ma. 19 sep 2022

Vanmorgen maakte Ekopak zijn halfjaarresultaten bekend. WaaS (Water As A Service) blijft aan de hoge verwachtingen voldoen, zo blijkt. De omzetstijging met 67% ging hand in hand met het behoud van hoge marges (67% EBITDA-marge). “Niet-WaaS” stelde wat teleur omdat er 0,6 miljoen euro extra kosten genomen werden op de opstart van nieuwe projecten (bv. Waterkracht). Ook meldt Ekopak nog dat het het Franse H20 Production overnam, weet KBC Securities-analist Olivier Vandewoude.
Ekopak?
Ekopak is goed gepositioneerd om te profiteren van de wereldwijde verschuiving naar circulair watergebruik. Met haar WaaS-model met hoge marges onderscheidt zij zich van haar concurrenten in een proces dat al sinds 1997 gestaag werd opgebouwd. De groep sloeg sinds 2013 de richting van circulair watergebruik in en heeft sindsdien referentieprojecten bij blue chip-klanten in de voeding- en drankenindustrie en in de chemie en farmasector toegevoegd. Sinds 2013 heeft Ekopak dat gestructureerd via een Design & Build-aanpak, maar zette recent een stap voorwaarts met “Water-as-a-Service” (WaaS).
Dat wil zeggen dat Ekopak de waterzuiveringsinstallatie ontwerpt en bouwt (zoals ook voor “Non-WaaS”), maar deze ook financiert, onderhoudt en exploiteert op basis van een langetermijncontract. In wezen koopt de klant "water" als eindproduct, maar op een veel duurzamere manier dan door gewoon grondwater op te pompen of via de kraan te verbruiken.
Dat WaaS-model biedt klanten de mogelijkheid om de waterkost voor de komende 10 jaar vast te leggen, met een kostendaling tot 30 à 40% mogelijk in vergelijking met de zuivering en het gebruik van oude waterbronnen. Tegelijkertijd verbeteren ze de ESG-metriek door een circulair gebruik van eerder geloosd afvalwater. Er is dus geen investering nodig, net zomin personeel opgeleid moet worden.
Voor Ekopak zullen deze WaaS-contracten een terugkerende inkomstenstromen opleveren voor een periode van 10 jaar, met de optie tot verlenging. Aangezien de wateroplossingen worden geassembleerd in modulaire containers, wordt het product bovendien ook beschouwd als schaalbaar én aanpasbaar. Dat moet zich vertalen in hogere marges voor de WaaS-oplossingen dan voor de niet-WaaS-oplossingen, waardoor Oliver Vandewoude hoge groei in winst en kasstroomgeneratie in de komende jaren verwacht.
Cijferoverzicht
De groepsomzet steeg dus met 67% op jaarbasis tot 7,4 miljoen euro. Dat is een zucht boven de verwachtingen van Olivier Vandewoude, die mikte op 7,2 miljoen euro. Dat weliswaar kleine verschil wordt verklaard door het niet-WaaS segment, dat met 6,2 miljoen euro omzet zo’n 0,2 miljoen euro meer omzet draaide dan verwacht.
De bedrijfskasstroom (EBITDA) bleef negatief op -0,5 miljoen euro, terwijl Olivier Vandewoude op een positieve 0,4 miljoen euro mikte. Het verlies wordt voor het grootste deel verklaard door kosten die rechtstreeks verband houden met de voorbereiding van het Waterkracht-project, maar waar Olivier Vandewoude (nog) geen rekening mee hield. Zonder deze kosten steeg de EBITDA met 12% op jaarbasis.
De EBITDA-marge van de WaaS-afdeling bleef erg hoog op 67%, terwijl de marge in de niet-WaaS afdeling een magere 2% was. Daardoor bleef de bedrijfswinst (EBIT) negatief op 1,2 miljoen euro, terwijl de nettowinst 1 miljoen in het rood belandde. Dat is normaal voor een jong bedrijf zoals Ekopak, meent Olivier Vandewoude.
Nieuwe acquisitie
De groep liet vandaag ook weten dat het Franse H20 Production werd overgenomen. Dat bedrijf draait zo’n 2,5 miljoen euro jaaromzet, wat in de boeken zal worden opgenomen vanaf 1 september 2022. Groot is het doelwit niet, maar strategisch des te meer. Volgens het management werd er een bedrag van ongeveer 5 miljoen euro op tafel gelegd.
Ekopaks vooruitzichten
De zogenaamde outlook is ongewijzigd gebleven. Er wordt nog altijd gemikt op een 3-cijferige groei (dat leest u goed: meer dan 100%) voor de WaaS-afdeling, tegenover een dubbelcijferige groei voor ‘Niet-WaaS”. De ondertekende WaaS-contracten vertegenwoordigen een gegarandeerde jaaromzet van 3,2 miljoen euro, wat de forse groeicijfers helpt te verklaren. Er werd geen voorspelling gegeven voor de winstgevendheid (EBITDA) omdat dat vandaag niet relevant is in de ontwikkeling en uitbouw van de bedrijfsactiviteiten naar de toekomst toe.
Zo bijvoorbeeld liggen de voorbereidingen voor het Waterkracht-project op schema om volgens de schattingen operationeel te zijn in 2025. Dat project omvat de joint-venture tussen Ekopak, PMV en water-link en heeft als doel het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot proceswater voor de Antwerpse sites van TotalEnergies.
Het contract tussen water-link en TotalEnergies is een belangrijke mijlpaal in het Waterkracht project, dat vanaf 2025 jaarlijks zo’n 20 miljard liter circulair proceswater wil produceren en leveren in de haven van Antwerpen. Jaarlijks gaat het om 9 miljard liter circulair proceswater, het equivalent van het watergebruik van 280.000 inwoners, met Ekopak als technologieleverancier.
KBC Securities over Ekopak
De WaaS-activiteiten voldeden aan de verwachtingen van Olivier Vandewoude, zowel wat betreft omzet als marges. Niet-WaaS stelde op het eerste gezicht teleur in termen van EBITDA, omwille van de 0,6 miljoen euro extra kosten gemaakt voor het opstarten van nieuwe projecten (bv. Waterkracht). Maar dat is een kortetermijngegeven dat eigen is aan groeibedrijven en dus maakt Olivier Vandewoude zich geen zorgen.
Hij verwelkomt de nieuwe overname in Frankrijk omdat het een goede en onmiddellijke toevoeging betekent in termen van omzet én omdat het aantoont dat Ekopak zijn expansie in Frankrijk serieus neemt. Gezien de sterke prestaties van de afgelopen weken is het aandeel echter redelijk correct gewaardeerd, zodat het advies vandaag teruggebracht wordt van "Kopen” naar “Houden” bij ongewijzigd koersdoel van 19,5 euro.
Ekopak organiseert vanavond in het Havenhuis Antwerpen trouwens een Capital Markets Event, waar meer kleur wordt gegeven aan toekomstige projecten. Olivier Vandewoude juichen dit initiatief toe, aangezien er zeer weinig financiële informatie over Waterkracht bekend wordt gemaakt.
