di. 28 jul 2020

Deze ochtend liet de Europese Centrale Bank (ECB) officieel weten dat de banken onder hun supervisie geen dividend mogen uitbetalen en geen eigen aandelen mogen inkopen tot eind 2020. Dat is een verlenging van het huidige verbod dat in maart was uitgevaardigd en dat liep tot eind oktober. De reden voor het verbod is om te garanderen dat de Europese banken een voldoende grote kapitaalbuffer hebben om de Covid-19 pandemie te doorstaan en dat ze vlot kunnen voldoen aan de vraag naar (overbruggings)kredieten van bedrijven. Concreet betekent dit dus dat de dividenden met betrekking tot de winst van 2019 niet uitbetaald zullen worden en opnieuw bij het kapitaal gevoegd zullen worden.
Geen verrassing
De beslissing van de ECB komt niet als een verrassing aangezien de European Systemic Risk Board, waarin ECB-voorzitter Lagarde zetelt, reeds eerder zulk een verbod op kapitaaluitkeringen tot het einde van het jaar had aanbevolen. Zoals verwacht geeft de ECB voorlopig ook nog geen groen licht voor dividendbetalingen of de inkoop van eigen aandelen vanaf januari 2021. Het zal pas in de loop van het vierde kwartaal van 2020 een beslissing nemen hieromtrent. Nochtans lijkt het erop dat de kapitaalpositie van de Europese banken sterk gebleven is in de voorbije maanden, ondanks de gestegen vraag naar kredieten en de forse provisies voor toekomstige probleemleningen die al genomen werden. Bovendien is de economische onzekerheid en de marktvolatiliteit al opmerkelijk verbeterd in de voorbije periode.
Uitstel is geen afstel
Het verbod op kapitaaluitkeringen is niet bepaald behulpzaam gebleken voor de Europese bankaandelen, die het sowieso al moeilijk hebben in een recessie. Vooral banken met een zeer sterke kapitaalbuffer, die eigenlijk zonder enig risico een dividend hadden kunnen uitbetalen, worden getroffen door dit algemene verbod. Maar uitstel is geen afstel, het kapitaal blijft uiteraard gewoon op de balans wachten. KBC Asset Management gaat ervan uit dat bepaalde banken vanaf 2021 opnieuw een mooi dividend zullen (mogen) betalen en eventueel eigen aandelen zullen beginnen inkopen. Banken die hiervoor in aanmerking komen zijn Nordea Bank (Kopen, koersdoel 7,5 EUR), dat één van de grootste kapitaalbuffers heeft van alle Europese banken, en DNB (Kopen, koersdoel 160 NOK) dat eveneens ruim voldoende kapitaal op overschot heeft. Die laatste valt overigens niet onder de jurisdictie van de ECB en zou in theorie nog een dividend kunnen uitbetalen in 2020 indien de Noorse regulator zijn fiat geeft. Ter info, ook de Bank of England liet deze ochtend weten dat het pas in het vierde kwartaal zal beslissen over kapitaaluitkeringen van de Britse banken waarmee het zichzelf dus op één lijn plaatst met de ECB.
Stresstest
Bemerk dat de ECB eveneens een soort van stresstest uitvoerde op de Europese banken, specifiek gericht op de huidige coronacrisis. In het basisscenario van de ECB, dat reeds een harde recessie inhoudt, zou de geaggregeerde kernkapitaalratio van alle banken samen 1,9 percentagepunten dalen naar een nog steeds sterke 12,6%. In het meest negatieve scenario zou deze ratio dalen met 5,7 procentpunten naar 8,8% tegen eind 2022. Volgens de ECB zijn de Europese banken dus voldoende gewapend voor deze crisis, hoewel bepaalde banken in het tweede scenario onder hun minimum vereiste kapitaalniveau zouden dalen. Individuele resultaten per bank of zelfs per land worden echter niet vrijgegeven. De impact van deze test op de individuele bankaandelen is dus zeer beperkt.