vr. 17 jul 2020

Beter dan verwachte omzet- en margecijfers zouden het aandeel Ericsson, dat reeds volledig hersteld was van de Covid-inzinking, verder moeten ondersteunen. De netwerkdivisie was (opnieuw) de uitblinker met een bruto-marge van 40,5%. Ondanks de afschrijvingen die vorige maand werden geboekt op de Chinese 5G-contracten blijft de rentabiliteit (operationele marge 14,1%) van de divisie overeind. Ook de consultancy ('Digital Services') en outsourcingafdeling ('Managed Services') presteerden naar behoren waardoor het de eigen doelstellingen kon herbevestigen. Voor 2020 mikt Ericsson op een groepswijde operationele marge van minstens 10% om die tegen 2022 te zien stijgen naar 12 à 14%.
Mobiele investeringen blijven doorgaan
Ondanks covid-19 blijven de telecomoperatoren hun investeringen in het mobiele netwerk verder uitbreiden; de omzet in Noord-Amerika en Noord-Oost Azië steeg (op jaarbasis) met respectievelijk 4 en 20%. Ericsson blijft volgens KBC Asset Management een goede manier om in te spelen op de uitbouw van het mobiele 5G-netwerk. Om dat te illustreren overlopen ze (in volgorde) nog eens kort de voornaamste concurrentie/bedreigingen:
- Huawei: het lijkt onwaarschijnlijk dat het Chinese bedrijf, onder Amerikaanse druk, nog een belangrijke rol zal spelen in de uitbouw van datanetwerken in Westerse landen. De recente beslissing van de Britse regering om Huawei volledig te weren tegen 2027 bevestigt deze trend. Bovendien zullen de Amerikaanse sancties beginnen wegen op de operationele gang van zaken bij het bedrijf nu Huawei langzaam maar zeker door zijn voorraad aan cruciale (Amerikaanse) chiponderdelen zit.
- Nokia: de 5G-technologie van Nokia kan voorlopig niet wedijveren met Ericsson; de Finnen moeten eerst een belangrijke inhaalbeweging maken qua chipontwerp voor hun basisstations. Het gerucht dat Verizon, een belangrijke en trouwe Nokia-klant, zou overwegen om Nokia in te wisselen voor Ericsson woog de voorbije weken op het aandeel.
- Samsung: de Zuid-Koreanen steken hun ambities niet onder stoelen of banken maar hun productportefeuille reikt voorlopig niet verder dan de radioantennes waardoor ze buiten hun thuisland voorlopig maar moeilijk voet aan de grond krijgen.
- Japan: het land probeert het vacuüm dat werd achtergelaten door Huawei op te vullen met een eigen alternatief. Japan vormde een consortium rond lokale bedrijven NEC en NTT die versneld zullen investeren in een eigen 5G-portfolio.
- vRAN: de 'virtualisering' van het mobiele netwerk is een trend die de traditionele verkopers van geïntegreerde oplossingen (Nokia/Ericsson/Huawei) op termijn onder druk kan zetten. In navolging van het vaste netwerk (en servers) zal ook het draadloze netwerk in de toekomst in de eerste plaats beheerd en geoptimaliseerd worden met software die draait op standaard ('commodity') hardware die onderling vlot inwisselbaar/vervangbaar is. Amerikaanse spelers zoals Altiostar en Mavenir leggen zich hier specifiek op toe.
Overname?
De laatste tijd zijn geruchten over een (gedeeltelijke) Amerikaanse overname van Ericsson en/of Nokia niet uit de lucht. Amerikaanse bedrijven (Cisco, Qualcomm, …), die zich liever concentreren op software/IP met hoge marge's, hebben echter herhaaldelijk aangegeven niet geïnteresseerd te zijn. Bovendien mogen we verwachten dat de Europese Unie/Europese bedrijven zich in de toekomst assertiever zullen opstellen, in het bijzonder in strategische technologie-dossiers zoals 5G. Sowieso lijkt deze speculatie een slechte basis om een investment case op te bouwen. De huidige waardering van het aandeel op basis van de verwachtingen voor 2021 (1.1x Sales, 8.9x EBITA and 17.3x P/E) zijn wel voldoende om het “Kopen”-advies en koersdoel van 97 Zweedse Kroon te herhalen.
