di. 23 mrt 2021

D’Ieteren (+0,5%) is samen met partner CD&R van plan om nieuwe schulden aan te gaan op het niveau van Carglass-eigenaar en kroonjuweel Belron. Het gaat om 1,57 miljard euro, wat enerzijds gebruikt kan worden om de schulden van Belron te herfinancieren en te herschikken tot zo’n 4 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst. Anderzijds zal een groot deel van die schulden via dividenden terugvloeien naar de aandeelhouders, zodat D'Ieteren volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq mogelijk 720 miljoen euro extra op de nu al stevige balans zal kunnen bijschrijven.
Schulden aangaan voor dividenden
Belron lanceert op een "best effort"-basis, via een zogeheten syndicaat, een nieuwe termijnlening van 1,57 miljard euro op de markt van de institutionele leningen. Die heeft een looptijd van 7 jaar (tot april 2028) en wordt gestructureerd als “Sustainability-Linked Loan”.
- Een deel van de nieuwe schulden zal dienen om een lening van 525 miljoen euro met vervaldag in 2024 vervroegd terug te betalen.
- De rest zal naar de aandeelhouders terugvloeien, samen met 412 miljoen cash die op de balans van Belron zal blijven.
- De resterende schuld die vervalt in 2024 (zo’n 814 miljoen euro) zou worden verlengd tot april 2028 en de beschikbare (niet-opgenomen) doorlopende kredietfaciliteit van 400 miljoen euro zou eveneens worden opgetrokken tot 665 miljoen euro en met 2 jaar worden verlengd tot mei 2025.
De transactie komt er na de sterke operationele resultaten van Belron in 2020, die resulteerden in een snelle afbouw van de schuldgraad (Senior Secured Net Leverage ratio) tot 2,36x. De transactie heeft met andere woorden als doel Belrons kapitaalstructuur te optimaliseren met behoud van een volledige flexibiliteit voor zijn strategische opties en een adequate aanpak van de leverage, met een netto hefboomratio van 4,1x na de operatie.
KBC Securities over D'Ieteren
Het totale dividend dat Belron zal uitbetalen, bedraagt 1,46 miljard euro. Rekening houdend met het belang van 53,75% van D'Ieteren zal dat een kasinstroom op groepsniveau van ongeveer 720 à 725 miljoen euro opleveren (iets minder dan de theoretische 782,2 miljoen euro vanwege de kapitaalstructuur van de preferente aandelen).
Dankzij de 720 miljoen euro verse centen zou de totale kaspositie van D’Ieteren uitkomen op ongeveer 2,17 miljard euro, of zo’n 40 euro per aandeel. Analist Michiel Declercq stipt aan dat die extra centen het herinvesteringsrisico op het niveau van de holding versterken. D'Ieteren wil alvast verder investeren in bijkomende portefeuillebedrijven. Nieuwe investeringen op groepsniveau zullen daarom meer dan ooit kunnen fungeren als positieve trigger voor het aandeel, terwijl ook het omgekeerde waar is: als D'Ieteren er niet in slaagt om op korte tot middellange termijn nieuwe investeringsopportuniteiten aan te grijpen, zal dat waarde vernietigen.
KBCS is van mening dat beleggers de onderliggende waarde van D'Ieterens portefeuille, die momenteel geschat wordt op 126 euro per aandeel (Belron: 79,3 euro, Auto-activiteiten: 17,3 euro en cash: 26,6 euro), niet volledig naar waarde inschatten. Belron moet blijven profiteren van verdere margeverbeteringen dankzij een toename van de waardecreatie, efficiëntieverbeteringen en een toename van de volumes. D’Ieteren Auto kon zijn marges in een nochtans moeilijk 2020 beschermen en de impact op de omzet beperkt houden dankzij strikte kostenbesparingen, marktaandeelwinsten en een positief effect van de productmix.
De geschatte intrinsieke waarde van 126 euro staat tegenover een beurskoers van zo’n 80 euro, wat een holdingkorting of discount van ongeveer 20% oplevert. Het “Kopen”-advies wordt daarom bij KBCS herhaald, net zoals het koersdoel van 101 euro per aandeel.