ma. 19 aug 2019

Terwijl de rentes op korte, lange en middellange termijn zowat overal ter wereld op dagbasis nieuwe laagterecords opzoeken, blijven de te verwachten bedrijfsdividenden stabiel. "Het verschil tussen 10-jaarsrentes en het dividendrendement op aandelen is daardoor in Europa fors opgelopen, tot op het niveau dat dividendrendement fors boven de "risicovrije" rente ligt", concludeert Sr. Financial Economist Tom Simonts in deze bijdrage.
Overtollige cash
Onderstaande grafieken geven aan dat er wat schort aan de fundamenten die de rentemarkt sturen. De historisch lage rente laat bedrijven immers toe om goedkoper te lenen, wat verklaart dat de balansen van Europese (en Belgische) bedrijven een hoog percentage cash omvatten. Dat percentage stijgt nog steeds, ondanks het feit dat de resultaten her en der wel onder druk komen te staan. Maar de operationele kasstromen blijven substantieel hoog.
Die vaak overtollige cash kan worden ingezet voor overnames allerhande, maar vindt minstens even vlot via dividenden of inkoopprogramma’s zijn weg naar de aandeelhouder. Hoewel het recessiespook op de financiële markten rondwaart, verklaren robuuste bedrijfsbalansen waarom bedrijven met hoog dividend, al dan niet aangevuld met inkoopprogramma’s, nog steeds een waardig alternatief zijn voor obligaties. Zo’n beleggingspolitiek dient uit te gaan van een langetermijnperspectief, waarbij tussentijdse bewegingen in de onderliggende aandelenkoers van ondergeschikt belang zijn.

Bruto dividendrendement in Benelux
Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van het verwachte dividendrendement van de Benelux-bedrijven die door KBC Securities worden opgevolgd. De lijst is gesorteerd op basis van het dividend over 2019, van hoog naar laag, en geeft de brutorendementen weer voor die bedrijven die 3% of meer dividend uitbetalen (ten opzichte van de slotkoers van vrijdag 16 augustus 2019).
PostNL, ABN Amro, Randstad en RTL Group zijn daarbij de koplopers. Voor Nederlandse en Luxemburgse bedrijven dienen beleggers wel de buitenlandse roerende voorheffing bovenop de Belgische roerende voorheffing af te houden om tot aan het nettobedrag te komen.

Meer weten over dividendaandelen?
Dividendaandelen blijven voor veel beleggers een vaste waarde in hun portefeuille. Zeker in een context van aanhoudend lage rente op spaarboekjes en obligaties weet het extra dividendrendement, bovenop de eventuele koerswinst, menig belegger te charmeren.
In onderstaand dossier zetten we u op weg om de juiste dividendaandelen te selecteren, wijzen we u op een aantal valkuilen, zette we de argumenten in de verf om voor dit type aandelen te kiezen en brengen we tot slot ook de hoogste dividendbetalers in binnen- en buitenland in kaart.
Laat hieronder uw mailadres achter en ontvang ons dossier meteen in uw mailbox!