vr. 5 aug 2022

De omzet van Deutsche Post voor het tweede kwartaal kwam 10% hoger uit dan de analistenverwachtingen, goed voor de hoogste kwartaalwinst ooit. De afdelingen Express, Forwarding en Supply Chain presteerden allemaal zeer sterk, doordat hogere rendementen de lagere volumes compenseerden, die op zichzelf het gevolg zijn van de COVID-19-lockdowns in China.
Beleggers kijken uiteraard vooral naar wat nog komen moet. Gelukkig had Deutsche Post ook wat dat betreft solide en duidelijke vooruitzichten in petto. Geen impact op “Kopen”-advies van KBC Asset Management-analist Tom Noyens met bijhorend en ongewijzigd koersdoel van 69 euro.
Drie grote angsten boeten aan kracht in
De grootste winst in het tweede kwartaal werd geboekt in de B2B-bedrijfssegmenten (“bedrijf aan bedrijf”-segmenten) waar de prijzen hoog bleven. In het B2C-segment (consumenten) is er wel een “normalisatie” van de prijzen en de volumes. Maar het management liet wel optekenen dat de vraag in juli nog steeds zeer solide is. We kijken naar de drie grootste angsten voor de markt: inflatie, rente en energieprijzen. Volgens het management zijn die over het algemeen heel goed onder controle.
- Inflatie: die is het meest zichtbaar op arbeidsniveau. Daar zien ze inderdaad hogere loonstijgingen, maar die kunnen ze met een vertraging van twee maanden doorberekenen aan hun klanten.
- Rente: dat is evenmin een bron van pijn dankzij de sterke balans en langetermijnschuld tegen vaste rentevoeten.
- Energieprijzen. Ook dit is geen grote zorg. De groep heeft goed opgebouwde contracten waarmee ze de hogere energieprijzen (vooral brandstofkosten) kunnen doorrekenen aan hun klanten, waardoor de blootstelling beperkt is.
Deutsche Posts vooruitzichten
Het belangrijkste deel van de conference call met het management ging over de verwachtingen voor 2022. Het management bevestigde de verwachtingen met betrekking tot de bedrijfswinst (EBIT) rond 8 miljard euro (+/- 5%). Dat geeft aan dat het basisscenario rekening houdt met een vertraging van de economische groei tegen het einde van het jaar.
Dat betekent dat de laagste voorspelling (7,6 miljard euro) een scenario inhoudt met een onmiddellijke sterke daling van het wereldwijde BBP. De hoogste voorspelling (8 à 8,4 miljard), is het basisscenario en weerspiegelt ook een wereldwijde vertraging, maar dan wel in gematigdere zin. Dit zijn zeer sterke vooruitzichten, aangezien het worstcasescenario nog steeds zeer solide is en een duidelijke leidraad biedt, vindt analist Tom Noyens.
KBC Asset Management over Deutsche Post
Analist Tom Noyens is positief over de winstcijfers en tevreden met de duidelijke en solide vooruitzichten. Er is meer ruimte voor opwaarts potentieel indien de fricties in de toeleveringsketen langer duren dan verwacht en de prijzen daardoor hoog blijven of zelfs verder kunnen stijgen. Dat zou Deutsche Post immers ten goede komen.
Als de vraag en de opbrengsten op hetzelfde niveau blijven als vorig kwartaal, is er zelfs ruimte om de verwachtingen voor heel 2022 later in het jaar te overtreffen. Daarom handhaaft analist Tom Noyens het “Kopen”-advies, met bijhorend en ongewijzigd koersdoel van 69 euro.
