wo. 31 mrt 2021
11:00

Euronext Brussel zag de beursgang van Club Brugge afgeblazen, maar vandaag maakt waterbedrijf Ekopak zijn opwachting. En met Deliveroo krijgt de London Stock Exchange dan weer vers bloed op de koerstabellen. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts bracht in kaart welke grote namen de komende maanden hun debuut maken op de beursvloer. Enkele stonden eind vorig jaar al op het programma en hebben ondertussen hun weg naar de beursvloer gevonden, zoals Roblox en Bumble in de VS en Vantage Towers in Europa.
IPO's in de VS
- Instacart
- In 2010 verliet Instacart-oprichter Apoorva Mehta zijn job bij Amazon.com om naar San Francisco te verhuizen en zijn eigen bedrijf te beginnen: een 'on-demand' netwerk voor het leveren van boodschappen en andere producten. Centraal staat een app die boodschappers verbindt met klanten. Instacart heeft een geavanceerd logistiek systeem opgebouwd, waarbij afspraken worden gemaakt met meer dan 400 retailers in meer dan 30.000 winkels. Dat netwerk vertaalt zich in een bereik van ongeveer 80% van de Amerikaanse huishoudens en 70% in Canada. De laatste financieringsronde waardeert het bedrijf op 17,7 miljard dollar, maar volgens Reuters zou bij de beursgang op 30 miljard gemikt worden.
- Stripe
- Het betaaltechnologiebedrijf werd ook voor 2020 als mogelijke beurskandidaat getipt en neemt die nominatie mee naar 2021. Een formele indicatie dat die nominatie in de komende maanden zal worden verzilverd, is er trouwens niet. Bij de jongste kapitaalronde in september vorig jaar werd het bedrijf, dat onder meer door Sequoia en Andreessen Horowitz gesteund wordt, gewaardeerd aan 35 miljard dollar. Stripe verwerkt de transacties van zwaargewichten als Amazon, Lyft, Instacart en Pinterest.
- Starlink
- SpaceX neemt de jongste maanden een bijzonder hoge vlucht en timmert gretig verder Starlink, een satellietnetwerk voor het aanbieden van internettoegang. Het succes wakkert meteen de speculatie aan dat de groep snel werk zal maken van een beursgang. In september vorig jaar tweette Elon Musk dat Starlink pas binnen enkele jaren mogelijk naar de beurs zou gaan. Voor een formele sprong is het volgens de topman wachten tot de omzetgroei vlot en voorspelbaar is.
- Robinhood Markets
- Begin 2021 was Robinhood ongetwijfeld een van de heetste aankomende IPO's voor 2021. Maar de populariteit van Robinhood werd eind januari van de ene dag op de andere praktisch verbrijzeld toen het platform gebruikers verbood om GameStop- en een aantal andere 'hot' Reddit-aandelen te kopen. In de dagen na dat debacle haalde Robinhood via bestaande investeerders en door het aanspreken van doorlopende kredietlijnen 3,4 miljard dollar op. Vandaag wordt het als beursnieuwkomer getipt, waarbij alle wegen nog onderzocht worden. Dus ook die van een SPAC of een directe notering. Timing? Waarschijnlijk tegen het einde van het tweede kwartaal. De vraag is: wat zal de waardering zijn? De bandbreedte is op dit moment groot.
- Coinbase
- Bitcoin en Ethereum bereikten in de afgelopen maanden recordniveaus, waardoor de beursgang van Coinbase extra aandacht krijgt. Net als bij Roblox zal dat via een directe notering gebeuren. Het bedrijf heeft onlangs pre-IPO-aandelen toegestaan om te verhandelen op de Nasdaq Private Market, waarbij waarderingen tussen 50 miljard en 75 miljard dollar werden genoteerd.
- Nextdoor
- De socialemedia- en nieuwsapp onder leiding van voormalig Square-CFO Sarah Friar zou bij een beursgang op een waardering van 4 tot 5 miljard dollar mikken. In zijn laatste financieringsronde, die in 2019 plaatsvond, was dat 2,2 miljard dollar.
- UiPath
- UiPath is één van de toonaangevende bedrijven op het gebied van gerobotiseerde procesautomatisering en haalde onlangs in een onderhandse financieringsronde 750 miljoen dollar op tegen een waardering van 35 miljard dollar; een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de marktkapitalisatie van 10,2 miljard dollar die het vorig jaar nog behaalde. Robotische procesautomatisering, of RPA, is de nachtmerrie van de Luddiet. UiPath gebruikt artificiële intelligentie om alledaagse taken te automatiseren met zijn software en vervangt die jobs door nieuwe technologie. De groei is de afgelopen jaren razendsnel gegaan, met jaarlijks terugkerende inkomsten die stegen van 8 miljoen dollar in april 2017 tot gerapporteerde inkomsten rond de 360 miljoen dollar tegen eind 2020. De groep kan potentieel meer dan 35 miljard dollar waard zijn.
