ma. 10 okt 2022

De dollar zet nog steeds de toon op de valutamarkten, nadat de munt al sinds midden augustus in de buurt van pariteit met de euro fluctueert. Dat symbolisch belangrijk niveau trok behoorlijk wat aandacht. Heel wat technische steunniveaus sneuvelden, maar symboliek ten spijt blijft de dollar ongestoord opstomen. De beleidsvergadering van de Federal Reserve in september zorgde finaal voor de genadeslag voor het euro/dollar muntpaar, dankzij een nieuwe renteverhoging (tot 3,25%) en een opwaartse bijstelling van de renteprognoses (van 3,8% tot 4,5 à 4, 75% in 2023).
Hogere rente, sterkere dollar
Dat nieuws zorgde voor een hernieuwde stijging van de Amerikaanse langetermijnrentes. In mensentaal: de markt verwacht dat de Federal Reserve de handrem zodanig optrekt dat de inflatie in een later stadium vanzelf zal afkoelen.
ECB trekt een sprintje in de staart van het peloton
Ondertussen startte de ECB een inhaalmanoeuvre. Frankfurt verhoogde de rente in juli met 50 basispunten en stak in september een tandje bij (+75 basispunten). KBC Economics verwacht voor oktober en december eenzelfde doortastend beleid.
Minstens even belangrijk is dat de ECB begin 2023 mogelijk de afbouw start van haar balans door obligaties die gekocht worden via het APP-inkoopprogramma en die op vervaldag komen niet langer te vervangen. De daadkracht van Frankfurt vertaalt zich ondertussen in een rentestijging: sinds het einde van de zomercorrectie noteert die vlot 200 basispunten hoger op korte termijn.
Euro gaat donkere wintermaanden tegemoet
De energiecrisis met in haar zog een nakende recessie verhindert de euro om van die extra rentesteun door de ECB te profiteren. De onzekerheid in de aanloop naar de traditioneel donkere en energie-intensieve wintermaanden blijft een cruciale factor voor de munt. Economisch gaat het in Europa sneller bergaf dan in de VS, waar de cijfers vooralsnog goed stand houden.
Het technisch plaatje van de euro oogt daarom zeker fragiel, al verdisconteert de munt ondertussen al behoorlijk wat slecht nieuws. Maar ook niet meer dan dat. Voor een volgehouden herstel van de eenheidsmunt moeten onder meer het vraagstuk omtrent het energietekort en de nog pijnlijkere recessie van tafel gehaald kunnen worden. Dat de markten erg volatiel blijven speelt natuurlijk ook niet in het voordeel van de euro, maar des te meer in het voordeel van Koning Dollar.
