ma. 27 sep 2021

Ekopak pakt voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf uit met resultaten over de eerste jaarhelft van 2021. De evolutie naar het "Water-as-a-Service" businessmodel (WaaS) zet de omzet wat meer onder druk dan verwacht, maar de overgang wordt door KBC Securities-analist Olivier Vandewoude wel positief onthaald, waardoor het “Opbouwen”-advies en koersdoel van 18,50 euro herhaald worden.
Halfjaarresultaten Ekopak
In de eerste zes maanden van 2021 daalde de omzet met 16% op jaarbasis tot 4,5 miljoen euro, terwijl KBCS op 5,5 miljoen had gerekend. Dat wordt toegeschreven aan de overgang naar meer 'Water-as-a-Service'-installaties, die 6,3% van de totale omzet uitmaken. De sterke prestaties van WaaS gingen ten koste van de verkoop van eenmalige installaties, die met 18% daalden.
De bedrijfskasstroom of EBITDA steeg met 84% tot 690.000 euro, terwijl KBCS op 677.000 had gerekend. Ook dit is het resultaat van de hogere WaaS-activiteit, die een EBITDA-marge van 71% opleverde. De totale EBITDA-marge bedroeg 15,4%, goed voor een stijging ten opzichte van de 7% vorig jaar. De bedrijfswinst (vóór uitgaven voor de beursgang, ter waarde van 0,6 miljoen euro) ging 7% hoger tot 0,3 miljoen euro.
Wat doet Ekopak?
De kernactiviteit van Ekopak is het leveren van industriële waterbehandelingsoplossingen, waarmee industriële afnemers hun waterverbruik aanzienlijk kunnen verminderen, op een duurzame, betrouwbare en kosteneffectieve manier.
De ingenieurs van Ekopak analyseren elk project en ontwikkelen een aangepaste oplossing voor waterzuivering en hergebruik van water, waarna het technische team de apparatuur installeert. De diensten van Ekopak kunnen bestaan uit drie pijlers: apparatuur, chemicaliën en desinfectie, waarbij circulair hergebruik van afvalwater centraal staat. Dit wordt indien nodig en waar mogelijk verder aangevuld met regenwater en oppervlaktewater.
Ekopak biedt industriële klanten ook oplossingen om het verbruik van verouderde waterbronnen sterk te verminderen, zelfs tot 90%. Dat cijfer is gebaseerd op de verwachte resultaten van één van de “Water-as-a --service”-projecten (WaaS) die momenteel worden uitgevoerd. In eerste instantie gebeurt dit door meer circulair hergebruik van afvalwater, dat wordt aangevuld met oppervlaktewater (zoals rivieren en kanalen) en regenwater waar beschikbaar.
Water-as-a-service
Ekopak heeft sinds 1997 gestaag gebouwd aan zijn aanbod van oplossingen, waarbij het in 2013 de richting van circulair watergebruik is ingeslagen en sindsdien referentieprojecten bij blue chip-klanten in de voeding- en drankenindustrie en in de chemie en farmasector heeft toegevoegd.
Sinds 2013 heeft Ekopak dit gestructureerd via een 'Design & Build'-aanpak, maar het is nu klaar om een stap voorwaarts te zetten met “Water-as-a-Service” (WaaS). Dat wil zeggen dat Ekopak de waterzuiveringsinstallatie ontwerpt en bouwt (zoals ook voor “Non-WaaS”), maar die ook financiert, onderhoudt en exploiteert op basis van een langetermijncontract.
In wezen koopt de klant "water" als eindproduct, maar op een veel duurzamere manier dan door gewoon grondwater op te pompen of via de kraan te verbruiken. Het WaaS-model biedt klanten de mogelijkheid om de waterkost voor de komende 10 jaar vast te leggen, met een potentiële kostendaling tot 30 à 40% in vergelijking met de zuivering en het gebruik van oude waterbronnen. Tegelijkertijd verbeteren ze hun ESG-parameters door een circulair gebruik van eerder geloosd afvalwater. Er is dus geen investering nodig, net zomin personeel opgeleid moet worden.
Voor Ekopak zullen deze WaaS-contracten terugkerende inkomstenstromen opleveren voor een periode van 10 jaar, met de optie tot verlenging. Aangezien de wateroplossingen worden geassembleerd in modulaire containers, wordt het product bovendien ook beschouwd als schaalbaar én aanpasbaar. Dat moet zich vertalen in hogere marges voor de WaaS-oplossingen dan voor de niet-WaaS-oplossingen, waardoor KBC Securities hoge groei in winst en kasstroomgeneratie in de komende jaren verwacht.
KBC Securities over Ekopak
Ekopak is volgens analist Olivier Vandewoude goed gepositioneerd om mee te surfen op de blauwe golf van circulair watergebruik, die wordt gestimuleerd door sterke milieu- en rugwind. Uitgaande van de solide basis van zijn traditionele oplossingen en een portfolio van blue-chip klanten, onderscheidt Ekopak zich van concurrenten in Europa met zijn "Water-as-a-Service" business model met hoge marges.
Net omwille van zo’n ronkend business model, kunnen de halfjaarresultaten op het eerste gezicht een beetje teleurstellend lijken. De omzet kwam inderdaad aanzienlijk lager uit dan KBC Securities had verwacht, terwijl de bedrijfskasstroom in lijn met de schattingen lag. Maar de onderliggende dynamiek is positief: de overgang naar meer recurrente inkomsten uit WaaS gaat sneller dan tot nu toe werd verwacht, en vertegenwoordigt nu al 6,3% van de totale omzet.
Ondanks de tragere omzetgroei is KBC Securities opgetogen over die versnelde overgang, aangezien die zal resulteren in meer kwalitatieve, recurrente inkomsten in de toekomst. De resultaten van vandaag bevestigen daarom opnieuw de aantrekkelijkheid van het WaaS-bedrijfsmodel dat een verbluffende EBITDA-marge van 71% realiseerde. Dat is meer dan de vooropgestelde (en door KBCS verwachte) marge van 67% voor de toekomst. Tijdens de analistenconferentie van deze ochtend hoopt KBCS meer te leren over de pijplijn voor de tweede jaarhelft (splitsing WaaS/niet-WaaS) en de verdere toewijzing van de 56 miljoen euro cash opbrengst van de IPO.
Het advies voor het Ekopak-aandeel blijft "Opbouwen”, met een koersdoel van 18,5 euro.