di. 31 mrt 2020

Wie Euronav (-4%) zegt, zegt tankertarieven. Dat is altijd zo, maar vandaag is dat toch net iets relevanter omwille van de bijzondere hoogte van die tarieven. Euronav maakte vandaag finale jaarcijfers bekend en gaf ook zijn visie op de impact van COVID-19 en andere bijzondere elementen. Meer dan ooit is de vraag hoe het verder moet met de tarieven en of er ontspanning komt op de oliemarkt. En of de huidige prijssituatie zich tot voorbij het tweede kwartaal kan voortzetten, wat natuurlijk bingo zou zijn voor de Antwerpse scheepvaartparel. KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger behoudt in elk geval het "Kopen"-advies voor de aandelen.
Definitieve jaarcijfers
De definitieve resultaten zorgen voor een nuance ten opzichte van de eerder vrijgegeven (en voorlopige) jaardata. Zo zal de aangekochte LFSO (waarvan de transactie nog niet afgerond werd) op het einde van het eerste kwartaal aan een waardering tegen marktwaarde worden onderworpen. Dat zal leiden tot een waardevermindering, aangezien de huidige prijzen aanzienlijk lager zijn dan de originele aankoopkost. Maar Euronav koopt momenteel wel goedkopere grondstoffen in de open markt: vorig jaar werd 420.000 ton VLSFO aangekocht aan 447 dollar per metrische ton, maar die prijs daalde naar 244,5 per metrische ton in de Amerikaanse Golf en tot 265 ton in Singapore.
Euronav heeft verder een erg sterke balans en kan buigen op meer dan 1 miljard dollar aan beschikbare liquiditeiten (in cash en niet-opgenomen kredietfaciliteiten).
De groep stipt aan dat er veel onzekerheid is over de impact van COVID-19 op de economische en zakelijke trends, maar dankzij de sterke balans en de huidige hoge vrachttarieven blijft de groep vertrouwen hebben in de toekomstvooruitzichten.
Tankertarieven
Bij de publicatie van de voorlopige jaarresultaten op 30 januari bedroegen de tarieven voor de VLCC-vloot zo’n 89.200 dollar per dag en werden 60% van de beschikbare dagen in het eerste kwartaal contractueel vastgelegd. De Suezmax-vloot verdiende dan ongeveer 57.500 dollar per dag en had 51% van de beschikbare dagen vastgelegd. En die tarieven zijn nog gestegen na de actie waarbij Saoedi-Arabië de wereldmarkt overspoelde met goedkope olie, zodat het eerste kwartaal zonder twijfel heel erg sterk zal zijn.
Zo ook voor het tweede kwartaal, dat daarmee zijn seizoensgebonden terugval geen eer zal aandoen: tot dusver bedraagt het gemiddelde VLCC-tarief in 2020 85.000 dollar per dag.
Vakblad Clarksons maakt echter gewag van prijzen die op 27 maart tot 189.000 dollar per dag opgedreven zijn, onder meer door de vraag naar tankers om te fungeren als opslag. Dat wil zeggen dat er nog minder tankers zijn om de olie te vervoeren, waardoor de prijs nog verder kan oplopen. Kan, want de vraag is of het ongebreidelde olieaanbod niet tot een stilstand kan komen wanneer de OPEC en Rusland alsnog tot een akkoord komen over een productiebeperking. Dat zou natuurlijk nadelig zijn voor de tarieven, onder meer omdat de wereldvraag sowieso al zal dalen omwille van het effect van COVID-19 op de vraag naar olie.
De visie van KBC Securities
Analist Cédric Duinslaeger herhaalt zijn "Kopen"-advies op Euronav, onder meer dankzij zijn schone en sterke balans, een solide liquiditeitspositie én omdat de groep vandaag dus ten volle kan profiteren van de bijzonder hoge tankertarieven. Ook het koersdoel blijft stabiel op 13,50 euro.