vr. 29 mei 2020
Douwe Egberts-eigenaar JDE Peet's maakt intrede op Amsterdamse beurs

Vandaag werd op Euronext Amsterdam de bel geluid voor een nieuwkomer: JDE Peet’s. De eigenaar van onder meer Douwe Egberts Senseo, L’Or en Tassimo kreeg een warm onthaal: het aandeel ging bij opening vlot 10% boven de introductieprijs van 31,50 euro (tot 35,3 euro). Oorspronkelijk kwam JDE Peet’s pas volgende week naar de beurs, maar de grote vraag van investeerders vervroegde de beursgang. De stukken werden in een recordtempo geplaatst in een markt die duidelijk smachtte naar vers bloed. JAB en Mondelez zijn daar als referentieaandeelhouders niet rouwig om. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts verdiepte zich in de groep.
Rentree
Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later voor 7,5 miljard euro weggekocht door investeerder JAB. De groep haalt de bulk van haar omzet uit de verkoop van onder meer merken als Douwe Egberts, Jacobs, PickWick en Senseo uit supermarkten en minder uit restaurants/bars, waardoor het mogelijk iets minder onderhevig was aan de impact van de coronacrisis. De opbrengst van de beursgang zal gebruikt worden om schulden terug te betalen, maar ook om concurrenten als Nestlé en Starbucks het vuur aan de schenen te leggen.
Historiek van JDE en JAB
JDE Peet’s ontstond toen JAB zijn koffieactiviteiten in één bedrijf met Douwe Egberts onderbracht. Dat fusiebedrijf draaide in 2019 een omzet van 6,9 miljard dollar en een nettowinst van 585 miljoen euro. Voedingsproducent Mondelez speelt trouwens ook een rol van belang: de groep verkocht aan de familie Reimann zijn belang in Jacobs Douwe Egberts (JDE), in ruil voor aandelen van JDE Peet’s.
JAB investeert ook indirect in koffie, want het kocht in 2016 Keurig Green Mountain, een brouwerij en branderij, voor 13,9 miljard dollar. Twee jaar later verwierf het Dr. Pepper Snapple Group om de distributie van de producten van de Green Mountain uit te breiden voor 18,7 miljard dollar. De gecombineerde reus werd op de New York Stock Exchange genoteerd en die heeft daar nu onder de naam Keurig Dr. Pepper een marktwaarde van 37,9 miljard dollar. Pikant detail: de groep is voor het grootste deel nog altijd in handen van JAB.

Bier of koffie?
Interessant is het verband tussen bier en koffie. Net als bij brouwers is het de koffiegroep vooral om schaalvergroting te doen. Door leveranciers tot 300 dagen na de aankoop van hun bonen te betalen, voert het heel wat druk uit op koffiehuizen, terwijl het bedrijf zelf de cashberg kan opdrijven. Dat overtollige kapitaal kan gebruikt worden om overnames te doen.
Beursgang
JDE Peet’s stond al langer met stip genoteerd als nieuwkomer voor het Amsterdamse koersbord. De plannen werden begin dit jaar in een definitieve vorm gegoten, maar door de uitbraak van het coronavirus nog even "on hold" gezet. Dat bleek uiteindelijk maar een kortstondig uitstel, want de verkopende partijen, Mondelez en Acorn Holdings (JAB Holdings), waren er door de beursrevival en de stevige appetijt van investeerders als de kippen bij om hun investering in de grootste koffiebrander ter wereld te verzilveren.
De prijsvork voor de beursgang werd vastgelegd op 30 tot 32,25 euro, waardoor de waardering tot 16 miljard euro kon oplopen. Uiteindelijk werd het iets minder. Dat de roadshow in volle coronatijd moest gebeuren, betekent dat de groep geen koffieronde kon houden, maar zich moest beperken tot telefonische en video-ontmoetingen. De ontvangst zal echter sowieso warmer geweest zijn dan gebruikelijk, want door de pandemie zijn heel wat IPO-dossiers op de lange baan geschoven. Uiteindelijk raakten de boeken in amper twee weken, een recordtempo, meer dan voldoende vol aan een prijs van 31,50 euro.
Vóór de beursgang was JDE Peet’s in handen van twee aandeelhouders. Acorn Holdings, dat gecontroleerd wordt door JAB Holding, heeft een belang van 73,5% en de resterende 26,5% is in handen van de Amerikaanse voedingsgroep Mondelez. Na de beursgang daalt het belang naar respectievelijk 63% en 19%.
In totaal werden 25,8 miljoen bestaande aandelen aangeboden en 23,3 miljoen nieuwe aandelen, samen goed voor een belang van 17%. De stukken werden onder meer opgepikt door het investeringsfonds Quantum Partners van beursgoeroe George Soros.