wo. 15 jun 2022

Elia lanceert zijn langverwachte kapitaalverhoging. Het betreft een openbaar aanbod aan de bestaande aandeelhouders en aan de houders van een extralegaal voorkeurrecht voor een maximumbedrag van ongeveer 590 miljoen euro. Het verse geld moet de organische groei van Elia financieren, waarvan 300 miljoen euro naar België gaat en 200 miljoen euro naar Duitsland. KBC Securities is betrokken bij de operatie en schort daarom het advies en koersdoel op, meldt financieel-econoom Tom Simonts.
Kapitaalverhoging
Elia wil 590 miljoen euro vers kapitaal ophalen aan 124,5 euro per aandeel, zo’n 12,94% korting ten opzichte van de slotkoers. Dat zal gebeuren op basis van 2 nieuwe aandelen in ruil voor 29 voorkeurrechten. Bij de sluiting van de handel op 15 juni zullen aan de bestaande aandeelhouders één voorkeurrecht per aandeel worden toegekend, dat verhandelbaar zal zijn gedurende de hele inschrijvingsperiode voor de rechten, die loopt tot 23 juni om 16u. Voorkeurrechten die tijdens de inschrijvingsperiode niet worden uitgeoefend, zullen nadien worden omgezet in een gelijk aantal scrips en te koop worden aangeboden in een private plaatsing bij institutionele beleggers.
Het verse geld moet de organische groei van Elia financieren, waarvan 300 miljoen euro naar België gaat en 200 miljoen euro naar Duitsland. Het restant zal worden gebruikt voor de algemene bedrijfsdoeleinden van de Elia groep. Referentieaandeelhouders Publi-T (44,82%) en Publipart (3,32%) zullen pro rata inschrijven om hun huidige belang te verdedigen.
Wie of wat is Elia nu weer?
Elia is als transmissienetbeheerder (TNB), zowel actief in de Belgische als in de Duitse elektriciteitssector. De kernactiviteiten omvatten het beheer van de infrastructuur, de 24/7 controle van het elektriciteitssysteem en de ontwikkeling van de elektriciteitsmarkt in de EU.
Meer concreet vervoert Elia op de elektriciteitsmarkt elektrische stroom van producenten (elektriciteitsproducenten zoals kerncentrales, wind- of zonneparken, enz.) via het elektriciteitsnet naar regionale distributienetbeheerders (DNB) die de elektriciteit via de distributienetten op midden- en laagspanning naar de consument brengen. Het is met andere woorden verantwoordelijk voor de transmissienetten op hoge en zeer hoge spanning. De markt waarin het actief is, is een wettelijk monopolie en dus is de Elia groep onderworpen aan specifieke wettelijke kaders die het bedrijfsmodel en het beheer van de tarieven regelen.
Drie belangrijke verantwoordelijkheden
- Via het beheer van de infrastructuur moet Elia het huidige net versterken en nieuwe gebieden ontwikkelen om het net uit te breiden. Momenteel vormt de integratie van hernieuwbare energiebronnen (HEB) een grote uitdaging voor alle TNB's.
- Verantwoordelijkheid over de controle van het systeem, waar het een evenwicht moet creëren tussen vraag en aanbod in een steeds complexere omgeving. De opkomst van gedecentraliseerde energieproductie, het feit dat consumenten steeds meer prosumenten worden en de toenemende digitalisering maken het moeilijker om een betrouwbare bevoorrading te verzekeren.
- Het ondersteunen van de overgang van een nationale naar een internationale energiemarkt. Door zijn interconnectiecapaciteit te verhogen, neemt de Elia groep deel aan de ontwikkeling van een steeds meer eengemaakte EU-markt en een concurrentiële en betrouwbare omgeving, aangezien Elia strategisch gevestigd is in zowel België als Duitsland. De kernactiviteiten zijn het beheer van de infrastructuur, het beheer van het elektriciteitssysteem en de ontwikkeling van de EU-elektriciteitsmarkt.
