wo. 16 jun 2021

Met 24 deelnemende landen, 11 steden, 51 wedstrijden en meer dan 300 miljoen toeschouwers trok de zestiende editie van het EK voetbal zich afgelopen weekend weer op gang. Het betreft trouwens een bijzondere editie: 'Euro 2020' wordt voor het eerst pan-Europees georganiseerd met wedstrijden in 11 Europese stadions in 11 gastlanden, van Azerbeidzjan tot Engeland.
Een EK waarin wedstrijden worden gespeeld in mythische stadions zoals het Stadio Olimpico in Rome, de Allianz Arena in München of Wembley in Londen is daarmee een feit. Zo haalde toenmalig UEFA-voorzitter Platini zijn slag thuis om een “romantische versie” om de 60ste verjaardag van UEFA te vieren en werd het Turkse bod om Euro 2020 te organiseren overbodig. KBC-hoofdeconoom Hans Dewachter boog zich over het financiële plaatje van het voetbalfestijn.
Corona-uitstel is geen afstel
De 60ste UEFA-verjaardag wordt, tegen de planning in, wel pas in het eenenzestigste jaar gevierd. De coronapandemie dwong de UEFA om Euro 2020 met een jaar uit te stellen. Uitstel bleek niet alleen sportief de beste weg (zodat niet gespeeld moest worden in lege stadions), maar ook een kostenefficiëntere oplossing dan afstel. De UEFA raamt die kosten op meer dan 500 miljoen euro.
En het uitstel heeft geloond. Met de robuuste toename van de vaccinatiegraad in Europa en de herwonnen controle over de wintergolven van de pandemie, werden de coronamaatregelen in Europa gevoelig versoepeld. Euro 2020 kan dus doorgaan in (half)volle stadions. En zo wordt het EK niet alleen hét voetbalevenement van 2021, maar ook een belangrijk symbool van de eerste stappen in de richting van een heropening van de Europese economie.
Financieel belang
De belangrijkste bijzaak ter de wereld blijft trouwens een hoofdzaak voor de UEFA zelf. De totale inkomsten uit voetbalcompetities (voor club- en nationale teamcompetities samen) stegen gevoelig van om en bij 1,3 miljard euro in 2010 naar meer dan 3,3 miljard in 2019/2020, goed voor een jaarlijkse groeivoet van ongeveer 8%.
Die inkomsten worden voornamelijk gewonnen uit de verkoop van beelden aan de media en uit commerciële rechten. Europese clubcompetities staan normaal in voor meer dan 80% van de inkomsten. Europese kampioenschappen zoals Euro 2020 blijven niettemin ook een belangrijke bron van inkomsten. Tijdens toernooi-jaren stijgen de inkomsten uit landencompetities tot bijna de helft van de totale inkomsten. Zo bedroegen die inkomsten in 2011/2012 (Euro 2012) meer dan 1,4 miljard euro en in 2015/2016 (Euro 2016) meer dan 2 miljard euro, terwijl ook de winsten evenredig toenamen. De Euro-tornooien blijven een zeer belangrijke inkomsten- en winstenbron.
Interessant voor iedereen?
Of internationale toernooien voor de organiserende landen even lucratief zijn, blijft een open vraag. Doorgaans zijn zware investeringen in infrastructuur vereist en ook de organisatorische kosten lopen vaak sterk op. De finale afloop en statistieken van de organisatie in Polen, Oekraïne of Brazilië zijn niet bijzonder bemoedigend. Eén voordeel van het pan-Europese Euro 2020 is dat alvast de infrastructuurinvesteringen gevoelig lager uitvallen.
Maar laat dat vooral de pret niet derven. Euro 2020 belooft een spannend pan-Europees toernooi te worden en 'number crunchers' van Goldman Sachs hebben het uitgerekend: België wordt Europees kampioen!
Hoe stelt u als belegger een winnende beursploeg samen?
Als beleg-het-zelver weet u als geen ander dat beleggen, net als voetbal, de nodige tactiek vereist om de aandelen in uw portefeuille te laten scoren. Een goede mix van defensieve en dynamische spelers is daarbij onontbeerlijk.
In onderstaand dossier leren we u hoe u uw beleggingsportefeuille volgens de regels van het voetbal kunt uitbouwen. Want met een sterk samenspel van verdedigers, middenvelders en aanvallers laat uw beursteam zich niet zomaar buitenspel zetten.
Download de gids gratis via onderstaande link.