wo. 6 feb 2019

In tegenstelling tot andere grote oliemaatschappijen die al cijfers rapporteerden, kon Equinor niet de (hooggespannen) verwachtingen niet inlossen.
In het vierde kwartaal steeg de nettowinst tot 1,54 miljard USD (t.o.v. 1,31 mld USD een jaar eerder), maar die lag wel 16% onder de consensusverwachting. Het verschil lag in de lagere gerealiseerde olieprijzen (hogere korting ten opzichte van de referentieprijs) en lager dan verwachting tradinginkomsten. De productievoumes lagen iets hoger dan vorig jaar.
Het Noorse staatsoliebedrijf trekt zijn kwartaaldividend op met 13% (van 0,23 USD naar 0,26 USD per aaandeel), met dank aan de sterke operationele kasstroomgeneratie. De schuldgraad zakte verder van 25,7% naar een zeer comfortabele 22,2%.
De visie van KBC Asset Management
Analist David Duchi hecht minder belang aan het kwartaalrapport dat onder de lat uitkwam, omdat de misser vooral is ingegeven door eenmalige elementen. Belangrijker zijn de herziene vooruitzichten die Equinor publiceerde, wat beleggers meer zicht geeft op de toekomst.
- Equinor heeft genoeg aan olieprijs van 50 USD om inkomsten en uitgaven in de periode 2019-2021 in evenwicht te houden;
- Equinor rekent op een jaarlijkse gemiddelde productiegroei van 3% voor periode 2019-2025 (vs. 3 à 4% voor 2017-2020);
- Zoals verwacht komt er nog geen aandeleninkoopprogramma, maar Equinor laat de optie duidelijk wel open voor de toekomst. Het dividendrendement van 4,5% ligt lager dan bij Europese sectorgenoten (5,4%).
Equinor blijft een interessant aandeel maar het opwaarts potentieel is groter bij Europese sectorgenoten.
Het advies voor de aandelen van Equinor is "Kopen", het koersdoel bedraagt 215 NOK.