België: tandje bij in offshore infrastructuur
Elia beheert het hoogspanningsnet van 30.000 tot 380.000 volt en beschikt over een elektriciteitsnet met een lengte van 8.495 kilometer. Het net telt 800 hoogspanningsstations en 22.000 hoogspanningsmasten en bestrijkt een oppervlakte van 30.528 km².
De Belgische regering voert haar inspanningen op het vlak van offshore-windenergie op. Elia Transmission Belgium (ETB) speelt daarin een sleutelrol met (onder meer) het prestigieuze Energy Island. Gedreven door de ambities op het vlak van offshorewindenergie, de behoefte aan meer interconnectiviteit en de noodzakelijke netversterkingen, staat het Belgische elektriciteitsnet aan het begin van een enorme transformatie.
De Belgische offshore-energieproductie moet verhogen en dus gaat de overheid investeren in een begeleidend energie-eiland in de Noordzee. Dat moet de windmolenparken via een energie-eiland op het net aansluiten. Het multifunctionele eiland vergt een grotere investering in vergelijking met de alternatieven, maar verhoogt de totale kostprijs voor de verbruiker niet. Het eiland is naar verluidt meer 'future proof' aangezien het de offshore-energie naar ons land kan brengen en tegelijkertijd ook een belangrijke rol kan spelen in de verbinding van het Belgische net met andere landen, zoals het VK. Het nieuwe eiland moet medio 2026 klaar zijn, zodat de nieuwe windparken vanaf 2027 kunnen worden aangesloten.
Aangevuld met grote interne projecten zoals Ventilus en Boucle du Hainaut, resulteert dat in een aanzienlijke opname van toekomstige investeringen. En samen met alle andere investeringsprojecten wordt verwacht dat hierdoor de gereguleerde basis (RAB) tegen 2030 zal verdubbelen, wat een hefboomeffect zal hebben op de inkomsten van Elia.
Duitsland: energiewende op volle snelheid
50Hertz, waarin Elia voor 80% participeert, is een van de vier Duitse TNB's, naast Amprion, TenneT en TransnetBW (eigendom van EnBW), dat actief is in het noordoosten van Duitsland. 50Hertz beheert een elektriciteitsnet van 380.000 tot 420.000 volt met een lengte van 10.200 kilometer elektriciteitskabels, 65 hoogspanningsstations en 13.740 hoogspanningsmasten. Het beslaat een oppervlakte van 109.619 vierkante kilometer met 19 miljoen mensen en bedrijven, wat 20% van het Duitse BBP vertegenwoordigt. 50Hertz is daardoor de grootste exporteur in Duitsland en Europa, met een export van 40 TeraWattUur per jaar.
Het Duitse elektriciteitsnet wordt gereguleerd door de Bundesnetzagentur (BNetzA). Naast de belangrijkste verantwoordelijkheden die vergelijkbaar zijn met die van andere Europese TNB's, is 50Hertz ook verantwoordelijk voor de aansluitingvan het elektriciteitsnet op de hernieuwbare energiebronnen afkomstig van de offshorewindmolenparken in de Baltische Zee. De onderneming heeft een vitale functie gezien haar strategische ligging om het net ook met Denemarken, Polen en Tsjechië te verbinden. 50Hertz is tot dusver een dominante groeimotor geworden binnen de Elia groep gezien zijn belangrijke rol in de massale energietransitie in Duitsland en de mogelijkheid om via een holding gebruik te maken van het toegestane rendement op eigen vermogen.
Niet-gereguleerd: de zoektocht naar externe groei
Elia groep is meer dan alleen de gereguleerde TNB-activiteiten. Het beheert naast zijn TNB-activiteiten in België en Duitsland ook nog andere activiteiten, die niet-gereguleerd zijn. Sinds de herstructurering van de groep in 2019 heeft Elia Group een specifiek niet-gereguleerd segment gecreëerd om zijn ambities op het vlak van anorganische groei zeer scherp te krijgen: Elia Grid International (EGI) biedt onafhankelijke consultancy- en engineeringdiensten voor derden op de internationale energiemarkt. Als filiaal van de Elia groep kan EGI bouwen op de jarenlange ervaring van zowel Elia als 50Hertz, aangezien het een 50/50 joint venture is tussen Elia en 50Hertz.
