do. 24 aug 2017

Nooit werden er zoveel dividenden uitgekeerd als in het afgelopen kwartaal. De wereldwijde economie draait op volle toeren. Dividenden zijn altijd interessant voor beleggers, zeker in de huidige lagerenteomgeving. Momenteel ligt er met het zomerakkoord een voorstel op tafel waarbij men onderhandelt om een vrijstelling op de eerste schijf van dividenden toe te staan. Als de Belgische regering dit in wetteksten zou vastleggen, wordt dividendbeleggen mogelijk nog interessanter. Op de eerste 627 euro aan dividenden zou u geen roerende voorheffing meer hoeven te betalen.
Wat is een dividend?
Een dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Er zijn verschillende soorten dividenden. Met een cashdividend ontvangt u het dividend in contanten, terwijl bij een stockdividend u wordt uitbetaald in aandelen. Sommige bedrijven maken gebruik van een keuzedividend. U mag als belegger dan zelf kiezen tussen cash of aandelen. Wanneer het bedrijf niet weet wat te doen met hun cashpositie en graag de aandeelhouders wil belonen kan het een uitzonderlijk dividend uitkeren. Een uitzonderlijk dividend is in principe éénmalig.
Wat is belangrijk bij het kiezen van dividendaandelen?
Als u wilt beleggen in dividendaandelen zijn er enkele zaken waarop u moet letten. Uiteraard wilt u beleggen in bedrijven met een hoog dividendrendement. Let wel op, het dividendrendement zegt niet alles. Kijk ook naar de duurzaamheid van het dividend. Is het bedrijf in staat om in de komende jaren eenzelfde, of zelfs een hoger dividend uit te keren? Dat doet u door te kijken naar het track record en de payout ratio van het bedrijf. U kiest best voor bedrijven die door een stevig track record veel vertrouwen hebben opgebouwd bij dividendbeleggers. Zij zullen niet snel hun dividend verlagen. De payout ratio is liefst vrij laag. Het geeft aan hoeveel procent van de winst het bedrijf als dividend uitkeert. Wanneer deze ratio hoog ligt, zou op termijn de houdbaarheid van het dividend in gevaar kunnen komen. Bedrijven met een lage payout ratio hebben, als ze dit willen, de mogelijkheid om hun dividend op te trekken in de toekomst.
Gemiddelde dividendrendement
Dividenden kunnen een groot deel van uw totaalrendement uitmaken. Zeker als u zich als defensieve belegger hierop focust. Gemiddeld gezien bedraagt het dividendrendement tussen de 2 en 4 procent op jaarbasis. Nutsbedrijven en telecomspelers zijn omwille van hun hoge cash flows gekend als trouwe dividendbetalers met een gemiddeld dividendrendement van 4 tot 6 procent. Door te beleggen in dividendaandelen creëert u een vaste inkomstenstroom.
Fiscaliteit
Ook de fiscaliteit is iets waar u rekening mee moet houden als dividendbelegger. Momenteel betaalt u als Belg een roerende voorheffing van 30 % op dividenden. Als u buitenlandse aandelen heeft betaalt u een dubbele roerende voorheffing op het dividend. Dat zowel in het land waar het bedrijf genoteerd staat, als in België. U kan wel een attest tekenen bij uw broker om een vermindering te bekomen van die dubbele belasting. Zo betaalt u minder bronheffing in het buitenland.
Meer weten over dividenden samen met een lijstje van interessante dividendaandelen? Hoe ga je nu precies aan de slag? Wel, we maakten een uitgebreide topic voor u... machtig makkelijk, toch?
download hier de white paper " Dividendaandelen, interessant voor uw portefeuille?"