- ThoughtSpot
- Over de beursplannen van ThoughtSpot is vandaag nog weinig bekend. Het technologie- en analyticsbedrijf zag de omzetgroei vertragen van 108% in 2019 tot 88% in het eerste kwartaal van 2020. Het bedrijf heeft sinds augustus 2019, toen het 248 miljoen dollar ophaalde tegen een waardering van 1,95 miljard dollar, geen kapitaalrondes gerapporteerd.
Beursdebutanten in Europa
- Telxius
- Nog in de hoek van de communicatietorens vinden we het Spaanse Telxius, onderdeel van Telefónica. In 2016 waren er pogingen om de activiteiten op de beurs van Madrid te laten noteren. Toen stond de verkoop van een belang van 40% door Telefónica in de prospectus en kregen de activiteiten een waardering van 3,7 miljard euro opgekleefd.
- Klarna
- Het Zweedse betaaltechnologiebedrijf liet dit jaar verstaan dat een beursnotering de komende jaren waarschijnlijk is. De waardering van het bedrijf dat 'koop-nu-betaal-later'-diensten aanbiedt bedroeg bij de jongste kapitaalronde in september 11 miljard dollar.
- Arriva
- Moederbedrijf en staatsspoorwegexploitant Deutsche Bahn probeert het bedrijf al een tijdlang te verkopen, echter zonder veel succes. Nochtans was zo’n oplossing een alternatief voor een beursgang van zijn internationale passagiersvervoerbedrijf Arriva.
Nieuwkomers op Euronext Brussel en Amsterdam
- Coolblue
- Holdingbedrijf HAL Trust, dat met een belang van 49% de grootste aandeelhouder van Coolblue is, gaf in februari te kennen een beursgang van de webwinkel te overwegen. Er wordt een waarde van 5 miljard euro op het bedrijf gekleefd. Coolblue, dat ook in ons land zijn plaats op de digitale snelweg wist te veroveren, draaide in 2020 zo'n 2 miljard omzet, goed voor een toename met 34% ten opzichte van een jaar eerder. De bedrijfskasstroom steeg in diezelfde periode van 48 naar 117 miljoen euro.
- Leaseplan
- De autoleasegroep blies in 2018 zijn geplande beursgang af, vanwege de ongunstige omstandigheden op de aandelenmarkten. De groep had zijn zinnen gezet op het Nederlandse Damrak en liet kort na het afblazen verstaan dat er de 'eerste twee jaar' geen nieuwe poging ondernomen zou worden. Daar kan dus mogelijk in 2021 verandering in komen, zodat Euronext Brussel of Amsterdam zich mogelijk weer mogen warmdraaien.
- Hunkemöller
- In 2017 deed de Amerikaanse investeerder Carlyle al een poging om lingerieketen Hunkemöller naar de Nederlandse beurs te brengen, terwijl er parallel ook aan een verkoop werd gewerkt. Hunkemöller werd gekocht van het Franse PAI Partners voor naar schatting 400 à 500 miljoen euro. Volgens recente berichten zou Carlyle een nieuwe poging doen om af te geraken van de winkelketen. Het nam daarom zakenbank JPMorgan Chase onder de arm om alle opties te bekijken. Qua timing lijkt dat evenwel niet ideaal, omdat de coronacrisis zwaar inhakt op Hunkemöller.
- Varo Energy
- In 2015 fuseerde Varo Energy met Argos, dat actief is in de opslag, distributie en verkoop van brandstoffen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Eigenaars Carlyle, Vitol en Reggeborgh wilden in 2018 al zo’ 30 à 40% van hun belang in Varo Energy verkopen aan beleggers, wat de groep op 2,5 miljard dollar moest waarderen. Die plannen werden echter op het laatste moment afgeblazen en zijn voorlopig uitgesteld. Maar wat niet is, kan nog komen.
- Universal Music
- Het voorbije weekend maakte het Franse conglomeraat Vivendi bekend dat het Universal Music nog dit jaar op de beurs van Amsterdam wil laten noteren. Dat is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish, maar ook 'klassiekers' als The Beatles, Marvin Gaye en The Rolling Stones. Met een geschatte waarde van 30 miljard euro zien de Amsterdammers zo’n klepper graag komen.