wo. 31 aug 2022

Wie de financiële en gewone pers leest, weet dat we met massaal veel uitdagingen geconfronteerd worden, terwijl het optimisme over zelfs maar een redelijke uitkomst erg pover is. Sommige bedrijven gaan de recessie in met topzware balansen en torenhoge kosten die moeilijker doorrekenbaar zijn of worden. Defensieve sectoren worden echter overdreven ondergewaardeerd, terwijl ook structurele groeiers als kneusjes behandeld worden. Dat levert op opportuniteiten voor langetermijnbeleggers, meent financieel-econoom Tom Simonts.
Daarom gaf hij vorige week in de krant De Standaard zijn drie favoriete aandelen en motiveerde hij die keuzes ook:
X-Fab
De chipbakker blijft stevige vraag optekenen en mikt op, tot en met 2024, een jaarlijkse groei van omzet (+11,3%), bedrijfskasstroom (+11,6%) en nettowinst (+6%), terwijl de EBITDA-marge van 22,5% naar 24% kan stijgen. Maar beleggers blijven angstig omdat de vraag naar consumentenelektronica en geheugenchips afkalft. Niet zo bij X-Fab, actief in een domein waar de vraag wel hoog blijft. Het wil de stijgende kosten beter doorrekenen en investeert fors om in te spelen op de automarkt, SiC-technologie en medische elektronica. Een pareltje, aan slechts 3,9x EV/EBITDA voor 2022 en 3,45x voor 2023.
Het aandeel van X-FAB noteert momenteel aan 6,37 euro (+1,5%).
Hyloris
De veelbelovende vooruitzichten van deze farmanieuwkomer volgen op een strategische bocht van herformulering naar herbestemming. Dat moet hogere rendementen en stabielere inkomsten opleveren, geflankeerd door 65 miljoen euro beschikbare cash. Hyloris wil immers snel en veel geneesmiddelen aan de pijplijn toevoegen. Bovenop twee reeds commerciële producten lopen er zes klinische studies en kunnen er vier nieuwe producten bijkomen in 2022. Er zou voldoende omzet gedraaid moeten worden om op netto basis niet langer cash te verstoken tegen 2024. Tegen dan zouden er 30 kandidaat- en commerciële producten moeten zijn aan gemiddeld 30 miljoen euro geschatte waarde. Als de regelgever dat tempo tenminste kan en wil volgen.
Het aandeel van Hyloris noteert momenteel aan 14,14 euro (+3,2%).
Tubize
Het aandeel van dochter UCB steeg in 2022 eerst 15% om vandaag 26,8% onder water te staan. Aanleiding was de gevreesde 'complete response letter' (CRL) van de Amerikaanse regulator na de aanvraag ter goedkeuring van matige tot ernstige plaque psoriasis met sterproduct Bimekuzemab. Dat geneesmiddel blaast zijn concurrenten uit het water in de EU, Japan en Canada, waar de aanval op de 23,8 miljard dollar grote markt al werd ingezet. KBCS verwacht alsnog Amerikaans groen licht, wat moedergroep Tubize ten goede moet komen. Die kocht recent 94 miljoen euro extra UCB aandelen, maar noteert zelf 40% onder de intrinsieke waarde (60% op basis van het UCB koersdoel van 110 euro). En dat ondanks de kwaliteitsportefeuille die UCB rijk is.
Het aandeel van Tubize noteert momenteel aan 70,7 euro (-0,42%).
Het aandeel van UCB: 70,92 euro (+0%).