ma. 14 feb 2022

De Belgische holding D'Ieteren is in exclusieve onderhandelingen over de overname van Parts Holding Europe (PHE), een West-Europese leider in de distributie van reserveonderdelen en diensten voor voertuigen en vrachtwagens. Per einde september genereerde de groep een omzet van 1,9 miljard euro en puurde daar een bedrijfskasstroom van 238 miljoen euro uit. De voorgestelde transactie waardeert PHE op een ondernemingswaarde van 1,7 miljard euro, met een eigen vermogen van 540 miljoen euro. De deal is interessant omdat D’Ieteren al sinds mensenheugenis zoekt naar een écht grote deal. En die lijkt nu gevonden te zijn. Geen impact op “Kopen”-advies en 190 euro koersdoel, zegt KBC Securities-analist Michiel Declercq.
Wat is PHE?
D'Ieteren zou 100% van PHE kunnen overnemen van private-equitybedrijf Bain Capital Private Equity tegen het einde van het derde kwartaal van 2022. PHE is een omnichannel distributieplatform op de onafhankelijke aftermarket voor onderdelen voor voertuigen en vrachtwagens met state-of-the-art sourcing en logistieke capaciteiten. Het is actief in Frankrijk, België, Spanje en Italië en speelt daarmee actief een rol in een markt met een omvang van 50 miljard euro. Die markt groeide naar schatting met zo’n 1,4% per jaar tussen 2014 en 2019, dankzij een aanhoudende stijging van het marktaandeel van onafhankelijke spelers ten opzichte van de traditionele producenten (OEM).
Jaarlijks groeiende omzet
PHE zag de samengestelde jaarlijkse omzet- en EBITDA aandikken met respectievelijk 5,6% en 20,2% sinds 2010. In de laatste twaalf maanden tot en met september 2021 draaide de groep 1,9 miljard euro omzet, dik 10,4% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat leverde een bedrijfskasstroom op van 238 miljoen euro in de laatste twaalf maanden, dik 17,1% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uitzondering gemaakt voor overnames, steeg het cijfer zelfs tot 244 miljoen euro. Dat alles gaat hand in hand met jaarlijkse investeringen van ongeveer 4 à 5% van de omzet, terwijl het werkkapitaal zo’n 20% van de omzet uitmaakt.
D’Ieteren zet cash eindelijk aan het werk
De transactie waardeert PHE op een ondernemingswaarde van 1,7 miljard euro, gebaseerd op een eigen vermogen van 540 miljoen euro. Dat impliceert een waarderingsmultiple van 7,1x. De deal zal gefinancierd worden door D'Ieterens huidige liquiditeitsoverschotten, waardoor die na heel lang wachten eindelijk gerecycleerd en ingezet kunnen worden op een productieve manier. D’Ieteren liet weten dat PHE in 2023 meer dan 100 miljoen euro moet kunnen toevoegen aan het bedrijfsresultaat van de volledige D’Ieteren groep.
KBC Securities over D’Ieteren
Met de mogelijke overname van PHE blijft D'Ieteren investeren in de automobielsector en meer bepaald in de onafhankelijke aftermarket. Net zoals Belron en TVH parts, is PHE actief op een zeer gefragmenteerde markt waar de top tienspelers slechts 33% van het marktaandeel voor hun rekening nemen, wat mogelijkheden biedt voor verdere consolidatie. PHE is marktleider in Frankrijk en nummer twee in respectievelijk België en Italië, weet analist Michiel Declercq.
De activiteiten zijn ook voorspelbaar en veerkrachtig en worden gekenmerkt door marges met dubbele cijfers, die naar verwachting nog zullen verbeteren door het dichten van de margekloof tussen bestaande regio's en nieuw verworven doelwitten.
Analist Michiel Declercq ziet PHE als een goede aanvulling op de portefeuille van D'Ieteren. De Holding bevestigt duidelijk dat het bedrijf zich concentreert op onafhankelijke diensten voor de secundaire markt. Daarin gaat het rechtstreeks de concurrentie aan met de originele constructeurs (OEM's). Hoewel de aftermarket voor vrachtwagens momenteel geen markt met hoge groeicijfers is, is het een stabiele en voorspelbare markt. De impliciete transactie-multiple van 7,1x EBITDA lijkt daarom redelijk.
De geschatte eigen vermogenswaarde van 540 miljoen euro voor PHE komt overeen met 10 euro per aandeel en zou het nettokassaldo verder verlagen tot ruwweg 4% van de geschatte intrinsieke waarde. Die bedraagt 224 euro per aandeel, waardoor het herinvesteringsrisico wegvalt. Na een korting van 15% op deze intrinsieke waarde is er nog meer dan genoeg ruimte om het “Kopen”-advies met 190 euro als koersdoel te herhalen, vindt analist Michiel Declercq.
