do. 2 jan 2020

Euronav start het nieuwe beursjaar met groene cijfers op de tabellen en breit daarmee een aardig vervolg aan zijn koersprestatie van 2019. De winst van vandaag komt op het conto van een zogenaamde "sale-and-lease-back"-operatie, waardoor een massa kapitaal wordt vrijgemaakt. Weg met het oude en in met het nieuwe”, klinkt het, want de deal laat een verdere verjonging van de vloot toe en verzilvert eerdere investeringen op een moment dat de tankertarieven hoog zijn.
66,6 miljoen dollar
De "sale-and-lease-back"-overeenkomst heeft betrekking op drie grote VLCC tankerschepen, namelijk de Nautica (2008 - 307.284), Nectar (2008 - 307.284) en Noble (2008 - 307.284). Die werden allemaal op de Dalian-scheepswerf gebouwd en verkassen nu naar Taiping & Sinopec Financial Leasing. Het trio werd verkocht voor een aankoopprijs van 126 miljoen dollar en genereert op die manier een meerwaarde van ongeveer 23 miljoen dollar. Na terugbetaling van de bestaande schuld levert dit 66,6 miljoen vrije cash op. En die kan worden geïnvesteerd in nieuwe, jongere schepen, zodat de cirkel tussen investeren en renderen netjes rond is.
Euronav zal de drie schepen vervolgens terug huren in het kader van een overeenkomst voor 54 maanden, tegen een gemiddeld tarief van 20.681 dollar per dag per schip. Aan het einde van dat zogenaamde “bareboat contract” worden de schepen opnieuw geleverd aan hun nieuwe eigenaren, al heeft Euronav enkele aankoopopties die na het eerste jaar uitoefenbaar zijn.
Euronav-CEO Hugo De Stoop is naar eigen zeggen verheugd en vereerd deze transactie met een toonaangevende Chinese tegenpartij te hebben uitgevoerd: "In overeenstemming met onze aanpak van vlootvernieuwing zorgen we voor een uitstekende prijs voor deze schepen, terwijl we de mogelijkheid behouden om dit geld te recyclen tot een jongere tonnage. Tegelijkertijd houden we onze blootstelling aan een vrachtmarkt die momenteel wordt gekenmerkt door robuuste marktfundamentals en die volgens ons in het beginstadium is van een aanhoudende cyclus van verhoogde kasstromen".
De visie van KBC Securities
Analist Cédric Duinslaeger is in zijn reactie beknopt, maar duidelijk: “Wij geloven dat dit een goede manier is voor Euronav om cash vrij te maken voor potentiële jongere tonnage, maar ook om de blootstelling aan de markttarieven op de spotmarkt te behouden”.
Het koersdoel van 13,5 euro en het “Kopen”-advies van KBC Securities blijven behouden, grotendeels ondersteund door de visie dat de huidige, gunstige marktomstandigheden nog een tijdlang zullen blijven duren. Dat verklaart waarom er in het financiële model bijzonder hoge kasstromen werden ingeschreven, die in 2020 en 2021 tot 20% van de huidige beurskoers kunnen uitmaken. Op een hoger dividend wordt niet gemikt, maar daartegenover staat dat de schuldenberg (meer dan 1,4 miljard dollar) in sneltempo moet kunnen worden weggewerkt.