di. 15 feb 2022

Het Nederlands chemiebedrijf DSM zag de aangepaste bedrijfswinst (EBITDA) in het vierde kwartaal stijgen met 13% tot 440 miljoen euro, vlot 5% beter dan verwacht. De omzet ging 16% hoger (6% volumegroei en 7% prijs/mix-effecten) tot 2,42 miljard euro, terwijl slechts op 2,25 miljard euro werd gemikt. De prognose voor 2022 impliceert een gemiddelde EBITDA-toename met één cijfer, in lijn met de verwachtingen. Rekening houdend met het herbekijken van de toekomst van de Materials-activiteiten, blijft DSM goed op weg om (eindelijk) een gefocust Health, Nutrition & Bioscience-concern te worden, meent KBC Securities-analist Wim Hoste. Geen impact op 190 euro koersdoel en “Opbouwen”-advies.
Divisies Voeding en Materialen
DSM rapporteerde voor een laatste maal in functie van twee divisies:
- Voeding
De kwartaalomzet steeg met 17% tot 1,86 miljard euro, terwijl analisten slechts op 8% groei mikten. Dat is te danken aan een volumegroei met 10% en de prijs/mix-effecten met 4%.
De aangepaste EBITDA steeg met 8% tot 351 miljoen euro, terwijl slechts op een groei met 6% gemikt werd. Dat wil zeggen dat de marges met 140 basispunten daalden op jaarbasis. 70 basispunten daarvan hebben te maken met de doorberekening van hogere inputkosten en het tijdsverloop om prijsverhogingen door te voeren. Er werden ondertussen ook al prijsverhogingen doorgevoerd voor 2022.
Animal Nutrition: autonome omzetgroei met 18% (volumes +11%, prijzen +7%) met een gunstige onderliggende vraag naar dierlijke eiwitten en enkele voorraadeffecten bij afnemers. Dat is duidelijk een voorname in afwachting van prijsverhogingen en omwille van productieproblemen bij concurrenten.
Human Nutrition boekte een interne groei met 7% (volume +6%, prijs/mix +1%) met enige verbetering bij Early Life Nutrition in Noord-Amerika en Europa.
Food Specialties boekte een autonome omzetgroei met 15%, ondersteund door voorraadeffecten bij klanten, terwijl Personal Care en Aroma Ingredients een autonome groei met 34% boekten in het vierde kwartaal. Dat houdt volgens analist Wim Hoste verband met een sterke stimulans voor zonne- en huidverzorgingsproducten als gevolg van het aantrekkende toerisme.
- Materialen
De kwartaalomzet steeg met 15% tot 489 miljoen euro en dat was meer dan wat analisten hoopten. Zij mikten op een toename met 12% tot 477 miljoen euro. Volumes tekenden voor een krimp met 12%, maar de prijzen stegen met een bijzonder forse 24%. Dat was met name te danken aan “Engineering Materials”, waar de bedrijfsomstandigheden een paar uitzonderlijk sterke kwartalen boekten omdat DSM profiteerde van verstoringen in de toeleveringsketen bij concurrenten.
De aangepaste bedrijfskasstroom steeg met 19% tot 101 miljoen euro, terwijl analisten maar op een toename met 10% mikten. Dat is te danken aan een sterke prijsstelling bij Engineering Materials en een goede prestatie bij Protective Materials.
Nieuwe segmenten in 2022
Bovenstaande opsplitsing zal niet langer behouden blijven in 2022. DSM kondigde eerder immers al een verandering/vereenvoudiging van de operationele structuur aan zijn Health, Nutrition & Bioscience aan. Met ingang op 1 januari 2022 zijn er drie Business Groups:
- Food & Beverage: deze groep, die goed zal zijn voor meer dan 1 miljard euro omzet, bestaat uit de voedings-, drank- en dierenvoedingsactiviteiten van DSM Food Specialties en DSM Nutritional Products. Deze groep omvat ook EverSweet, CanolaPRO en de op zuivel gebaseerde smaakstoffen van First Choice Ingredients, dat momenteel wordt overgenomen.
- Health, Nutrition & Care: deze groep zal een omzet hebben van ongeveer 2,5 miljard euro en omvat DSMs activiteiten op het gebied van voeding voor jonge kinderen, voedingssupplementen, farma, medische voeding, persoonlijke verzorging, parfums, voedingsverbetering en biomedische materialen. Glycom en de portefeuille algenlipiden zijn in deze Business Group opgenomen.
- Animal Nutrition & Health: de groep omvat de onlangs overgenomen Erber Group en de recente innovaties zoals Bovear en Veramaris. De groep zal een omzet van meer dan 3 miljard euro leveren.
DSMs vooruitzichten
De prognose voor boekjaar 2022 gaat uit van een gemiddelde stijging van de aangepaste EBITDA met één cijfer, wat ruwweg overeenkomt met de prognoses van de analistenen (die mikten en mikken op 5,9% groei in 2022). Voor Health Nutrition & Bioscience wordt een eencijferige stijging van de EBITDA verwacht, terwijl Materials naar verwachting een stabiele aangepaste EBITDA zal realiseren.
Verder blijft het in 2022 uitkijken naar nieuws over de toekomst van de “Materials”-afdeling. Na een succesvolle transformatie van die portefeuille in de afgelopen jaren in de richting van specialiteiten en rekening houdend met de recente verkoop van de activiteit Harsen & Functionele Materialen, is DSM's huidige Materials-divisie een actief van hoge kwaliteit met naar schatting 1,9 miljard euro omzet en 23% EBITDA-marge (op basis van onze prognoses voor 2021). Op basis van een waarderingsmultiple van 11x EV/EBITDA voor 2022 is de afdeling volgens analist Wim Hoste ongeveer 4,8 miljard euro waard.
DSM mikt nog altijd op een groei van de aangepaste bedrijfskasstroom met zo’n 15% (“mid-teen”). De groei van de aangepaste bedrijfskasstroom in “Nutrition” zal aan de bovenkant van de 5 à 9% groeidoelstelling liggen op de middellange termijn, terwijl Materials nog steeds een “sterke prestatie” zal leveren (niet gekwantificeerd). Analist Wim Hoste en de markt gaan momenteel uit van een groei van de aangepaste bedrijfskasstroom met respectievelijk 18,4% en 17,6%.
KBC Securities over DSM
Analist Wim Hoste apprecieert DSM nog steeds vanwege zijn brede productportfolio, verticale integratie, solide marktposities en innovatie/duurzaamheidsstreven. Rekening houdend met de recente aankondiging van een herziening van de strategische opties van de Materials-activiteiten, inclusief een mogelijke verkoop, betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat DSM op weg is om (eindelijk) een gefocust concern te worden op het gebied van gezondheid, voeding en biowetenschappen, meent analist Wim Hoste.
Zijn ‘som-der-delen’-waarderingsmodel is gebaseerd op een waarderingsmultiple van 20x (EV/EBITDA) voor 2022 voor Nutrition, 11x EV/EBITDA voor 2022 voor Materials en 25x EV/EBITDA voor 2022 voor Innovation, wat een reële waarde geeft van zo’n 190 euro per aandeel. Dat vertaalt zich in een ongewijzigd koersdoel van 190 euro, met “Opbouwen”-advies.