do. 7 mrt 2019

Op de resultaten van bpost is het nog even wachten, maar na de resultaten van PostNL eerder deze maand en die van Deutsche Post (-1,5%) vandaag krijgen we toch al een beter beeld van het Europese postlandschap. De groep pakt uit met beter dan verwachte cijfers voor het voorbije kwartaal, maar legt de lat voor 2019 duidelijk niet hoog genoeg. Een analyse.
Ruimte voor groei
Het grootste postbedrijf van Europa heeft er sinds de start van het jaar een mooie rit opzitten, maar na de publicatie van de beter dan verwachte cijfers voor het voorbije kwartaal en boekjaar kiezen beleggers duidelijk eieren voor hun geld. Niet helemaal verwonderlijk als je weet dat de aandelen in 2018 zo’n 60% van hun waarde verloren door een mix van tegenvallend nieuws.
Herstructureringen werpen vruchten af
Op basis van het jongste persbericht zou 2019 er alvast beter moeten uitzien. Gedragen door een herstructureringsprogramma in de Duitse post- en pakketjesdiensten verwacht de groep een groei van de winst in het huidige boekjaar. De resultaten zouden ook niet verstoord worden door de groeiende geopolitieke spanningen. In december waarschuwde FedEx nog voor een fors lager dan verwacht resultaat als gevolg van de globale economische groeivertraging. Maar daar is de CEO van Deutsche Post het niet mee eens.
In cijfers
Concreet verwacht in 2019 Deutsche Post een operationeel resultaat tussen 3,9 en 4,3 miljoen euro en herhaalde de groep dat tegen 2020 minstens 5 miljard euro haalbaar moet zijn. Voor 2019 ligt de ambitie wel zo’n 8% onder de gemiddelde verwachting die door Reuters werd verzameld.
In 2018 strandde het operationeel resultaat op 3,2 miljard euro, waarvan 1,1 miljard euro in het vierde kwartaal werd geboekt. In de laatste drie maanden van het jaar steeg de omzet van de groep met 5,1% tot 16,9 miljard euro, boven de 16,65 miljard die door analisten was verwacht.
Nadat in de zomer van vorig jaar een winstwaarschuwing werd uitgestuurd, zette de groep een omvangrijk herstructureringsprogramma op poten in de post-, e-commerce- en pakjesdivisie (PeP). Daarbij werden de lokale en de internationale activiteiten uit elkaar gehaald en werd een vervroegd pensioneringsprogramma op poten gezet. CEO Appel laat verstaan dat de impact ervan enkele maanden op zich zal laten wachten, maar de winstgevendheid dit jaar een duwtje in de rug moet geven.
KBC Asset Management heeft een “Houden”-aanbeveling voor Deutsche Post met een koersdoel van 28 euro.
