do. 7 feb 2019

Als belegger staat u er misschien niet meteen bij stil, maar een van de risico’s waarmee bedrijven in de toekomst steeds vaker zullen worden geconfronteerd, is de impact van klimaatverandering. Zo publiceerde Barron’s onlangs een lijst met Amerikaanse bedrijven die het meest zijn blootgesteld aan de gevolgen van die klimaatverandering. Want op die risico’s zijn bedrijven én beleggers maar beter voorbereid.
Welke impact kunnen bedrijven ondervinden?
Volgens wetenschappers gaat de opwarming van de aarde onder meer gepaard met een toename van het aantal en de intensiteit van overstromingen, orkanen, stormen en met perioden van grote droogte.
Extreme weersomstandigheden kunnen op verschillende manieren een invloed hebben op bedrijven. Ze kunnen de vraag naar een product wegvegen of net vergroten, fabrieken en toegangswegen kunnen erdoor bedreigd worden, de toeleveringsketen kan in gevaar komen, e.d.m. Hoewel die risico’s typisch door (her-)verzekeraars worden gedragen, moeten ze ook door beleggers in de gaten worden gehouden.
Farmabedrijf Merck is een van de bedrijven die in het verleden werd getroffen door natuurrampen. Toen orkaan Maria in 2017 Puerto Rico teisterde - waar Merck onder meer zijn cholesterolmedicijn Atozet en chemotherapieproduct Temodar produceert - moest het bedrijf voor zijn toeleveringsketen noodgedwongen uitwijken naar Singapore. Klimaatverandering wordt sinds enkele jaren dan ook als risicofactor opgenomen in het jaarverslag van de groep. En Merck is daarmee geen alleenstaand geval; in 2017 maakte 15% van de S&P500-bedrijven een effect van weersgebonden gebeurtenissen op de inkomsten bekend, wat bij sommige bedrijven opliep tot 6%.
Hoe kleef je een prijs op klimaatverandering?
Met deze feiten in het achterhoofd ging Barron’s te rade bij Four Twenty Seven, een marktinformatiebedrijf dat klimaatrisicoanalyse doet en de S&P 500-bedrijven in kaart bracht die het meest gevoelig zijn voor extreem weer en klimaatverandering. De aan de bedrijven toegekende score bestaat uit:
- operationeel risico: frequentie en ernst van warme dagen, patronen van grote droogte, overstromingen, zware regenval, stijging van de zeespiegel, orkanen, tyfoons,…
- marktrisico: de kwetsbaarheid van eindmarkten voor klimaatrisico.
- risico voor de toeleveringsketen: risico dat verbonden is aan landen die deel uitmaken van de supply chain van een bedrijf.
Volgens de CEO van Four Twenty Seven evolueren we stilaan naar “het nieuwe normaal” waarbij miljardenrampen geen uitzondering meer zijn. De combinatie van extreme weersomstandigheden en toenemende druk van aandeelhouders en regelgevers dwingt veel bedrijven om op zoek te gaan naar een manier om hun blootstelling te begrijpen en de risico’s te beheren. Bedrijven moeten ook transparanter worden over de locatie van hun belangrijkste vestigingen opdat beleggers het klimaatrisico beter zouden kunnen inschatten.
De Top-10
Onderstaande tabel biedt een overzicht van de 10 bedrijven in de VS die volgens Four Twenty Seven het meest zijn blootgesteld aan de effecten van klimaatverandering. Verrassend genoeg bevat de lijst enkele van de best gemanagede bedrijven in de VS.
- Norwegian Cruise Line: verschillende vestigingen zijn in hoge mate blootgesteld aan overstromingen door hevige regenval en orkanen, wat kan leiden tot aanzienlijke schade en verstoring van de bedrijfsvoering
- Western Digital: meer dan 20% van de vestigingen is in hoge mate blootgesteld aan extreme weersomstandigheden (overstromingen), met mogelijke belemmering van de activiteiten, verstoringen in de toeleveringsketen en beschadiging van koopwaar tot gevolg.
- NextEra Energy: 52% van de vestigingen van ’s werelds grootste nutsbedrijf naar marktwaarde zijn blootgesteld aan orkanen, maar ook aan grote hitte, wat verstoringen in de activiteiten en uitval van apparatuur kan veroorzaken.
- Micron Technology: ca. 25% van de vestigingen van de halfgeleidergigant zijn blootgesteld aan overstromingen en orkanen, met een groot deel van het operationele risico geconcentreerd in Oost-Azië. Al werd door een woordvoerder van Micron ontkend dat het bedrijf daardoor meer kwetsbaar is.
- Eastman Chemical: 27% van de vestigingen blootgesteld aan overstromingen en 14% aan orkanen in Oost-Azië. Hier is volgens Four Twenty Seven ook sprake van een mogelijk reputatierisico.
- Consolidated Edison: 25% van de vestigingen zijn blootgesteld aan een stijging van de zeespiegel, maar het bedrijf is ook vatbaar voor hittegolven en perioden van grote droogte. Zo zorgde superstorm Sandy er in 2012 voor dat door overstromingen zeewater in aanraking kwam met elektrische systemen en er bijgevolg brand uitbrak. De dienstverlening aan 1,4 miljoen klanten werd onderbroken en het bedrijf kreeg een rekening van 460 miljoen dollar gepresenteerd.
- Seagate Technology: vatbaar voor overstromingen.
- Applied Materials: vatbaar voor overstromingen en cyclonen. Het bedrijf gaf aan dat milieurisicobeoordeling een belangrijk onderdeel van de activiteiten is en dat experts de locaties regelmatig onder de loep nemen.
- Public Service Enterprise: vatbaar voor stijging van de zeespiegel en overstromingen
Conclusie
Onder druk van de aandeelhouders en de overheid zullen bedrijven in de toekomst vermoedelijk transparanter moeten worden over hun klimaatrisico's. Een van de drijvende krachten wordt volgens Barron’s de ‘Task Force on Climate-Related Financial Disclosures’ (klimaatgerelateerde financiële informatieverschaffing), die werd opgericht door de Financial Stability Board. Dat is het internationale orgaan dat na de financiële crisis van 2008 werd opgericht, alle grote economieën van de G20 omvat en aanbevelingen doet over het financiële stelsel wereldwijd.
Bron: Barron's, "An Exclusive Look at the Companies Most Exposed to Climate Change Risk — and What They’re Doing About It" (25 januari 2019)
