do. 17 jan 2019

Autofanaten hebben zonder twijfel zaterdag 19 januari in hun agenda aangekruist, want dan gaat de 97ste editie van het Autosalon van start. Ook sectoranalist Kurt Ruts (KBC Asset Management) maakte een selectie van favoriete aandelen uit de autosector, en die blijken stuk voor stuk Duits te zijn. Een analyse.
Autoverkoop onder druk
De vooruitzichten voor de globale autoverkoop worden vertroebeld door de situatie China en Europa. Voor Europa geloven onze analisten dat de verstoring van de automarkt door WLTP slechts tijdelijk zal zijn en we in 2019 een herstel in de verkoop mogen verwachten. In China verwachten ze dat de overheid een soort stimulus zal doorvoeren gezien het grote belang van de auto-industrie in de totale economie. Het sentiment omtrent de autosector is heel negatief en veel constructeurs lijken al een 'full blown' recessie in te prijzen. KBC AM gelooft dan ook dat goed nieuws (bijvoorbeeld omtrent de handelsspanningen, Brexit of China) een rally in gang zou kunnen zetten gezien het feit dat de meeste autobedrijven spotgoedkoop zijn.
Duitsland boven
KBC AM geeft de voorkeur aan de drie Duitse autobouwers omdat zij in historisch perspectief het goedkoopst zijn. Bovendien zijn de vooruitzichten voor Chinese premiummarkt beter dan die voor de massamarkt. VW blijft de favoriet van onze analisten en BMW geniet een lichte voorkeur op Daimler gezien de betere modelcyclus dit jaar.
VW (advies KBC Asset Management: "Kopen" - koersdoel 200 euro)
- Volgens onze analist heeft de markt het cashflowverhaal van VW niet goed begrepen: VW zal dit jaar immers zo’n 9 miljard EUR cash genereren, goed voor een vrijekasstroomrendement van 12,5%. Op basis van volgende elementen wordt dan ook een ijzersterk 2019 verwacht: (1) Het aandeel van lucratieve SUV’s in de verkoop van de massamerken stijgt van 24% (in 2018) naar 30%; (2) Bij Audi zal 30% van de verkoop van nieuwe modellen komen, wat een betere prijszetting mogelijk maakt (en bijgevolg hogere marges). Omdat VW nog steeds zeer inefficiënt is ziet onze analist een enorm kostenbesparingspotentieel. Bovendien heeft de nieuwe CEO Diess meer aandacht voor de aandeelhouders. Hij is bezig met het stroomlijnen van de merkenportefeuille en een mogelijke beursgang van de vrachtwagendivisie Traton. Dit biedt optiewaarde. Tenslotte is de koers-winstverhouding van 5,2 (2,5 ex-cash) fors onder het historisch gemiddelde van 8.
BMW (advies KBC Asset Management: "Kopen" - koersdoel 95 euro)
- De resultaten van BMW hebben sterk geleden onder de handelsspanningen. De verhoogde taks op auto’s ingevoerd in China vanuit de VS (vergeldingsmaatregel van China) heeft het bedrijf stevig getroffen. Daarnaast heeft BMW ook de negatieve impact van WLTP gevoeld doordat andere spelers fikse kortingen gaven op wagens in voorraad. Ondanks het feit dat BMW wél volledig voorbereid was op WLTP, heeft het om concurrentieel te blijven toch zijn prijzen moeten laten zakken. De impact van WLTP zou in het eerste kwartaal van dit jaar moeten uitdoven. Verder is de verhoogde taks sinds 1 januari (alvast tijdelijk) teruggedraaid. Bovendien profiteert BMW dit jaar ook van een sterke modelcyclus (rist nieuwe en vernieuwde modellen, vooral SUV’s). De sterke cashconversie en de ijzersterke balans (20 miljard EUR netto cash) zorgen ervoor dat een premie voor het BMW-aandeel gerechtvaardigd is t.o.v. Daimler.
Daimler (advies KBC Asset Management: "Kopen" - koersdoel 68 euro)
- Ook de resultaten van Daimler hebben sterk geleden onder de handelsspanningen, want net als BMW werd het getroffen door de verhoogde taks op auto’s ingevoerd in China vanuit de VS. Daarnaast speelde WLTP ook Daimler parten omdat het niet op tijd alle modellen gehomologeerd kreeg onder de nieuwe procedure. Die impact zou in het eerste kwartaal moeten uitdoven. Net als VW overweegt Daimler om zijn vrachtwagendivisie (deels) naar de beurs te brengen. Dit biedt aandeelhouders optiewaarde. Vrachtwagenconstructeurs noteren immers aan fors hogere multiples (9 à 10 keer de winst). Het aandeel Daimler noteert slechts aan een koers-winstverhouding van 6.