do. 16 apr 2020

Dat we in het post-coronatijdperk enkele nieuwe gewoontes zullen hebben aangenomen, is voor iedereen duidelijk. Het betekent wellicht de doorbraak van het contactloos betalen en een verdere trend richting cashloze maatschappij. Dat is goed nieuws voor digital payment-bedrijven, zoals het Nederlandse Adyen. Uit angst om besmet geld in de handen te nemen, krijgt de kaart bij klanten en winkeliers de voorkeur op briefjes. Vorige week volgde New York City in de voetsporen van San Francisco en Philadelphia om het gebruik van cash geld in winkels en restaurants eenvoudigweg te verbieden. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts duikt dieper in de trend.
Cash is no longer King
Deze drastische en omstreden beslissing zal ongetwijfeld opnieuw een stevige duw in de rug betekenen voor de verdere groei van de digitale betalingen in de VS. Noord-Amerika groeide de voorbije tien jaar al erg sterk, maar moet ondertussen wel zijn meerdere erkennen in Azië.
In 2017 was Noord-Amerika met 160,6 miljard dollar nog de onbetwiste leider op de het vlak van digitale betalingen. Maar volgens de cijfers van CapGemini, op beeld gezet door Statista, zal de Aziatische markt groeien van 96,2 miljard dollar in 2017 naar 352,8 miljard in 2022. En op basis van diezelfde verwachtingen zal ook Europa tegen die tijd de maat hebben genomen van Noord-Amerika.

Geen kaart, maar het noorden niet kwijt
Cash, maar ook bankkaarten krijgen ondertussen nemen ook steeds meer af te rekenen met die andere nieuwkomer: mobile payments. En in lijn met de trend van de digitale betalingen, neemt ook Azië hier het voortouw, met China als koploper.
In het land wordt naar schatting voor een derde van de betalingen niet langer de portefeuille boven gehaald. De markt wordt gedomineerd door grote spelers Alipay (Alibaba) en WeChat Pay (Tencent) die op grote schaal zijn overgenomen door winkeliers, restauranthouders en consumenten. In een land waar veel kleine ondernemingen hun klanten bedienen, is het gebruik van (krediet)kaarten nooit op grote schaal ingevoerd, waardoor er haasje-over is gegaan en bedrijven direct van contant geld naar betaalapps zijn overgestapt.

Sectorspelers
Andere bedrijven die op de kar van digitale en mobile betalingen zijn gesprongen, naast Alibaba en Tencent, zijn vanzelfsprekend onder meer ook PayPal, Apple en Google.
In Europa vinden we spelers als Wirecard en Atos, terwijl dichter bij huis Adyen ondertussen zijn plaats heeft veroverd in dit groeiende marktsegment. Het Adyen-aandeel geniet opvolging bij KBC Securities en krijgt daar op de stevige waardering een “Houden”-advies. Het kwam in juni 2018 naar Euronext Amsterdam aan 250 euro en ging in geen tijd richting 740 euro, om in februari 2020 te pieken op 900 euro.
