ma. 16 sep 2019

De olieprijs schiet vandaag fors hoger als gevolg van de aanval op Saoedische olie-installaties. Die aanval heeft in één klap 5% van het wereldwijde olie-aanbod uitgeschakeld. Het is nog onduidelijk op welke termijn de olieaanvoer kan worden hersteld, maar wel duidelijk is dat de koers van een vat Brent-olie op dit moment vlot 10% hoger staan dan vrijdag (66 dollar per vat). Handig, zo op het moment dat Aramco met beursplannen flirt .. Iedereen, de OPEC inclusief, is er ondertussen wel als de kippen bij om de impact op het aanbod te temperen.
Grootste verstoring ooit
Yemenitische Houthirebellen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval met 10 drones op de grootste olieraffinaderij en het tweede grootste olieveld van Saoedi-Arabië. De aanslag werd gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag. Als gevolg van deze aanval moest staatsoliemaatschappij Saudi Aramco zijn productie met 5,7 miljoen vaten per dag verlagen. Dit komt overeen met 5% van de globale olieconsumptie en is de grootste verstoring van het olie-aanbod ooit. Bij de invasie van Koeweit door Saddam Hoessein bedroeg de verstoring zowat 4,3 miljoen vaten per dag. Voor de aanval haalde Saoedi-Arabië ongeveer 9,8 miljoen vaten per dag boven. Aramco heeft wel grote voorraden waaruit het kan putten om de oliemarkt te bevoorraden en ook de VS zijn bereid om zijn strategische oliereserves aan te spreken indien nodig. President Trump en zijn buitenlandminister Pompeo liet uitschijnen dat Iran achter de aanvallen zou zitten, maar Teheran ontkent alle betrokkenheid
Prijsimpact
De referentieprijs voor een vat Brentolie schoot bij opening van de handel maandagochtend meteen boven 70 USD, terwijl die vrijdagavond nog aan 60 USD werd verhandeld. Eén zaak is alvast duidelijk: oliehandelaren hadden de laatste weken enkel oog voor de vraagzijde waarbij de groei van de olievraag stelselmatig neerwaarts werd herzien als gevolg van de afkoelende wereldeconomie en de handelsoorlog. Maar de geopolitieke risicopremie is nu in één klap terug van weggeweest. Of de olieprijsrally een lang leven beschoren is en hoever de prijs doorschiet is voorlopig koffiedik kijken en hangt af van de snelheid waarmee de Saoedi’s de olie-aanvoer kunnen herstellen.. Een verdere escalatie in het ontvlambare Midden-Oosten zou de olieprijs richting 100 USD kunnen stuwen maar hopelijk gebruiken alle partijen hun gezond verstand.
De visie van KBC Asset Managament
Begin september verlaagde KBC Asset Managament nog de groeiverwachtingen voor de olievraag voor 2019 naar +0,8 miljoen vaten per dag (eerder: +1,1 miljoen vaten) en voor 2020 naar +1 miljoen vaten per dag (eerder: +1,1 miljoen vaten). Het is van 2011 geleden dat de vraag naar olie zo traag toenam. Chinese stimulusmaatregelen en de invoering van de strengere scheepvaartregels (IMO 2020) moeten vanaf 2020 wel de olievraag ondersteunen.
Analist David Duchi wacht een update van Saudi Aramco af over de opgelopen schade en de geschatte hersteltijd alvorens het olieprijsscenario aan te passen. Bij de laatste update rekende KBC Asset Managament nog op een Brentolieprijs van 60 USD.