vr. 10 mei 2019

Deutsche Post blijft in het eerste kwartaal onder de verwachtingen. De operationele winst werd opgesmukt door een meerwaarde uit de verkoop van een Chinese dochter. De onderliggende operationele winst klokte af op 814 miljoen EUR, een krimp t.o.v. vorig jaar toen 847 miljoen EUR werd gerealiseerd. Ook de cashflowgeneratie viel tegen. Het bedrijf behoudt zijn prognoses voor het ganse jaar. Analist Alex Martens (KBC Asset Management) verdiept zich in het rapport.
Resultaten
Het was vooral de expressdivisie die teleurstelde, dat is voornamelijk te wijten aan de vertragende economische groei. De expressdivisie was tot nog toe de sterkhouder bij Deutsche Post. Het is de eerste keer sinds de financiële crisis dat de operationele winst in de expressdivisie daalt.
De PEP-divisie (Post, E-commerce, Parcel) blijft het zwakke broertje en stelt opnieuw zwaar teleur. De operationele winst kromp met maar liefst 44% t.o.v. vorig jaar. Dat is het gevolg van stijgende kosten (transport, personeel) en dalende postvolumes. Deutsche Post moest in 2018 ook al verschillende winstwaarschuwingen geven omwille van de tegenvallende resultaten in de PEP-divisie.
Aan de positieve kant presteert de forwardingdivisie opnieuw beter dan verwacht, waar de herstructureringen duidelijk vruchten beginnen op te werpen. Deze divisie was de jongste jaren het zwakke broertje binnen Deutsche Post.
Vooruitzichten
Deutsche Post behoudt de prognoses voor het ganse jaar. Maar na een zwak eerste kwartaal is het duidelijk dat het management rekent op een stevig herstel in de rest van het jaar. De verzwakkende macro-economische omgeving biedt hier hoe dan ook weinig steun.
De visie van KBC Asset Management
De resultaten in de PEP-divisie kunnen wel ondersteund worden door de verhoging van de postzegelprijs in Duitsland. De overheid zou volgens recente geruchten bereid zijn om een groter dan verwachte prijsverhoging goed te keuren. Daarnaast is het uitkijken in hoeverre het herstructureringsplan kan worden uitgevoerd zonder al te veel disrupties binnen de divisie. Analist Alex Martens zou hieromtrent graag meer duidelijkheid krijgen vooraleer een positievere houding tegenover het aandeel aan te nemen. De zwakke cashflowgeneratie blijft ook een doorn in het oog, het is nu eenmaal een businessmodel dat structureel veel investeringen vergt. E-commerce is een structureel groeiende business, maar de kosten voor het leveren van een hoogwaardige dienstverlening aan steeds veeleisendere klanten blijven echter oplopen. De investeringen (capex per sales) zijn bij DHL de jongste jaren structureel gestegen van circa 3% een aantal jaar geleden tot ongeveer 5% vandaag. KBC AM blijft aan de zijlijn staan.
KBC AM blijft bij zijn “Houden”-advies; het koersdoel bedraagt 28 EUR.