do. 4 nov 2021

Deutsche Post maakte vanochtend de volledige resultaten voor het derde kwartaal van 2021 bekend. De cijfers waren op voorhand bekend dankzij een pre-release in oktober, dus alle ogen waren gericht op de verwachtingen voor zowel dit jaar als voor 2023. Deutsche Post gaat uit van een bedrijfswinst (EBIT) van ruim 7,7 miljard euro in 2021, terwijl eerder op minstens 7 miljard euro werd gerekend. De EBIT moet tegen 2023 naar 8 miljard euro, terwijl dat eerder 7,4 miljard euro was. Operationeel blijft DHL Express profiteren van de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen, ziet KBC Asset Management-analist Alex Martens.
Naar een EBIT van 8 miljard voor 2021?
De verwachtingen voor het lopende jaar zijn verhoogd. Na een EBIT van 5,8 miljard euro in de eerste 9 maanden, impliceert de officiële doelstelling ruim 1,9 miljard euro voor het vierde kwartaal, wat zeer haalbaar lijkt. Zelfs in het derde kwartaal, seizoensgebonden het zwakste kwartaal, bedroeg de EBIT 1,8 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2020 bedroeg de EBIT 2 miljard euro, maar de meeste indicatoren wijzen op een aanzienlijke groei van dit cijfer dit jaar. Een EBIT van minstens 8 miljard euro lijkt dit jaar dus waarschijnlijk.
Verstoringen in toeleveringsketens
Het containervervoer via de zee is nog nooit zo verstoord geweest, waardoor de vraag naar zendingen via luchtvervoer enorm steeg. De omgeving van zeer krappe toeleveringsketens is zeer positief voor DHL Express. De markt richt zich momenteel meer op de mogelijke verzwakking van de volumes in het B2C-segment (business-to-consumer) dan op de mogelijke verhoging van de volumes in het B2B-segment (business-to-business), iets waar verstoringen van de toeleveringsketen zeker een impact op zullen hebben.
Aangezien luchtvrachtvolumes gewoonlijk slechts 2 tot 3% van de containervolumes uitmaken, heeft zelfs een kleine verschuiving een onevenredig effect op de vraag naar luchtvracht. De luchtvrachtcapaciteit is - net als de containercapaciteit - volzet. Het resultaat is dat de internationale luchtvrachtbedrijven - waarvan DHL Express de grootste is - van deze capaciteit zullen profiteren.
Vooruitzichten voor 2023
De prognose van Deutsche Post voor 2023 ligt boven de analistenraming. Belangrijk is ook dat de prognose voor de investeringen (capex), ondanks de hogere EBIT, ongewijzigd bleef. Beleggers kunnen dus meer cashrendement verwachten, aangezien de cumulatieve prognose voor de vrije kasstroom voor 2021-23 verhoogd is van 9 naar 10 miljard euro. De prognose voor 2023 is mooi, meent analist Alex Martens.
KBC Asset Management over Deutsche Post
Als Deutsche Post uiteindelijk de EBIT op 8 miljard euro kan houden, is het aandeel te goedkoop op het huidige niveau, omdat het noteert aan een koerswinstverhouding van ‘amper’ 13. Nu ook het belastingtarief verlaagd is van 28% naar 26 à 28%, moet de winst volgens analistenraming worden opgewaardeerd. KBC Asset Management handhaaft zijn “Kopen”-aanbeveling en behoudt het koersdoel van 69 euro.
