do. 24 jul 2025

DWS?
DWS Group is de grootste asset manager in Duitsland en werd in 2018 naar de beurs gebracht door moederbedrijf Deutsche Bank. Vandaag bezit Deutsche Bank nog 80% van de aandelen van zijn voormalige dochteronderneming. De activa onder beheer bedraagt zo'n €1.000 miljard, waarvan 50% uit Duitsland komt. De activa wordt opgedeeld in 7 divisies: Active Equity, Active Fixed Income, Active Multi Asset, Active Systematic & Quant (SQI), Passive (Xtrackers), Alternatives en Cash.
DWS Group heeft in de eerste helft van 2025 sterke financiële resultaten geboekt, ondanks een uitdagende marktomgeving gekenmerkt door geopolitieke spanningen en economische onzekerheid. De onderneming realiseerde een recordwinst voor een halfjaar, met een nettowinst van 413 miljoen euro, een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde periode in 2024. De winst per aandeel steeg naar 2,06 euro, waarmee DWS op koers ligt om haar jaardoelstelling van 4,50 euro te behalen. De kosten werden actief beheerd en daalden in het tweede kwartaal met 6% ten opzichte van het eerste kwartaal, wat resulteerde in een verbeterde cost-income ratio van 60,7% voor de eerste jaarhelft, een daling van 6,1 procentpunten op jaarbasis.
De totale activa onder beheer (AuM) bleven stabiel op 1.010 miljard euro, ondanks negatieve wisselkoerseffecten. De langetermijn-AuM bedroegen 893 miljard euro. DWS noteerde netto-instroom van 28,4 miljard euro in de eerste zes maanden, waarvan 15,4 miljard euro uit langetermijnproducten (exclusief cash en adviesdiensten). Vooral passieve producten, waaronder Xtrackers, en alternatieve beleggingen droegen bij aan deze instroom. Cashproducten genereerden 15 miljard euro aan nieuwe activa, terwijl adviesdiensten een uitstroom van 2 miljard euro kenden.
Binnen de actieve beleggingsstrategie waren er netto-uitstromen van 1,7 miljard euro in het tweede kwartaal, voornamelijk uit vastrentende waarden en aandelen. Multi-asset en systematische kwantitatieve investeringen (SQI) lieten daarentegen positieve instromen zien. Passieve strategieën realiseerden 3 miljard euro aan instroom, terwijl alternatieve beleggingen 2,4 miljard euro toevoegden, vooral dankzij infrastructuurproducten. De instroom uit de APAC-regio bereikte een record, en ook de Amerikaanse markt liet herstel zien.
Op strategisch vlak zette DWS verdere stappen in digitalisering en productinnovatie. De joint venture AllUnity, samen met Flow Traders en Galaxy, verkreeg een BaFin-licentie als e-geldinstelling, waarmee de weg is vrijgemaakt voor de uitgifte van een Euro-stablecoin. Daarnaast werd de samenwerking met Deutsche Vermögensberatung verlengd tot 2035, wat de distributie van actief beheerde producten in Duitsland en Oostenrijk versterkt. In het vastgoedsegment werden diverse transacties afgerond, waaronder de acquisitie van het tweede bouwdeel van het PARKTRIO-complex in Frankfurt en een langlopende huurovereenkomst met KPMG voor de Park Tower.
De kapitaalpositie van DWS blijft solide, met 0,8 miljard euro aan overtollig kapitaal boven de vereiste buffer. De onderneming verwacht dat de EPS-doelstelling voor 2025 haalbaar blijft, mits gunstige marktomstandigheden. Voor 2026 en 2027 mikt DWS op een jaarlijkse EPS-groei van 10%, gedreven door instroom in passieve en alternatieve producten, en een jaarlijkse omzetgroei van circa 5,5% bij een kostenstijging van ongeveer 2%.

KBC Securities over DWS
De winst van DWS in het tweede kwartaal lag boven de marktverwachtingen, maar de kwaliteit van die winst is eerder beperkt. De stijging werd voornamelijk gedragen door performance fees en andere niet-recurrente inkomsten, die sterk afhankelijk zijn van het beursklimaat en dus volatiel van aard zijn. De terugkerende management fees, die meer inzicht geven in de onderliggende operationele prestaties van het bedrijf, vielen daarentegen licht tegen. Positieve elementen in het kwartaalrapport zijn de aanhoudende kostendiscipline en de herbevestiging van de winst per aandeel-doelstelling voor 2025, wat wijst op vertrouwen in het behalen van de jaarprognose ondanks de gemengde onderliggende dynamiek.
Met een jaar-op-dag stijging van meer dan 25%, een koerswinstverhouding dat historische toppen bereikt en een optimistisch beursklimaat gelooft de analist van KBC Securities, Benjamin Wolff, dat het verstandig is om het aandeel van de hand te doen. Zijn aanbeveling gaat van houden naar verkopen met een koersdoel dat stijgt van 44 euro naar 46 euro.