do. 18 jul 2019

Groot nieuws bij GrandVision, bekend van het Pearle-merk, want EssilorLuxottica overweegt om het 76,7%-belang van eigenaar HAL Trust over te nemen voor 28 euro per aandeel. Hoewel er nog niets beslist is, staat met de overname wel de creatie van een volledig geïntegreerde speler in de steigers (brillen + glazen + verdeelnetwerk). Het nieuws sijpelde gisteren al in de koers (+8% tot 22,9 euro) en is goed voor een premie van 33%. De koers reageert vandaag erg positief (+10,3%).
Beursexit een zekerheid?
Een deal is nog lang niet zeker, want er moeten een pak voorwaarden vervuld worden. Na afronding van de transactie is het wel de bedoeling dat EssilorLuxoticca een bod gaat uitbrengen op alle aandelen van Grandvision, die het op dat moment nog niet in handen zal hebben.
Vanuit strategisch oogpunt meent KBC Securities-analist Alan Vandenberghe dat een dergelijke fusie zinvol is, omdat het een geïntegreerde speler (lenzen, monturen en retail) creëert. Luxottica's voetafdruk in retail (voornamelijk in de VS) zou relatief complementair zijn aan die van GrandVision (Azië en Amerika waren goed voor 12% van de omzet in 2018).
Daarnaast lijkt de biedprijs meer dan fair te noemen, aangezien die een premie vertegenwoordigt t.o.v. alle waarderingsstandaarden en ook hoger ligt dan de hoogste beurskoers die GrandVision sinds de beursintroductie liet optekenen. Daarom vindt KBCS dit een zeer interessante uitstapmogelijkheid voor HAL Trust.
Een fusie tussen beide spelers zou volgens onze analist een gigant in de optische industrie creëren. Niettemin moet rekening worden gehouden met de relatieve omvang, aangezien EssilorLuxoticca een omzet genereert van bijna 16 miljard euro en een bedrijfskasstroom (EBITDA) van meer dan 3 miljard euro. De groep heeft een marktwaarde van 50 miljard euro, terwijl Grandvision duidelijk een hele maat kleiner is. Het draait een omzet van 3,7 miljard euro, waaruit het 576 miljoen euro EBITDA puurt en het heeft een marktwaarde van 5,8 miljard euro (12% van de bieder).
Om een onvoorwaardelijke goedkeuring te krijgen voor de fusieplannen op antitrustgebied, meent KBCS dat het grootste risico kan voortvloeien uit een te groot marktaandeel in de optische kleinhandel in Europa. Maar dat risico is beperkt, aangezien de winkels van Luxottica voor 75% in de VS zijn gevestigd en de resterende 25% afkomstig is van Azië, Europa en Latijns-Amerika. Essilor had geen retailkanaal.
Als er zich al problemen voordoen, gelooft KBCS dat die voor de gecombineerde groep beheersbaar zijn. Wat volgens onze analist het meest frappant is, is de timing van de toenaderingspoging, aangezien de huidige lopende fusie tussen Essilor en Luxottica verre van soepel verloopt en het bedrijf nog steeds op zoek is naar een nieuwe CEO.
De mening van KBC Securities
Analist Alan Vandenberghe vindt het bod dus een zeer interessante uitstapmogelijkheid voor HAL en kent een gewicht toe van 40% aan een "no deal"-scenario en 60% aan een “fusiescenario”. Het koersdoel stijgt daarom van 20 naar 25 euro en het advies gaat van “Houden” naar “Opbouwen”. Noteer dat de weging van elk scenario kan evolueren op basis van nieuwe informatie.
Impact op eigenaar HAL Trust
HAL Trust zelf is natuurlijk ook betrokken partij. Die bracht GrandVision in 2015 naar de beurs aan 20 euro per aandeel en beleefde er sindsdien nog maar weinig plezier aan. Het is HAL’s grootste belang met een waarde van 4,47 miljard euro (36,6% van de intrinsieke waarde). Dat kan, ingeval van een succesvolle verkoop, richting 5,46 miljard euro evolueren. Door een gewicht van 40% toe te kennen aan het "no deal"-scenario en 60% aan het fusiescenario zou de intrinsieke waarde 157 euro per aandeel bedragen. Dat cijfer zou echter wel voor een aanzienlijk deel uit cash bestaan, iets waar beleggers liever geen premie voor willen betalen en wat de vraag zal oproepen hoe en wanneer er een nieuwe bestemming voor zal kunnen worden gevonden. Het nieuws heeft geen impact op de investment case van Hal Trust bij KBCS. Het "Opbouwen"-advies en koersdoel van 150 euro per aandeel worden bevestigd.