di. 13 sep 2022

Ontex' Zweedse sectorgenoot Essity liet in een korte verklaring weten dat het getroffen wordt door extra kostenstijgingen. Het noemt daarbij de sterke stijging van de elektriciteits- en gasprijzen en van de grondstoffen. Het bedrijf verklaarde dat het dat zal aanpakken door nieuwe uitgebreide prijsverhogingen en energieprijstoeslagen. Essity kondigde bij de bekendmaking van de resultaten over de eerste helft van 2022 reeds aan dat er bijkomende prijsverhogingen zullen worden doorgevoerd, meldt KBC Securities-analist Wim Hoste.
Invloed op Ontex
Essity en Ontex zijn beide bedrijven op het gebied van hygiëne en gezondheid. Ontex produceert, verkoopt en verdeelt zijn wegwerphygiëneproducten in meer dan 100 landen, zowel via toonaangevende retailmerken als onder zijn eigen merken.
Ontex’ resultaten
Ontex zag zijn aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) voor de kernmarkten in het tweede kwartaal met 57% dalen tot 19 miljoen euro, wat goed is voor een marge van 4,8%. Het bedrijf verwacht voor de volgende kwartalen een sequentiële verbetering van de aangepaste EBITDA-marge, zowel voor de kernmarkten als voor de groep in zijn geheel, aangezien de extra prijsverhogingen worden doorgerekend en de structurele kostenbesparingsmaatregelen resultaten blijven opleveren.
De aangepaste EBITDA-voorspelling van Ontex voor het volledige jaar 2022 voorziet een EBITDA van de kernmarkten van 100 tot 110 miljoen euro. Wim Hoste stelde de prognose naar aanleiding van de resultaten voor de eerste helft van het jaar neerwaarts bij van 111 miljoen naar 101 miljoen euro, binnen de bandbreedte van de bedrijfsvoorspelling. Merk op dat de blootstelling van Ontex aan elektriciteit voor 2022 bijna volledig vastligt en minder dan 2% van de totale kostenbasis vertegenwoordigt. De blootstelling aan gas is zeer beperkt aangezien gas niet echt wordt gebruikt in de industriële processen.
KBC Securities over Ontex
Wim Hoste verwacht dat de marges van Ontex in de tweede helft van het jaar sequentieel zullen beginnen te verbeteren. Dat is te danken aan een combinatie van een positief commercieel momentum, prijsverhogingen en kostenbesparingen (doelstelling: 4% van de kostenbasis/jaar). De rendabiliteit van Ontex werd de voorbije kwartalen aanzienlijk aangetast door een sterke kosteninflatie die het bedrijf gezien de looptijd van zijn contracten niet onmiddellijk aan de klanten kon doorrekenen, maar onze Wim Hoste blijft geloven dat de marges geleidelijk zullen herstellen. Op basis van de aantrekkelijke intrinsieke waardering op termijn handhaaft Wim Hoste het “Kopen”-advies en het koersdoel van 12 euro.
Het Ontex-aandeel is momenteel 6,1 euro waard (+0,2%)
