di. 3 aug 2021

Speciaalchemiegroep DSM (-0,4%) deed vorig kwartaal beter dan verwacht op het niveau van de bedrijfskasstroom (EBITDA) en kon daardoor de jaarverwachtingen licht aanscherpen: de EBITDA kan nu tot zo’n 15% stijgen terwijl er eerder sprake was van een evolutie “richting 15%”. Een nuance, misschien, maar toch een opsteker. De nieuwe verwachtingen liggen wel in lijn met de analistenschattingen, die uitgingen van een groei met 15,2% tot 1,77 miljard euro. In de marge, maar even goed belangrijk, werden de duurzaamheidsdoelstellingen naar voren gehaald: DSM wil de uitstoot tegen 2030 verlagen met 50%, terwijl het eerder mikte op 30%.
Kwartaalcijfers
De omzetgroei over het tweede kwartaal kwam uit op 14% tot 2,29 miljard euro, terwijl analisten op een groei met 10% hadden gemikt tot 2,23 miljard euro. De aangepaste EBITDA-groei kwam uit op 30% tot 484 miljoen, terwijl analisten mikten op een groei met 24% tot 461 miljoen euro. Beter over de hele lijn, met andere woorden.
Voeding: De omzet steeg met 5% tot 1,73 miljard euro (verwacht: +4,1% tot 1,71 miljard euro), dankzij 4% autonome groei. De volumes stegen met 6%, maar de prijs/mix verhouding schaafde daar 2% van af. De aangepaste EBITDA steeg met 8% tot 378 miljoen euro (verwacht: 374 miljoen).
- Animal Nutrition: autonome groei van 5% tot 836 miljoen euro (volumes +10%, maar prijs/mix -5%). De wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten zorgde voor bijzonder sterke prestaties in China (met onder meer een teruglopende Afrikaanse varkenspest) en Latijns Amerika (onder meer dankzij een sterke rundvleesexport naar China). Over het geheel genomen profiteerde de aquacultuur van een herstel met een geleidelijke heropening in de voedingsdiensten.
- Human Nutrition; vlakke autonome groei, omdat de volumegroei te kampen had met een moeilijk vergelijkbaar resultaat (de groei in het tweede kwartaal van 2020 bedroeg al 13%). De bedrijfsomstandigheden voor voedingssupplementen bleven gunstig, terwijl Food & Beverage een goede vraag naar verpakte voedingsmiddelen bleef zien. Pharma & Medical liet een zeer sterke prestatie zien, terwijl de omzet van Early Life Nutrition zwak bleef.
Materials: De omzet steeg met 59% tot 504 miljoen euro (verwacht: 455 miljoen), dankzij 50% hoger volumes en een prijs/mix-verbetering van maar liefst 14%. De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 210% tot 124 miljoen euro (verwacht: 106 miljoen euro), zodat de EBITDA-marge bijna verdubbelde tot 24,6%. Dat werd ondersteund door een sterk operationeel hefboomeffect en een tijdelijke margeverhoging door prijsmomentum.
- Engineering Materials kende een uitzonderlijk sterke vraag in de automobiel- en elektronicasector tijdens de eerste helft van het jaar, ondersteund door een heraanvulling van de voorraden.
- Protective Materials zag in het tweede kwartaal een terugkeer naar pre-covid-niveaus in Personal Protection.
Innovatie: de aangepaste EBITDA bleef in het tweede kwartaal stabiel op 6 miljoen euro, exact zoals verwacht door de analisten.
Corporate: hier bleef de EBITDA eveneens bijna vlak op -24 miljoen euro, wat niet tot verrassingen bij de analisten leidde.
Vooruitzichten
DSM verhoogde de verwachtingen voor de groei van de aangepaste EBITDA in 2021 van “moving towards the mid-teens” naar een groei “in the mid-teens”. Lees, we schuiven op van ‘richting 15%’ naar ‘15%’. In het segment “Nutrition” wordt nog steeds gemikt op een cijfer dat aan de bovenkant van de strategische ambitie voor de middellange termijn ligt: hoge ééncijferige groei. Er werden geen precieze doelstellingen gegeven voor het segment “Materials”, maar DSM vermeldt wel een sterker dan verwachte prestatie ten tijde van de trading update over het eerste kwartaal. De nieuwe verwachtingen komen overeen met de prognoses van KBC Securities, dat al uitging van een groei met 15,2% van de aangepaste EBITDA (tot 1,77 miljard euro)
Groener
DSM haalde ook zijn duurzaamheidsdoelstellingen naar voren. Op weg naar het bereiken van een nuluitstoot in 2050 wordt nu gemikt op een broeikasgasreductie in scope 1 en 2 voor 2030 van 50%, terwijl dat eerder nog op 30% stond.
De visie van KBC Securities
KBC Securities stelt dat de beter dan verwachte aangepaste EBITDA over het tweede kwartaal, met een groei van 30% op jaarbasis, circa 5 à 6% beter is dan de analistenverwachtingen. De verhoogde verwachtingen voor 2021, voor wat betreft de groei van de aangepaste EBITDA, verbazen niet omdat het al verwerkt was in de analistenverwachtingen. Al bij al dus een erg degelijk kwartaalrapport, dat bevestigt dat DSM door KBCS gewaardeerd wordt vanwege zijn brede productportfolio, verticale integratie, solide marktposities en innovatie-/duurzaamheidsstreven. De waardering van het aandeel is echter correct, wat verklaart waarom het aandeel vandaag niet positiever reageert op het nieuws.
KBCS blijft ook bij zijn “Houden”-advies en 170 euro koersdoel. Dat cijfer is gebaseerd op een EV/REBITDA waarderingsmultiples voor 2022 van 19x (in “Voeding”), 11x (in “Materialen”) en 20x (in “Innovatie”). Daarbovenop wordt een conglomeraatkorting van 5% toegepast.
