ma. 22 mrt 2021

Sinds vandaag krijgt u een andere BEL20-index te zien dan vrijdag, want voorbeurs voerde Euronext de aangekondigde wijzigingen door. Op 10 maart (de afsluitingsdatum) werd namelijk duidelijk dat de BEL20-stoelendans dit jaar niet één, maar wel twee nieuwkomers bracht. Barco en ING moesten plaats ruimen voor Elia en Melexis.
Herschikking
Elk jaar kijken beleggers in maart uit naar de bekendmaking van de jaarlijkse herziening. De kans bestaat namelijk steeds dat de mogelijke veranderingen een stevige impact hebben op de BEL20-index en, in navolging, op hun beleggingsportefeuille. Maar hoe gaat die herschikking nu precies in zijn werk?
Uiteraard is de herschikking niet volkomen willekeurig, maar moet er aan een aantal regels voldaan worden. Een kort overzicht:
- Om in aanmerking te komen voor een positie in de BEL20-index, moeten de ondernemingen Euronext Brussel als referentiemarkt hebben. De huidige deelnemende vennootschappen met een andere referentiemarkt dan Euronext Brussels, kunnen opgenomen blijven zolang hun personeelsbestand in België minstens 15% van het groepstotaal vertegenwoordigt.
- Op de afsluitingsdatum worden de bedrijven die in aanmerking komen gerangschikt op basis van hun free float marktkapitalisatie. Die wordt berekend door de marktkapitalisatie te vermenigvuldigen met de free float factor (verhouding tussen alle aandelen minus het aantal die geacht worden niet vrij verhandelbaar te zijn, afgerond op de dichtstbijzijnde 5%-schijf).
- Om in de BEL20-index te worden opgenomen, moeten ondernemingen een omloopsnelheid van de vrij beschikbare aandelen (“free float velocity”) van minstens 35% hebben (25% in het geval een bedrijf al in de index werd opgenomen). Dat betekent 35% van het totale aantal aandelen vermenigvuldigd met de free float factor berekend over de 12 maanden voorafgaand aan de afsluitingsdatum.
- Voor de jaarlijkse evaluatie van de BEL20 wordt van de aandelen verwacht dat zij voor het aantal vrij verhandelbare aandelen een marktkapitalisatie hebben die hoger is dan het niveau van de BEL20 vermenigvuldigd met 300.000 (het uitstapniveau is vastgesteld op de BEL20 maal 200.000).
- Ondernemingen met een rangorde van 1 tot 18 worden automatisch geselecteerd. Bestaande leden die niet aan deze criteria voldoen of onder plaats 22 zijn gedaald, zullen uit de BEL20-index worden verwijderd. De laatste twee bedrijven zullen worden geselecteerd uit de bedrijven die tussen positie 19 tot 22 staan
Impact
Aangezien Elia en Melexis de nieuwkomers zijn, krijgen zij uiteraard het meeste aandacht. Maar zoals De Tijd aangeeft zullen de netbeheerder en chipproducent slechts 4% uitmaken van de aandelenkorf. Met ING verlaat echter één van de zwaargewichten de BEL20, want door een stevige rally (en enkele kronkels in het reglement) maakte de Nederlandse bank 19% uit van de index. Maar de beurs oordeelde nu eenmaal dat de groep niet langer voldeed aan de minimum vereiste om 15% van zijn personeelsleden in ons land tewerk te stellen.
Gevolg is dat de resterende leden een groter gewicht krijgen. Naast de twee oudgedienden KBC (12,1%) en AB InBev (11,8%), komt nu ook Argenx zich bovenaan de index roeren. Het Gentse biotechbedrijf maakt, grotendeels door de exit van ING, vanaf nu 11% uit van de BEL20. Uiteraard hebben de fors gestegen beurskoers en het groter aantal uitstaande aandelen (dankzij kapitaalrondes) daar ook een invloed op gehad.
De mening van KBC Securities
Een tijdje geleden voorspelde KBC Securities al dat Barco uit de index zou verdwijnen. Op basis van de berekeningen werd namelijk duidelijk dat het bedrijf gezakt was onder positie 22 en dus volgens de regels verwijderd zou kunnen worden. Elia was volgens KBCS ook de meest waarschijnlijke kandidaat om Barco te vervangen. De energiegroep scoorde namelijk beter in termen van free float gecorrigeerde markt én had ook een voldoende hoge omloopsnelheid (>35%) om in de index te worden opgenomen.
De impact van zo’n herschikking is volgens KBC Securities echter erg beperkt. De bedrijven in kwestie mogen hun briefpapier aanpassen met het Euronext-logo en de nieuwelingen ontvangen ‘een welgemeende proficiat’. Mogelijk volgt er net dat ietsje meer coverage, al worden Melexis en Elia al redelijk goed opgevolgd.