ma. 26 jul 2021

Vrijdagavond besliste de ECB om de dividendbeperkingen voor Europese banken vanaf 30 september op te heffen. Daarmee komt een einde aan een verbod dat sinds het begin van de Covid-crisis in april 2020 ingesteld werd als voorzorgsmaatregel om de banken goed gekapitaliseerd te houden en ze in staat te stellen om leningen te verstrekken. Vanaf begin 2021 stond de ECB de banken toe beperkt dividenden uit te keren, wat slechts een zeer laag rendement van gemiddeld 2% inhield. Vanaf september zullen de kapitaaluitkeringen weer "business as usual" worden, wat betekent dat de banken hun dividend- en terugkoopverlangens geval per geval met de toezichthouder moeten afstemmen.
Voorzichtigheid blijft de basis
De ECB vraagt de banken nog steeds om voorzichtig te zijn, maar schafte dus wel degelijk de bestaande beperkingen af zonder er nieuwe bij te maken. Dat betekent datbanken in theorie de niet-uitgekeerde (maar opgepotte) dividenden over boekjaar 2019 en 2020 kunnen uitkeren. De vraag blijft of banken met veel overtollig kapitaal de komende kwartalen grote bedragen zullen mogen uitkeren of dat die uitkeringen meer geleidelijk zullen moeten verlopen. Waarschijnlijk zal er geopteerd worden voor het “geleidelijke scenario”, meent KBC Asset Management. De resultaten van de stresstest, die op 30 juli worden gepubliceerd, zullen net zoals de hoogte van de kapitaalbuffers en de winstgevendheid worden meegewogen in de beslissing hoeveel de banken daadwerkelijk zullen mogen uitkeren aan hun aandeelhouders.
Evolutie naar het Amerikaans model
Dit resultaat is een belangrijke mijlpaal voor de Europese banken, maar het komt geenszins als een verrassing voor de markt. Het feit dat de ECB openstaat voor inhaalbetalingen van dividenden over 2019 en 2020 is echter wel een klein positief punt., maar het besluit zal volgens KBC AM geen grote katalysator zijn voor de waardering van de Europese banken. Dat heeft veel te maken met die andere belangrijke drijfveer, namelijk de Amerikaanse 10-jaars rente (90% correlatie).
Op langere termijn zou het groen licht voor de uitkeringen moeten bijdragen tot de waardering van deze goedkope sector, die zou moeten profiteren van het aanhoudende economische herstel. De (bruto)rendementen van de Europese banken voor het vierde kwartaal en 2022 kunnen samen zo’n 7% à 8% bedragen, waarbij sommige banken gemakkelijk meer dan 10% kunnen betalen. Banken zullen in de komende kwartalen ook beginnen met het terugkopen van aandelen, wat hun rendement op eigen vermogen ten goede zal komen. Dat kan de winst per aandeel ondersteunen én houdt een zeer interessante manier van kapitaalgebruik in voor banken die onder of rond de boekwaarde handelen, zoals veel Europese banken. KBC Asset Management ziet de kapitaalreturnmix in de toekomst meer evolueren naar de Amerikaanse stijl van uitkeringen, wat minder gericht is op de uitkering van dividenden en meer op het inkopen van eigen aandelen.
De mening van KBC Asset Management
Op dit moment ligt de voorkeur bij Amerikaanse banken, maar KBC AM geeft aan zeker niet negatief tegenover Europese banken te staan op de korte termijn. Een lage waardering, hoog kapitaalrendement, een betere economie en stijgende winstverwachtingen per aandeel zouden de langetermijnkwestie van negatieve rentevoeten voorlopig moeten overvleugelen.
Achteraf gezien was het dividendverbod niet nodig omdat de verwachte kredietproblemen zich helemaal niet voordeden, mede dankzij de genereuze overheidsmaatregelen voor bedrijven en consumenten. Vorig jaar waren de analisten van mening dat een dividendverbod geen goed idee was van de ECB omdat de Europese banken sterke kapitaalbuffers hadden om de crisis te doorstaan en omdat de vrees bestond dat het de sector nog minder interessant zou maken om in te beleggen. Een dividendbeperking op basis van de winst, zoals in de VS, zou passender zijn geweest.
Vanaf september kan de sector echter de bladzijde omslaan door in de loop van het jaar kapitaal op te bouwen. Europese banken binnen de opvolging van KBC Asset Management en KBC Securities die over veel overtollig kapitaal beschikken, zijn vooral:
- Nordea Bank: “Kopen”-advies met koersdoel 11,4 euro
- Intesa Sanpaolo: “Houden”-advies met koersdoel 2,4 euro
- ING: “Kopen”-advies met koersdoel 11 euro
Onderstaand een overzicht van Europese banken op basis van data van Refinitiv en hun waardering tegenover het koersdoel.
