di. 3 okt 2023

Op de website van Ekopak lezen we het volgende:” We voelen de impact van de klimaatverandering elke dag meer en meer. De beschikbaarheid van water speelt een cruciale rol in de toekomst van onze aarde. Waterreserves zijn aan het uitputten, terwijl overvloedige neerslag veel schade aanbrengt.
Bedrijven leggen zichzelf nu concrete doelstellingen op voor energie, CO2 én watergebruik. Ekopak wil die bedrijven helpen om het tij te keren. Door volop in te zetten op innovatieve technologie voor waterrecyclage.
Vorige week informeerde Ekopak investeerders over haar recente overname van de Global Water & Energy (GWE) en gaf meer informatie over de timing en structuur van het gigantische WaaS-project Circeaulair.
De uitrol van dit project en de overname van GWE zorgden voor een update door de analist van KBC Securities, Kristof Samoy. Hij maakte een nota over de indrukwekkende vooruitzichten voor omzet en EBITDA voor 2028. In zijn toelichting beschrijft Kristof hoe de overname van het ingenieursbureau GWE in combinatie met de operationele start van Circeaulair vorm zal geven aan de wereldwijde uitrol van WaaS.
GWE
GWE is gevestigd in Brugge en heeft 130 werknemers. Het is een projectengineeringgroep met een omzet van 30 miljoen euro en een EBITDA van 6 miljoen euro in 2022. GWE is actief in de verkoop van oplossingen voor afvalwaterbehandeling.
De transactie
Ekopak verwierf 100% van de aandelen van GWE in ruil voor cash. Eén derde werd gefinancierd met eigen middelen en het saldo met schulden. De waardering van de transactie is aantrekkelijk waardoor er mooie inkomstensynergieën zijn. Het management op de sleutelposities werd behouden.
Groei en lage investeringen
Inherent aan de projectbusiness is het gebrek aan recurrente inkomsten, maar GWE is historisch gegroeid met lage dubbele cijfers. De analist gelooft dat de huidige evolutie in de (afval)watermarkt zal leiden tot een aanhoudende winstgevende orderportefeuille zonder noemenswaardige investeringen.
Synergieën
De combinatie Ekopak/GWE wordt leverancier voor zowel afvalwaterzuivering als gedecentraliseerde proceswatervoorziening. Voor de laatste biedt de overname van GWE een verticaal integratiepotentieel van inputproceswater. Bovendien is de geografische complementariteit duidelijk met GWE's geïnstalleerde basis buiten Europa. Tot slot brengt GWE uitgebreide knowhow van waterprocessen in F&B naast de expertise van Ekopak op het gebied van chemie en farmaceutica. De uitwisseling van proceskennis zou moeten leiden tot expansie in een en andere industriële kernmarkten.
Technologisch gezien is Ekopak een expert in het (mechanisch) opwaarderen en hergebruiken van industrieel proceswater, terwijl GWE toonaangevend is in de (bacteriële) behandeling van industrieel afvalwater. Op het eerste gezicht is het technologische kruisverkooppotentieel duidelijk, aangezien industriële spelers de voorkeur geven aan één enkele partij voor zowel hun afvalwaterbehandeling als hun waterhergebruik (one-stop-shop). Nog belangrijker is dat we de overname van GWE zien als een vorm van verticale integratie. Als we kijken naar de geïnstalleerde basis van GWE, komt de afvalwater lozing nu voort uit een interne oplossing die gemakkelijker achteraf kan worden geïnstalleerd (of gemakkelijker te verkopen in het geval van aanbestedingen), waardoor een waardevolle bron van input wordt gegenereerd voor Ekopak's gedecentraliseerde oplossingen voor watervoorziening.
GWE en Ekopak : complementaire klantenbasis

Ingenieursplatform
GWE beschikt over een ervaren ingenieursplatform dat met succes internationale projecten uitvoert vanuit België. Vanuit deze basis kan Ekopak de uitbreiding van gedecentraliseerde watervoorziening oplossingen buiten Europa versnellen.
Uitrol van WaaS
WAAS-projecten zoals Circeaulair duren enkele jaren voordat volledig potentieel te bereiken. Tegen die tijd zijn de aanhoudende waterstress, de WAAS-referentielijst en het gezamenlijke verkoop- en engineeringplatform van GWE/Ekopak een middel om oude GWE-klanten te overtuigen om hun afvalwater te upgraden en te integreren in een oude WAAS-oplossing van Ekopak. Op dat moment zal de wereldwijde uitrol van WAAS versnellen.
Circeaulair is een publiek-private samenwerking tussen Ekopak, het overheidsbedrijf Aquafin en infrastructuurfonds EPICo2. Via een samenwerkingsverband gaat Circeaulair bedrijven en bedrijventerreinen voorzien van circulair water. Concreet betekent dit dat het effluent (of gezuiverd afvalwater) afkomstig van de waterzuiveringsinstallaties van Aquafin wordt omgezet in proceswater voor industriële doeleinden. Dit gebeurt via een waterzuiveringsinstallatie die Ekopak zal installeren in de buurt van Aquafin's AWZI. Van daaruit wordt een pijpleidingnetwerk aangelegd dat het proceswater rechtstreeks naar het bedrijf of bedrijventerrein wordt getransporteerd. Dit leidingnetwerk zorgen voor de levering van gerecycled proceswater.

KBC Securities over Ekopak
In het licht van het bovenstaande heeft de analist van KBC Securities de nieuwe middellangetermijndoelstelling opgenomen in zijn model met een omzet voor 2028 van 140 miljoen en een EBITDA 2028 van 37 miljoen. Het advies wordt verhoogd naar "kopen" met een verhoogd koersdoel naar €25 (was €19,5).
