di. 14 mei 2019

De Franse energiereus Engie (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 16 EUR) publiceerde deze ochtend resultaten voor het eerste kwartaal van 2019. Analist James Van Maerrem analyseerde het rapport en werpt ook een blik op de strategie van de groep.
Resultaten
De omzet steeg met 7,2% op jaarbasis tot 18,2 miljard EUR, maar desondanks moest Engie onderliggend terrein afstaan. De operationele bedrijfskasstroom daalde met 4,8% tot 3,12 miljard EUR. De reden hiervoor is tweeledig: enerzijds was er de zachte winter in Frankrijk en België, waardoor de energievraag een stuk lager lag, en viel er minder neerslag, wat een impact had op de waterkrachtcentrales. Anderzijds kampt Engie nog steeds met gesloten Belgische kernreactoren. Niks nieuws dus. Het aandeel noteert zelfs zo'n 55 basispunten hoger. Hoewel Engie slecht uit de startblokken is geschoten, stelt het bedrijf de markt gerust door de jaardoelstellingen te bevestigen. Het rekent erop dat de drie Belgische kernreactoren binnenkort opnieuw operationeel actief zijn.
Strategie
- Steenkoolcentrales
- Engie is van plan om zijn kolencentrales in Thailand, Duitsland en Nederland te verkopen. In Duitsland baat Engie drie kolencentrales uit, in Nederland is dat er één. De resulterende productiecapaciteit van de groep zou hierdoor met 2% worden verlaagd. De geplande desinvesteringen liggen in lijn met de strategie richting een koolstofarme energieproductie, al heeft het Franse nutsbedrijf nog steeds kolencentrales in Chili, Brazilië en Marokko.
- Kerncentrales in België
- In een interview met L'Echo en De Tijd op vrijdag 10 mei besprak de voorzitter van de raad van bestuur, Jean-Pierre Clamadieu, de toekomst van de nucleaire activiteiten van Engie in België. Officieel zal België alle kernreactoren geleidelijk uitfaseren tegen 2025.
Volgens ENTSO-E - het Europese netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit - waren de kerncentrales in 2018 verantwoordelijk voor 38% van de totale energieproductie in België. Hoewel dat aandeel relatief hoog is, heeft ons land de afgelopen jaren te kampen gehad met nucleaire uitval om onderhouds- en veiligheidsredenen. Bij gebruik op volle capaciteit zou kernenergie tot 65% van de stroomopwekkingsmix van het land kunnen leveren.
Het management van Engie is van mening dat de energietransitie aanzienlijke investeringen zou vergen om het vanaf 2025 zonder kernenergie te kunnen doen. In werkelijkheid rekent Engie erop dat 3 (van de 7) reactoren een levensverlenging krijgen: Tihange 3, Doel 4 en Tihange 1. De beslissing is politiek getint en de voorzitter hoopt in 2020 een deal te krijgen van de nieuwe Belgische regering.