di. 23 feb 2021

Volgens berichten in Het Financieele Dagblad hangt de overname van GrandVision door EssilorLuxottica aan een zijden draadje. Beide partijen stonden gisteren opnieuw tegenover elkaar voor een Amsterdamse rechtbank. EssilorLuxottica stelt dat GrandVision tijdens de Covid-19-crisis niet correct heeft gehandeld en dat de aanpak in strijd was met de overeenkomst. Dat kan EssilorLuxottica het recht geven om af te stappen van de deal. KBC Securities-analist Alan Vandenberghe blijft ervan overtuigd dat de deal uiteindelijk zijn finaal beslag zal krijgen.
Even opfrissen
Op 18 juli 2019 kreeg GrandVision te horen dat EssilorLuxottica overweegt om het 76,7%-belang van eigenaar HAL Trust over te nemen voor 28 euro per aandeel. Met de overname staat de creatie van een volledig geïntegreerde speler in de steigers (brillen + glazen + verdeelnetwerk). Het bod impliceerde een premie van 33% op de toenmalige slotkoers.
Een deal was van in het begin onzeker, want er moet aan heel wat voorwaarden worden voldaan. Na afronding van de transactie is het wel de bedoeling dat EssilorLuxottica een bod uitbrengt op alle aandelen van GrandVision die het op dat moment nog niet in handen zal hebben. En dat GrandVision dus van de beurs verdwijnt.
Covid-19 door de bril van GrandVision
Naast de verwachte tegenwind van de regelgever, kwam ook de coronapandemie extra stokken in de wielen steken. In april 2020 daalde de omzet van GrandVision met meer dan 80% op jaarbasis, maar in mei verbeterde dat tot -55% en -20% in de eerste week van juni. Midden juni waren zo'n 80% van de winkels van de groep weer operationeel, tegenover zo'n 40% in april.
Kandidaat-overnemer EssilorLuxottica bleef naar eigen zeggen echter in het ongewisse over de maatregelen die GrandVision nam om de pandemie te bestrijden en zocht verhaal bij de Nederlandse justitie om alsnog inzage te krijgen in de data. GrandVision en meerderheidsaandeelhouder HAL argumenteren op hun beurt dat het om commerciële informatie gaat die vooral gevoelig ligt als de deal niet zou doorgaan.
Ondertussen zette het omzetherstel bij de brillenboer zich in het derde kwartaal ook door in het vierde kwartaal. De omzet dikte toen met 1,1% aan (+0,8% op vergelijkbare basis), dankzij een forse groei van de omzet uit e-commerce (+85%). Die groei ging gepaard met een hogere EBITDA-marge. Voor 2021 mikt de groep op een EBITA-marge van 7,5%. De nettoschuld van 539 miljoen euro is ondertussen ver onder het door de Italianen vereiste maximum niveau van 955 miljoen euro gezakt. Punten in het voordeel van een deal dus.
Toegevingen aan Europa
Om groen licht te krijgen voor de overname deed de groep midden februari bovendien nog een voorstel aan de Europese Commissie om enkele winkels in drie EU-landen af te stoten. De commissie had EssilorLuxottica vorig jaar bevolen om winkels te verkopen in Nederland, België, Frankrijk en Italië. Alweer punten in het voordeel van een deal dus.
De visie van KBC Securities
De GrandVision-saga gaat dus verder, maar analist Alan Vandenberghe blijft ervan overtuigd dat er sterke argumenten zijn voor de deal en dus gelooft hij dat die ook zal doorgaan. Vanuit strategisch oogpunt meent de analist dat een dergelijke fusie erg zinvol is, omdat ze een geïntegreerde speler (lenzen, monturen en retail) creëert. EssilorLuxottica's voetafdruk in de retail (voornamelijk in de VS) zou relatief complementair zijn aan die van GrandVision (Azië en Amerika waren goed voor 12% van de omzet in 2018). KBC Securities vindt het bod bovendien een zeer interessante uitstapmogelijkheid voor HAL Trust.
De demarche van EssilorLuxottica gisteren lijkt er echter op te wijzen dat de groep aanstuurt op een herziening van de voorwaarden. Gezien de prestaties van GrandVision en de evolutie van de aandelenkoersen van sectorgenoten is KBC Securities echter van mening dat daar maar weinig grond voor is.
Het advies voor GrandVision blijft bij KBCS onveranderd op “Kopen” met een koersdoel van 28 euro.