di. 5 nov 2019

DSM (+1%) pakt uit met een mooi kwartaalrapport en bevestigt meteen ook de verwachtingen voor het volledige boekjaar. KBC Securities-analist Wim Hoste weet de cijfers en het bedrijf wel te smaken en bevestigt het koersdoel en advies voor de aandelen.
Resultaten
DSM rapporteerde voor het derde kwartaal een groei van de aangepaste EBITDA met 6% op onderliggende basis (d.w.z. exclusief tijdelijk vitamine-effect en ook zonder rekening te houden met de implementatie van IFRS16) tot 426 miljoen euro. Het bedrijf komt daarmee boven de schattingen van KBCS (422 miljoen) en de consensus (424 miljoen) uit. De omzet steeg met 3% op onderliggende basis tot 2.290 miljoen euro (prognose KBCS 2.277 miljoen, consensus 2.293 miljoen euro), op basis van volumes die 1% hoger gingen. De prijs/mix had een negatief effect van -1%, terwijl wisselkoerseffecten goed waren voor een bonus van 2%, en overnames 1% bijdroegen.
Overzicht per divisie
Per divisie zien de resultaten er als volgt uit:
- Nutrition
- De omzet steeg met 7% onderliggend tot 1.544 miljoen euro (prognose KBCS 1.508 miljoen, consensus 1.535 miljoen.) op basis van 3% volumegroei. De prijs/mix was goed voor 1%, wisselkoersen 2%, en overige effecten nog eens 1%. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom (exclusief het tijdelijke vitamineprijseffect van vorig jaar) ging 12% hoger tot 317 miljoen euro, terwijl KBCS had gemikt op 315 miljoen en de consensus op 317 miljoen. Rekening houdend met IFRS16 dikte de bedrijfskasstroom 9% aan.
- Animal Nutrition
- De omzet groeide in het derde kwartaal met 5% (volumes +1%, prijs +4%). De volumes werden negatief beïnvloed door de Afrikaanse varkenspest in China en Zuidoost-Azië. Het prijseffect is het gevolg van positieve mixeffecten en prijsverhogingen als gevolg van hogere inputkosten.
- Human Nutrition
- De omzet daalde met 1% (volumes +2%, prijzen -3%). “Early Life”-voeding, medische voeding en voedingssupplementen presteerden goed. Geografisch gezien was de verkoop in China, Noord-Amerika en Europa eerder aan de slappe kant. Het prijseffect is voornamelijk het gevolg van lagere prijzen voor vitamine C en negatieve mixeffecten.
- Materials
- De omzet ging 5% lager tot 687 miljoen euro (prognose KBCS 709 miljoen, consensus 700 miljoen). De volumes daalden met 3%, de prijs/mix tekende voor een daling van 4% (voornamelijk als gevolg van lagere inputkosten) en wisselkoerseffecten voor 2%. DSM stipt aan dat Engineering Plastics voor de autosector in China en Europa nog steeds te maken had met een aanhoudend zwakke vraag. Electrical & Electronics daarentegen heeft wellicht in China het dieptepunt bereikt. De marktomstandigheden voor coatingharsen zijn verbeterd, terwijl de vraag in de bouw- en constructiemarkten in Europa en Noord-Amerika zwak bleven. Alleen in China ziet DSM tekenen van stabilisatie. Dyneema zette opnieuw een sterke prestatie neer. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom daalde met 2% tot 129 miljoen euro; zowel KBCS als de consensus mikten op 128 miljoen euro. Rekening houdend met IFRS komt dat neer op een daling van 4%.
- Innovation
- De omzet steeg naar 50 miljoen euro tegenover 43 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018. Dat is licht beter dan wat KBCS voor ogen had (49 miljoen euro). De consensus mikte op 46 miljoen euro. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom steeg van 1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018 naar 5 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen van zowel KBCS als de consensus. Het resultaat werd geholpen door licentie-inkomsten voor gisttechnologieën in biobrandstoffen. Biomedisch onderzoek leverde een goede groei van de omzet en het resultaat op, terwijl Solar zwak bleef (door China).
- Corporate
- De omzet kwam uit op 9 miljoen euro, met een negatieve bedrijfskasstroom van -25 miljoen euro, iets beter dan de door KBCS verwachte -26 miljoen euro, maar wel in lijn met de consensus.
Vooruitzichten en visie van KBC Securities
DSM herhaalde de jaarprognose en mikt nog steeds op een “hoog eencijferige” stijging van de onderliggende gecorrigeerde bedrijfskasstroom (exclusief vitamine- en IFRS16-effecten). Over de eerste 9 maanden van 2019 rapporteerde DSM een onderliggende groei van de gecorrigeerde bedrijfkasstroom van 8%, terwijl KBCS voor het volledige boekjaar uitging van 7%.
Analist Wim Hoste zal de prognoses in het waarderingsmodel aanpassen, maar bevestigt het ‘Houden’ advies en koersdoel van 115 euro. Hij blijft DSM vooral waarderen om zijn brede productieportfolio in de Nutrition-divisie, met over het algemeen sterke marktposities en een verregaande verticale integratie. Toch blijft de waardering volgens KBCS fair, met een verwachte koers-winstverhouding van 23,6x voor 2019 en een EV/REBITDA-multiple van 12,1x.