan een erg sterk groeiparcours bezig is. Senior Financial Economist Tom Simonts verdiepte zich in het thema.
47%
Energinet laat weten dat windkracht het voorbije jaar 47% van het Deense elektriciteitsverbruik heeft gedekt. Dat is een duidelijk toename tegenover het jaar voordien, toen een aandeel van 41% werd opgetekend. Het vorig record dateert van drie jaar geleden, toen windturbines verantwoordelijk waren voor 43% van de Deense elektriciteitsvoorziening. Reuters noteert dat Europese landen wereldleiders zijn in het gebruik van windenergie, maar dat Denemarken zelfs die landen ver achter zich laat.
De toename aan windenergie in Denemarken vorig jaar was gedeeltelijk te danken aan de start van het Horns Rev 3 offshore windmolenpark van Vattenfall in de Noordzee, dat in augustus zijn activiteiten opstartte. Het aandeel van offshore windenergie in de Deense elektriciteitsvoorziening steeg daarmee van 14% naar 18%. Onshore windenergie maakt dan weer 29% van de totale energievoorziening uit.
14% in de EU
Uit cijfers van de sectororganisatie WindEurope blijkt dat Ierland twee jaar geleden op de tweede plaats stond met een score van 28%. In de hele Europese Unie vertegenwoordigde windkracht vorig jaar 14% van de totale elektriciteitsproductie.
-70% broeikasgassen
Denemarken wil de uitstoot van broeikasgassen in tien jaar tijd met 70% verminderen en wil zo snel mogelijk zijn elektriciteit voor 100% uit hernieuwbare bronnen halen. Denemarken is de thuisbasis van Vestas, een vooraanstaand fabrikant van windturbines.
Ook Ørsted, het voormalige Dong Energy en de grootste ontwikkelaar van offshore windmolenparken, heeft de Deense nationaliteit. Elders in Europa is vooral Iberdrola een belangrijke speler op het niveau van groene energie.
De visie van KBC Asset Management
Windenergie genereert vandaag (al) zo’n 7% van de wereldwijde elektriciteitsproductie en is goed voor 20% van de nieuw geïnstalleerde capaciteit. De VS loopt nog wat achter, maar de American Wind Energy Association verwacht dat het huidige marktaandeel van 5% tegen 2030 kan stijgen naar 20% van de energiemix. Ook wereldwijd wordt gegroeid. Het internationale agentschap voor hernieuwbare energie IRENA mikt op een wereldwijd marktaandeel van 18% tegen 2050 en volgens de Global Wind Council, de spreekbuis van de windenergiesector, kan dat tegen 2030 al richting 20% evolueren. De groei zal vooral van offshore windenergie (zeewind) moeten komen, want onshore (landwind) zal in 2020 zijn piek bereiken.
Weg naar succes is dalende kostprijs
Het toekomstige succes zal in belangrijke mate afhangen van betaalbaarheid. Wind moet met andere woorden verder goedkoper worden om competitief te blijven tegenover zonne-energie, waarvoor de prijsdalingen de jongste jaren groter waren. De verwachting is dat de kostprijs voor wind ook de komende jaren verder zal dalen met zo’n 3 à 4% per jaar.
Iberdrola, de Spaanse uitbater van windparken, sprak op zijn recente ‘Technology Day’ over een daling van de kostprijs van onshore wind met 40% tegen 2030, wat neerkomt op 4% per jaar. De windturbinefabrikanten zelf zitten op dezelfde golflengte en mikken op een jaarlijkse daling van 3 à 5%.

Offshore windenergie: dé groeimarkt in hernieuwbare energie
In de zoektocht naar manieren om als belegger in te spelen op het thema offshore windenergie haalden de analisten van KBC Asset Management het project voor de bouw van een windmolen op zee uit elkaar: van baggeraars en bedrijven actief in funderingswerken, tot turbinefabrikanten en uitbaters van offshore windparken over kabelproducenten die de elektriciteit uiteindelijk op het net moeten aansluiten.
We verwijzen daarvoor graag naar een uitvoerig rapport dat in 2019 gepubliceerd werd en dat inzoomt op windenergie, meerbepaald offshore wind. U kunt het volledige dossier gratis downloaden via onderstaande link.