di. 26 jan 2021

Daimler’s Mercedes-Benz stelde vorige week zijn jongste telg in het segment van de elektrische modellen voor: de EQA. Met de compacte SUV boort de groep een nieuwe markt aan die tot dusver door de premiummerken onaangeroerd bleef. Dat is opnieuw een schot voor de boeg van Tesla, dat het segment van de premium EV’s ('electric vehicles' of elektrische wagens) met de vingers in de neus domineerde. Alles wijst erop dat Tesla, na de groei van het aantal nieuwkomers in 2020, ook in 2021 steeds meer uitdagers zal tegenkomen in het premiumsegment. En niet geheel onverwacht komt de hete adem vooral uit Duitsland.
Polestar, EQC, iPace, ETron,…
Wereldwijd neemt China, vooral dankzij de omvang van de thuismarkt, vandaag de leiding in de groei van de elektrificatie van het wagenpark. Daarvan vinden we in Europa trouwens onder meer de vrucht in de vorm van de Polestar, het uit de Volvo-stal gedistilleerde merk van elektrische auto’s. Die vonden in 2020 hun weg naar de consument en boden in het premiumsegment een alternatief voor de Tesla Model 3. Eerder deden onder meer ook al Mercedes, Jaguar en Audi met respectievelijk de EQC, de iPace en de eTron een aanval op de dominantie van het Amerikaanse merk in het luxesegment.
Europa’s antwoord
Hoewel ze ogenschijnlijk aanvankelijk niet in beweging kwamen, zaten ook de andere Europese merken duidelijk niet stil. Veel sneller dan Tesla rollen ze nu een modellenreeks uit die een breed gamma potentiële kopers kan aanspreken. Niet in het minst omdat ook het rijbereik steeds dichter gaat aanleunen bij dat van koploper Tesla.
Business Insider bracht in kaart wat de Duitse autobouwers in 2021 in petto hebben.
Daimler
- Mercedes EQA
- De Mercedes-Benz EQA is een elektrische variant van de GLA met een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Vanaf volgende maand staat het model in de showroom.
- Mercedes EQB
- De Mercedes-Benz EQB is een elektrische versie van de GLB. De SUV met zeven zitplekken en een actieradius van 400 kilometer wordt geproduceerd in Hongarije en China.
- Mercedes EQS
- De Mercedes-Benz EQS is een nieuw topmodel met een actieradius van 700 kilometer. De elektrische sedan is gebaseerd op de S-klasse en moet de concurrentie aangaan met de Tesla Model S. Verwacht in de eerste helft van 2021.
VW-groep
- Volkswagen ID.5
- Na de ID.3 en ID.4 breidt Volkswagen het elektrische wagenpark volgend jaar uit met de ID.5. Dat moet een sportieve coupévariant van de ID.4 (een SUV) worden.
- Audi Q4 e-tron
- Vijf zitplaatsen, twee elektromotoren en een actieradius van 450 kilometer. De onthulling van deze compacte SUV van Audi staat gepland voor begin 2021.
- Audi e-tron GT
- Deze vierdeurscoupé van Audi richt zich op het top premium-segment en is daarmee een concurrent voor de Tesla Model S en Porsche Taycan. De e-tron houdt het ruim 400 kilometer vol na een oplaadbeurt.
BMW
- iX
- Ook de iX maakt deel uit van het elektrische offensief van BMW. De SUV moet eind 2021 door de straten rollen met een actieradius van meer dan 600 kilometer.
- i4
- De i4 is gebaseerd op de BMW 4-serie Gran Coupé. De BMW i4 heeft een actieradius van 600 kilometer en is leverbaar in 2021.
Tesla’s antwoord
Het zijn stuk voor stuk wagens die de komende jaren onmiskenbaar aan het marktaandeel van Tesla zullen knagen. De Amerikaanse groep haast zich momenteel om nieuwe fabrieken te bouwen in Europa en China om net als de Europese concurrenten een brede modellenreeks aan te bieden zonder dat kopers een jaar moeten wachten op de levering.
In 2021 komt daar voor de Europese klanten het Model Y bij, het kleinere broertje van het Model X. Onder meer als gevolg van de groeiende concurrentie van elektrische wagens uit de stal van de gevestigde waarden in de sector, is KBC Asset Management een koele minnaar van het Tesla-aandeel. Dat vertaalt zich in een “Verkopen”-advies en koersdoel van 90 dollar.
Daimler is de favoriet bij KBC Asset Management
KBC Asset Management-sectoranalist Kurt Ruts heeft wel een boon én een koersdoel van 67 euro voor Daimler, dat noteert aan zo’n 57 euro per aandeel. Het “Kopen”-advies wordt ondersteund door sterke derdekwartaalresultaten. Die kwamen een stuk boven de verwachtingen uit, wat haaks staat op het feit dat Daimler het voorbije jaar een aantal keer de winstverwachtingen neerwaarts moest bijstellen. Vooral eenmalige elementen - zoals juridische kosten en kosten voor terugroepacties in verband met dieselmotoren - hebben fors op de resultaten gewogen. Het ergste zou nu evenwel voorbij moeten zijn en het nieuwe management heeft een sterke reputatie op het vlak van kasstroomgeneratie.
Daimler staat voor een periode van verhoogde kapitaalinvesteringen om te voldoen aan de reglementering inzake CO2-uitstoot. Dat zal op de vrije kasstromen wegen.
Sinds de tweede helft van 2018 verloor de Chinese automarkt wat van zijn dynamiek. De vrees voor een spectaculaire terugval van de winst in China is volgens KBC AM evenwel overdreven. Het is een logische ontwikkeling dat de volumegroei vertraagt, naarmate de Chinese markt meer matuur wordt. Dat betekent niet dat het structurele groeiverhaal voor de (Duitse) luxemerken in China ten einde is.