ma. 30 mrt 2020

Vorige week werd druk gedebatteerd over het al dan niet uitbetalen van dividenden door de Europese banken als gevolg van de coronacrisis. Het was de Zweedse bankenregulator die vorige week de kat de bel aanbond door de Zweedse banken op te roepen om voorlopig geen dividend uit te betalen, zodat ze meer cash beschikbaar hebben om kredieten te verlenen aan klanten die door de komende economische malaise in de problemen komen.
ECB-aanbeveling
Hierdoor rees de vraag wat banken uit andere Europese landen zouden (moeten) doen. Vorige week lieten sommige Europese banken al weten dat ze hun dividend zouden uitstellen of verlagen, terwijl andere spelers lieten weten nog steeds vast te houden aan het geplande dividend.
Vrijdag maakte de ECB nabeurs alle discussie overbodig met een officiële aanbeveling om geen dividendbetaling of inkopen van eigen aandelen door te voeren tot oktober 2020. Dat zou 30 miljard euro aan kapitaal in het bankensysteem houden, wat een veelvoud aan extra financiering voor bedrijven in moeilijkheden zou vrijmaken.
30 miljard extra op de bank
KBC Asset Management liet eerder al weten van mening zijn dat de Europese banken voldoende kapitaal hebben om de ontluikende recessie te doorstaan. Deze extra 30 miljard euro zorgt nu voor wat meer veiligheid hieromtrent.
Toch vinden de analisten het geen geweldig idee om banken de reeds aangekondigde dividenden niet te laten uitkeren aan de aandeelhouders. Niet alleen geeft de ECB daarmee een verkeerd signaal dat de huidige kapitaalbuffers mogelijk niet volstaan, het is vooral nog maar eens slecht nieuws voor de Europese bankaandelen.
Het hoge dividendrendement was namelijk één van de betere redenen om bankaandelen in portefeuille te hebben. Niet dat het dividenduitstel realistisch gezien zoveel wijzigt aan hun waardering (het dividend valt weg, maar de dag dat ze ex-dividend gaan eveneens), maar het kan investeerders toch terughoudend maken over de sector.

De mening van KBC Asset Management
Het is nog maar de vraag of de Europese banken na oktober 2020 wel al onmiddellijk dividenden zullen mogen uitbetalen, aangezien de zwakke economische cijfers op dat ogenblik vermoedelijk volop binnenstromen. Vooral de (aandeelhouders van de) sterkste Europese banken worden volgens KBC AM onterecht gestraft door de ECB.
De visie van KBC Asset Management over de Europese banken wijzigt niet: ondanks de huidige zeer lage waardering die lijkt te impliceren dat banken in de problemen kunnen/zullen komen (wat KBC AM dus niet verwacht) blijven de analisten voorlopig voorzichtig over de sector.
Dat wordt ingegeven door de grote onzekerheid op de financiële markten en gezien de onduidelijkheid rond de uiteindelijke impact van de coronacrisis op de economie en de bedrijven (met mogelijk zware kredietverliezen voor banken).

