do. 25 nov 2021

De Europese Commissie kondigde aan een diepgaand antitrustonderzoek (fase II) te hebben geopend naar de voorgenomen overname van Recticel door Greiner, waarbij zij aangaf bezorgd te zijn over de mogelijke beperking van concurrentie in de markt wanneer Greiner Recticel opslokt. Meer in het bijzonder noemde de Europese Commissie het risico van een beperktere keuze en hogere prijzen voor rollen technisch schuim, schuim dat geluid, trillingen en ruwheid vermindert, en filterschuim op een aantal lokale Europese markten. De Europese Commissie wees erop dat de gefuseerde entiteit voor elk van deze producten hoge gecombineerde marktaandelen zou hebben op reeds geconcentreerde markten, met name in Centraal-Europese landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Polen en de Tsjechische Republiek.
Van Fase I naar Fase II
De EC benadrukte dat Greiner had besloten tijdens het eerste onderzoek geen toezeggingen te doen om de voorlopige bezwaren van de Commissie weg te nemen (zoals reeds door Greiner was aangekondigd). De Commissie heeft nu 90 werkdagen, tot 8 april 2022, om een besluit te nemen. Greiner liet eerder weten dat, als de Europese Commissie naar fase II zou gaan, ze haar standpunt zal bepalen uiterlijk bij de bekendmaking van de resultaten van de Initiële Aanvaardingsperiode (van haar bod van 13,5 euro per aandeel), die op 21 december worden verwacht. Indien Greiner niet afziet van de opschortende voorwaarde van goedkeuring van fase I, zou haar bod aan de aandeelhouders van Recticel komen te vervallen. In dat geval zou Greiner naar eigen zeggen constructief met de Commissie samenwerken om goedkeuring voor fase II te verkrijgen en is het voornemens een nieuw bod uit te brengen om de meerderheid van de Recticel-aandelen te verwerven indien de goedkeuring inzake concentratiecontrole wordt gegeven. Het is duidelijk dat een verkoop van de Engineered Foams-activiteiten aan Carpenter een einde zou maken aan de antitrustrisico's voor Greiner (dat niet actief is in Isolatie).
Recticel in de tegenaanval
Bij Recticel zijn ze de voorbije weken niet bij de pakken blijven zitten. Midden oktober kondigde de groep aan dat het een bindend bod had ontvangen van Carpenter om de Engineered Foams activiteiten over te nemen, gebaseerd op een ondernemingswaarde van 656 miljoen euro. En ondertussen werd ook een akkoord bereikt over de verkoop van de matrassendivisie voor 122,4 miljoen euro. Daarmee timmert de groep verder aan de weg om een pure isolatiespeler te worden. Voor het zover is moet een buitengewone algemene vergadering zich wel nog uitspreken over de Carpenter-deal, waardoor 6 december met stip in de agenda van de Recticel-aandeelhouders genoteerd staat. Een gewone meerderheid (50%+1 aandeel) lijkt waarschijnlijk en is voldoende om groen licht te geven voor de voorgestelde verkoop van Engineered Foams aan Carpenter.
KBC Securities over Recticel
De antitrustonzekerheid waarmee Greiner wordt geconfronteerd, lijkt zijn opties te beperken, al kan Greiner nog steeds vasthouden aan de Bois Sauvage-deal (goed voor een belang van 27,03%) en een belangrijke aandeelhouder van Recticel worden, weet KBC Securities-analist Wim Hoste. Met een zitje op de eerste rij zal de groep mee een stem hebben in hoe een op isolatie gericht Recticel zich verder zal ontwikkelen.
Investment case
Analist Wim Hoste handhaaft het “Opbouwen”-advies en het koersdoel van 18 euro. Hij meent dat Recticel ondergewaardeerd is vanuit een "Som-der-delen"-perspectief. De isolatieactiviteiten maken Recticel interessant vanuit een ESG-perspectief. De weg van de verkoop van Engineered Foams en de focus op Isolatie lijkt nu de beste manier om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren, hoewel Greiner zijn biedprijs ook nog zou kunnen verhogen.
