do. 7 apr 2022

Het stond in de sterren geschreven en dat werd vandaag bewaarheid. De wereldwijde tankergroepen Euronav en Frontline gaan fusioneren. De ruilverhouding van de aandelen werd vastgelegd op 1,45 Frontline-aandelen voor elk Euronav-aandeel. Aan de slotkoers van Frontline van gisteren (84,3 Noorse kroon) impliceert dat een waarde van zo’n 12,7 euro per Euronav aandeel, tegenover een slotkoers van 10,63 euro per aandeel. Voorafgaand aan de fusie zal Euronav nog een dividend van 0,12 euro per aandeel uitkeren aan de aandeelhouders, zonder dat dat een impact gaat hebben op de ruilverhouding, weet KBC Securities-analist Olivier Vandewoude.
Harder, Better, Faster, Stronger?
De combinatie zou moeten resulteren in een aandeelhoudersstructuur waarbij de houders van Euronav ongeveer 59% van de gecombineerde groep zouden bezitten en de aandeelhouders van Frontline ongeveer 41%. De nieuwe groep zal door het leven gaan als Frontline en zal geleid worden door Hugo De Stoop, huidig CEO van Euronav.
De combinatie zou een toonaangevende wereldwijde onafhankelijke olietankeroperator zijn, met een marktkapitalisatie van meer dan 4,2 miljard dollar op basis van de marktwaarde van beide ondernemingen op 6 april, met een gigantische vloot die 69 VLCC-schepen, 57 Suezmax-schepen en 20 LR2/aframax schepen in bezit zou hebben. De synergievoordelen van de combinatie zijn in dit stadium nog niet gekwantificeerd, maar ze worden door het management “aanzienlijk” genoemd.
Euronav liet weten dat het nog voorbarig is om zich uit te spreken over het tijdstip waarop de potentiële combinatie zou kunnen afgerond zijn en dat er nog geen zekerheid is dat een definitieve overeenkomst tussen de partijen kan worden bereikt.
Frontline’s geschiedenis
Frontline vindt haar oorsprong in Frontline AB, dat in 1985 werd opgericht en van 1989 tot 1997 aan de beurs van Stockholm genoteerd was. Hemen Holding, een onderneming onder controle van de grootaandeelhouder en voorzitter John Fredriksen, werd in 1996 de grootste aandeelhouder van Frontline. In mei 1997 werd op de algemene vergadering van Frontline AB besloten haar zetel van Zweden naar Bermuda te verplaatsen en haar aandelen op de beurs van Oslo te noteren. Onder Fredriksen nam het bedrijf verschillende andere bedrijven over: London and Overseas Freighters (1997), ICB (1999), en Golden Ocean (2000), wat Frontline promoveerde tot de vierde grootste olietankerrederij ter wereld.
Begin 2012, na een langdurige terugval in de tankermarkt, voltooide Frontline een herstructurering door een aanzienlijke financiële injectie van Hemen Holding. Dat leidde tot de oprichting van een nieuwe onderneming, Frontline 2012 Ltd., dat 285 miljoen dollar eigen vermogen bij elkaar harkte, waarvan 50% afkomstig van Hemen Holding. Daarmee werden 15 van Frontline's schepen, waaronder vijf nieuwbouwcontracten, en de met die schepen samenhangende schulden en contractuele verplichtingen overgenomen. Na de herstructurering stootte Frontline geleidelijk oudere schepen af en de omvang van haar vloot verminderd, terwijl Frontline 2012 haar groeistrategie voortzette door overnames van nieuwbouwschepen in de segmenten droge bulk, gas, ruwe olie en geraffineerde producten.
In 2013 verwierf Frontline 2012 een groot belang in Avance Gas Holding, samen met de verkoop van acht VLGC nieuwbouwschepen aan Avance. Later werden de aandelen in Avance uitgekeerd aan de aandeelhouders van Frontline 2012. In 2014 fusioneerden Frontline 2012 en Knightsbridge Tankers hun cape size dry bulk nieuwbouwprogramma, in ruil voor aandelen. Knightsbridge fusioneerde later met Golden Ocean Group om een grootmacht in droge bulk te vormen. In 2015 verdeelde Frontline 2012 haar aandelen in de fusiegroep Golden Ocean onder haar aandeelhouders.
Op 30 november 2015 fusioneerden Frontline en Frontline 2012, waarbij Frontline 2012 een volledige dochteronderneming van Frontline werd. En die fusiegroep fusioneert vandaag met Euronav.
KBC Securities over Euronav
Frontline topman John Fredriksen zei dat de combinatie van Frontline en Euronav een marktleider zou zijn en de gecombineerde groep zou positioneren voor waardecreatie voor de aandeelhouders, naast de belangrijke synergievoordelen. De man is “zeer enthousiast” en geeft zijn “volledige steun en inzet” aan het gecombineerde platform, aldus analist Olivier Vandewoude.
De transactie is wel nog afhankelijk van afspraken over de transactiestructuur en -voorwaarden, due diligence en wettelijke goedkeuringen. Op basis van de koersreactie vandaag gaan Euronav-beleggers er alvast van uit dat de fusie zijn beslag zal krijgen. Analist Olivier Vandewoude handhaaft het “Kopen”-advies en 11 euro koersdoel.
