wo. 11 sep 2019

Het lijdt weinig twijfel dat de Europese centrale bank donderdag voor het eerst sinds lang in de beleidsrente zal snijden. Draghi bereidde beleggers daarop al langer voor. De markt is alleen nog verdeeld over de grootteorde: 10 of 20 basispunten? Het KBC Economics-team gaat uit van het eerste. Volgens hen is de weerstand, onder meer vanuit Duitsland en Nederland, voor een forsere renteverlaging vooralsnog te groot is.
Begeleidende maatregelen
Het marginaal nut van een renteknip wordt beperkt en we naderen het punt waarop het risico bestaat dat de ongewenste neveneffecten van een (nog) negatieve(re) rente stilaan de bovenhand nemen. Dat debat leeft al enkele maanden binnen de ECB en krijgt donderdag waarschijnlijk een concrete uitwerking. Daarvoor wordt verwezen naar een antwoord van Draghi tijdens de juli-beleidsvergadering: “So we had that discussion as well and now the statement says that if we are to lower interest rates, that will come with mitigating measures. That is quite clear.” Concreet betekent dit dat de ECB waarschijnlijk een deel van de deposito’s van de banken zal vrijstellen van de ECB-penalisatie van de negatieve rentevergoeding.
Wat mogen we verwachten?
In het voorkeursscenario van KBC Economics past de ECB tevens de ‘forward guidance’ opnieuw aan. De markt verdisconteert zo’n "(nog) lager voor (nog) langer"-scenario waarschijnlijk al grotendeels. Over een eventuele herstart van kwantitatieve versoepeling lopen de meningen uiteen. KBC Economics is niet overtuigd dat Draghi het netto-aankoopprogramma van overheidsobligaties nu al nieuw leven zal inblazen. Het element van schaarste treedt meer dan ooit op de voorgrond. En morrelen aan de parameters om daaraan te verhelpen, botst wellicht op veel interne weerstand. Is dat trouwens ook nog de rol van een uittredend voorzitter?
Duif tegen de muur
KBC Economics is met andere woorden eerder voorzichtig in de verwachtingen omtrent actie vanuit ECB, al staat Draghi wel te boek als een monetaire duif. In het verleden kwam hij immers al meermaals verrassend soft uit de hoek. Anderzijds is de markt in haar positionering de afgelopen weken wel al heel ver op de zaken vooruitgelopen. Eerder deze week zagen we echter een voorzichtige herpositionering: Duitse rentes deden er vooral aan het lange eind tot 7 basispunten bij. Die kwam er deels op de almaar luider klinkende geruchten over Duitse fiscale stimulus. Toch denkt KBC Economics ook dat de markt de torenhoge verwachtingen voor donderdag deels terugschroefde.
De visie van KBC Economics
Alles bij elkaar meent KBC Economics dat het voor Draghi en de zijnen moeilijk wordt om de steile muur van verwachtingen te overtreffen. De Duitse tienjaarsrente nestelde zich gisteren al boven een eerste (tussentijdse) weerstand van -0.61% en de 30-jaarsrente stak zelfs even de neus weer boven de nullijn. De ECB kan donderdag de breuk hoger bevestigen. Als Draghi inderdaad niet aan de verwachtingen voldoet, zal dat uiteraard ook gevolgen hebben voor EUR/USD waarbij een herstel boven 1,11 dollar dan zeker tot de mogelijkheden behoort. Volgende week is natuurlijk ook de Fed aan de beurt en die heeft dan de kans om een ‘tegenzet’ te doen.
